Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Οι δελφίνοι της Ν.Δ. παίρνουν θέσεις μάχης για την επόμενη ημέρα

oi-delfinoi-tis-nd-pairnoun-theseis-maxis-gia-tin-epomeni-imera






Με το όπλο παρά πόδα και το βλέμμα μετά τις εκλογές είναι οι δελφίνοι της Ν.Δ. Το παρασκήνιο, τα πρόσωπα και η οργανωμένη επιχείρηση αμφισβήτησης του Αντώνη Σαμαρά.


Ακόμη και οι παλαιότεροι βουλευτές της Ν.Δ. δεν θυμούνται πολλές φορές να έχει προσέλθει ξανά το κόμμα σε μια εκλογική μάχη με το κλίμα να είναι τόσο βαρύ και τα αισθήματα απογοήτευσης τόσο έντονα.

Όλα θα εξαρτηθούν όμως από το αποτέλεσμα των εκλογών, εάν η ΝΔ θα ηττηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ και ποια θα είναι η διαφορά

 «Τέτοια κατήφεια και ηττοπάθεια έχουμε χρόνια να δούμε», υποστηρίζουν ιστορικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, προβλέποντας ταυτόχρονα ότι η επομένη των εκλογών δεν θα είναι μόνο μια ημέρα γκρίνιας και έντονης εσωστρέφειας για τη Ν.Δ. αλλά και η απαρχή εσωκομματικών εξελίξεων.


Τα αποτελέσματα θα κρίνουν τις εξελίξεις 
Όλα θα εξαρτηθούν όμως από το αποτέλεσμα των εκλογών, εάν η Ν.Δ. θα ηττηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ και ποια θα είναι η διαφορά. Παράλληλα για να υπάρχει ισχυρή αμφισβήτηση της προεδρίας του Αντώνη Σαμαρά, θα πρέπει και οι εν δυνάμει δελφίνοι να έχουν μια άκρως καλή παρουσία στις εκλογές, να καταγράψουν σημαντική εκλογική επίδοση, καθώς εάν αγκομαχήσουν να εκλεγούν, είναι σαφές ότι η όποια προσπάθεια αμφισβήτησης της σημερινής ηγεσίας, σε περίπτωση ήττας, ναρκοθετείται εξ αρχής.
Για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2009 που ανέλαβε ο Αντ. Σαμαράς την ηγεσία του κόμματος είναι πιθανόν να υπάρξει οργανωμένη επιχείρηση αμφισβήτησής του, εάν όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη με μακρά υπουργική θητεία υποστεί ήττα και με σημαντική διαφορά η ΝΔ και εάν πέσει κάτω από το 25%.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει καμία συζήτηση και δεν έχει δώσει έναυσμα, καθώς δεν μιλάει για την επόμενη μέρα, για να ξεκινήσει η μάχη των επιγόνων. Το αντίθετο, λένε όσοι τον γνωρίζουν πολύ καλά και όσοι ξέρουν πως λειτουργεί ο Αντ. Σαμαράς στοιχηματίζουν ότι δεν θα εγκαταλείψει εύκολα τα ηνία του κόμματος μετά τις εκλογές σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος.

Τα πρόσωπα που καιροφυλακτούν 
Στο παρασκήνιο διάφορα στελέχη λαμβάνουν θέσεις μάχης.δια παν ενδεχόμενο και προετοιμάζουν το έδαφος, αρκεί βέβαια να εδραιωθούν μετά από την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου. Και αυτό διότι μια καλή εκλογική επίδοση ή πρωτιά σε μια μεγάλη εκλογική περιφέρεια, όπως η Α΄ ή η Β΄ Αθηνών αυτόματα ανεβάζει τις πολιτικές μετοχές ορισμένων στελεχών.

Για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2009 που ανέλαβε ο Αντ. Σαμαράς την ηγεσία του κόμματος είναι πιθανόν να υπάρξει οργανωμένη επιχείρηση αμφισβήτησής του, εάν η Ν.Δ. και εάν πέσει κάτω από το 25%

Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι ένα από τα πρόσωπα που καιροφυλακτεί και αναμένει τις εξελίξεις και το εκλογικό αποτέλεσμα. Η μάχη που δίνει αυτή τη στιγμή είναι, μετά την επιστροφή της από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. στην Α΄ Αθηνών, να καταλάβει την πρώτη θέση στη γαλάζια κατάταξη. Έχει οικοδομήσει πολλές συμμαχίες και οργανώσεις με ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις, τον μηχανισμό της, ενώ φαίνεται ότι έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος.

Αυτή τη στιγμή η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη διαθέτει προβάδισμα στην Α΄ Αθηνών και ορισμένα ΜΜΕ την εμφανίζουν ως νέα δελφίνο, αν και η ίδια το αρνείται, αλλά ενδόμυχα της αρέσει να την συμπεριλαμβάνουν στη χορεία των μελλοντικών διεκδικητών της ηγεσίας.
Ο αδελφός της Ντόρας Μπακογιάννη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαφορετική στρατηγική, αλλά οι επιδιώξεις τους συγκρούονται. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επενδύει σε ενδεχόμενη πρωτιά του στην Β΄ Αθηνών και θέλει να δείξει προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι ο νέος και πιο ισχυρός πολιτικός παίκτης την επόμενη μέρα στην κεντροδεξιά. Ήδη, φιλοτεχνεί το προφίλ του μεταρρυθμιστή πολιτικού και υπάρχουν και σχετικά άρθρα από ορισμένα διεθνή ΜΜΕ για τις αρχηγικές του βλέψεις.
Ο βασικός του αντίπαλος στην Β΄ Αθηνών είναι ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, που μετακινήθηκε από την Κέρκυρα, ως νέος δελφίνος. Επενδύει στους «καραμανλικούς» και για να έχει ελπίδες να παίξει την επομένη μέρα, χρειάζεται μια καλή παρουσία, τουλάχιστον στην πρώτη τριάδα της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας.

Ο παίκτης που ανακατεύει την τράπουλα
Ο παίκτης όμως που ανακατεύει την τράπουλα στην Β΄ Αθηνών είναι ο Πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που θεωρεί ότι σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος μπορεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στη Ν.Δ. Και όσοι τον γνωρίζουν, λένε ότι μύχιος πόθος είναι η ηγεσία του κόμματος, το οποίο έχει υπηρετήσει από μικρή ηλικία, ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, γραμματέας της Ν.Δ., βουλευτής και υπουργός. Ο ίδιος θα ήθελε να είναι μια μεταβατική λύση και το όνομά του είναι στο κάδρο των δελφίνων και αποτελεί και το αντίβαρο στη Ντόρα Μπακογιάννη.


Ο νέος παίκτης στη Ν.Δ. που πολύ γρήγορα σήκωσε κεφάλι και ανέβηκαν οι πολιτικές του μετοχές, λόγω και της δεξιάς στροφής του κόμματος τα τελευταία δυο χρόνια, είναι ο Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός Υγείας κατάφερε να κερδίσει πολλούς πόντους, το παρελθόν του δεν ενδιαφέρει αρκετούς στη Ν.Δ., και εμφανίζεται ως μελλοντικός δελφίνος. Από την παρουσία του στην περιφέρεια Αττικής θα εξαρτηθούν πολλά, καθώς εάν έρθει πίσω από τον καραμανλικό Γιώργο Βλάχο, εκ των πραγμάτων, αποδυναμώνεται σε αρχηγικό επίπεδο.

Όσο για τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, που τμήμα των καραμανλικών τον θεωρεί ως αουτσάιντερ για τη διαδοχή, όταν έρθει η ώρα, αυτό που προέχει είναι η επανεκλογή του στη Ροδόπη, όπου έχουν γίνει τραγικά λάθη και υπάρχει ο κίνδυνος για την Αθήνα να εκλεγούν τρεις μουσουλμάνοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: