Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Αντιδράσεις... «κυράτσας». Κινδυνολογία, πανικός και ...επίκληση των θείων από Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι μετά την συνέντευξη Νταισελμπλουμ - Βαρουφάκη. .



«Ο Θεός να βάλει το χέρι του!». «Δεν ξέρει πού βρίσκεται, δεν ξέρει τι διαχειρίζεται, δεν καταλαβαίνει τι πάει να κάνει»! «Η κατάσταση είναι επικίνδυνη»! 

Αυτές οι ατάκες δεν προέρχονται από κάποια αμόρφωτη, φοβισμένη κυριούλα, που μόλις άκουσε στο ραδιόφωνο τον Άρη Πορτοσάλτε να της λέει ότι «θα βγούμε από ευρώ», «θα καταστραφεί η χώρα», «θα χαθούν συντάξεις» και «τα ATM δεν θα έχουν λεφτά». Είναι φράσεις (και η κοινή συνισταμένη) των ανακοινώσεων που εξέδωσαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και ο φερόμενος ως υποψήφιος διάδοχος του Αντώνη Σαμαρά, Νϊκος Δένδιας, μετά την κοινή συνέντευξη Γέρουν Νταίσελμπλουμ και Γιάννη Βαρουφάκη.

Μία συνέντευξη (που προέκυψε μετά από απανωτές συναντήσεις του εκπροσώπου του Γιουρογκρουπ με την ελληνική πολιτική ηγεσία) στην οποία απλά .ξεκίνησε η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές. Ουσιαστικά παρατάχθηκαν δημοσίως τα επιχειρήματα των δύο πλευρών ενώ είχαμε κινήσεις αναγνωριστικού χαρακτήρα και από τις δύο πλευρές.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση εξέφρασε τις .πασίγνωστες θέσεις της για το θέμα του πώς επιθυμεί να  γίνει η διαπραγμάτευση ενώ ο Γ.Ντάισελμπλουμ ήταν επίσης σαφέστατος δηλώνοντας ότι «είναι διττός ο στόχος της επίσκεψής μου, δηλαδή να ακούσω τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις της ευρωζώνης».

Δύο πράγματα μπορούν να εξηγήσουν το φαινόμενο των αντιδράσεων που προαναφέραμε: Είτε οι συγγραφείς των ανακοινώσεων δεν έχουν δει ποτέ στην ζωή τους διαπραγμάτευση, είτε πολύ συνειδητά επιθυμούν να δημιουργήσουν κλίμα πανικού.

Μάλλον ισχύουν και τα δύο. Γιατί το Ποτάμι ουδέποτε συμμετείχε σε κυβερνητικό σχήμα έως τώρα, ενώ η Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ λειτούργησαν τα τελευταία 6 χρόνια ως εντολοδόχοι της Τρόικα. Γι αυτό άλλωστε και καταποντίστηκαν εκλογικά.
Μόνο που σε αυτή την περίπτωση η περίφημη θεωρία περί «αναγκαίων συναινέσεων» για την αναζήτηση των καλύτερων λύσεων στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας - που ευαγγελίζονται και η Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι- αποδεικνύεται υποκρισία πρώτου μεγέθους.
Φυσικά υπάρχει και η «εξ αριστερών» κριτική από την πλευρά του ΚΚΕ, που επισημαίνει ότι «ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να ματώνει, όσο αυτοί που τον κυβερνούν συζητούν με τα ξένα κέντρα εξουσίας» ή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έχει επισημάνει ότι «η σύνθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η προγραμματική της βάση εκφράζουν την λογική «συνέχειας του κράτους». Απόψεις που ανεξαρτήτως αν κάποιος συμφωνεί ή όχι είναι εμφανώς .ψύχραιμες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: