Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Κάτω από το… χαλάκι τα κλειδιά του Μαξίμου – Δεν παρέδωσε στον Τσίπρα ο Σαμαράς


- Με μια πρωτοφανή για τα πολιτικά χρονικά απόφαση έκλεισε την θητεία του στην πρωθυπουργία της χώρας ο Αντώνης Σαμαράς

Δεν εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραδώσει τα… κλειδιά στον διάδοχό του, Αλέξη Τσίπρα

- Κανείς δεν ήταν εκεί να υποδεχθεί το νέο πρωθυπουργό
- Ο κ. Σαμαράς δεν μετέβη ούτε στο Προεδρικό Μέγαρο για να υποβάλλει τα σέβη του ως απερχόμενος πρωθυπουργός
Δεν απάντησαν ποτέ σε τηλεφώνημα από την Προεδρία αν θα πάει στον Κάρολο Παπούλια ως είθισται

Η κίνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού προκάλεσε αίσθηση και αρνητικά σχόλια στους δημοσιογράφους του εγχώριου και διεθνούς Τύπου που βρίσκονται στην Αθήνα για να καλύψουν τις εκλογές και την αλλαγή στην ηγεσία της χώρας......

Η ενημέρωση που είχαν οι συντάκτες του καλύπτουν το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν πως ο Αντώνης Σαμαράς θα περίμενε στο Μαξίμου τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως και συνηθίζεται κάθε φορά που αλλάζει ο «ενοικος» του Μεγάρου Μαξίμου. Αλλά, την τελευταία στιγμή, ο προγραμματισμός άλλαξε.
Σύμφωνα με το περιβάλλον του κ. Σαμαρά δεν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη για να περιμένει ο απερχόμενος πρωθυπουργός τον διάδοχό του στα σκαλιά του Μαξίμου. Εξάλλου, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έγινε η εθιμοτυπική τελετή παράδοση παραλαβής απάντησε: «έτσι είναι τα έθιμα, για να σπάνε».
Ο σάλος που προκλήθηκε μάλιστα από την διαρροή αυτή από την πλευρά Σαμαρά εξόργισε τους νέους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου. Και όχι μόνο. Δεν γίνεται ο απερχόμενος πρωθυπουργός να υποτιμά τον διάδοχό του. Να τον περιφρονεί. Γιατί δεν περιφρονεί το πρόσωπο αλλά τον θεσμό!
«Είναι απολύτως ψευδές ότι ζητήθηκε από την πλευρά Τσίπρα να γίνει η παράδοση σε υπηρεσιακό επίπεδο, όπως διαρρέουν κάποιοι», είπαν από το Μέγαρο Μαξίμου. Πρόσθεσαν ότι υπήρξε επικοινωνία με τον κ. Μπούρα για να υπάρξει συνενόηση για την τελετή παράδοσης – παραλαβής αλλά δεν επικοινώνησε ξανά μαζί τους για να συμφωνήσουν για τα διαδικαστικά. Και καταλήγουν; «Είναι πρωτόγνωρο το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανείς να υποδεχθεί το νέο πρωθυπουργό από την απερχόμενη κυβέρνηση. Και αυτό είναι το δείγμα του πολιτικού τους πολιτισμού». 

Έτσι, κανείς δεν είδε τον Αλέξη Τσίπρα δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά, να ανταλλάσσουν χειραψία μπροστά από την είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου, πριν ο πρώην παραδώσει στον νυν και αποχωρήσει.

Η στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στα σκαλιά του Μαξίμου και δεν ήταν κανείς εκεί για να τον υποδεχτεί ήταν ιδιαίτερα αμήχανη ακόμη και για όσους παρακολουθούσαν όσα γίνονταν από την τηλεόραση. Εκτός από αμήχανη στιγμή ήταν και στιγμή που αν μη τι άλλο δεν εκφράζει τον πολιτικό πολιτισμό που λέμε πως θέλουμε να έχουμε…



 Δεν πήγε ούτε στον Πρόεδρο

Ο κ. Σαμαράς δεν πήγε ούτε να υποβάλλει τα σέβη του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως το συνηθίζουν οι απερχόμενοι πρωθυπουργοί. Το ίδιο είχε κάνει και ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Κώστας Καραμανλής. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι παρότι υπήρξε επικοινωνία από την Προεδρία της Δημοκρατίας με συνεργάτη του κ. Σαμαρά για να ερωτηθεί αν θα πάει όπως είθισται, ο πρώην πρωθυπουργός δεν απάντησε ποτέ…
 Η «βουβή» τελετή παράδοσης παραλαβής έγινε χωρίς τους δυο πρωταγωνιστές της. Οι άνθρωποι του Αλέξη Τσίπρα βρίσκονται ήδη μέσα στο Μαξίμου, αφού ο διευθυντής του γραφείου του απερχόμενου πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, Κώστας Μπούρας παρέδωσε στον διευθυντή του γραφείου του νεοεκλεγέντα πρωθυπουργού, Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, γενικός γραμματέας του νέου υπουργικού συμβουλίου θα είναι ο Σπύρος Σαγιάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: