Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Σε σύγκρουση Κυβέρνηση με Eurogroup και τρόϊκα. Βαρουφάκης: «Δεν συνεχίζουμε με την τρόικα». Ντεϊσελμπλούμ: «Μονομερή βήματα δεν βοηθούν»

Βαρουφάκης: «Δεν συνεχίζουμε με την τρόικα» - Ντεϊσελμπλούμ: «Μονομερή βήματα δεν βοηθούν»

Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην ζητήσει παράταση στο υφιστάμενο πρόγραμμα και να σταματήσει να διαπραγματεύεται με την τρόικα γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνάντησή του, το απόγευμα της Παρασκευής, με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Το ύφος του Ευρωπαίου αξιωματούχου πρόδιδε προβληματισμό - αν όχι εκνευρισμό - καθώς η διαφωνία του με τις θέσεις του κ. Βαρουφάκη ήταν προφανής. Μάλιστα, προειδοποίησε την Ελλάδα να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες.

«Ηρθα για να ακούσω την ελληνική κυβέρνηση και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας» δήλωσε ο προέδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

«H Ευρώπη προτίθεται να στηρίξει την Ελλάδα έως ότου βγει στις αγορές, έχοντας προηγουμένως ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» είπε ο κ. Ντεϊσελμπλούμ και πρόσθεσε: «Τα μονομερή βήματα δεν βοηθούν τις δύο πλευρές και δεν αποτελούν εγγύηση επίτευξης συμφωνίας».

Ο κ. Ντεϊσελμπλούμ δήλωσε ότι είπε στη νέα κυβέρνηση να σεβαστεί τους όρους της τρέχουσας συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να μην ανακοπεί η πρόοδος που έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της διεθνούς διάσκεψης για το χρέος που ζητά η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Ντεϊσελμπλούμ απάντησε ότι «ήδη υπάρχει και λέγεται Eurogroup».

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε αναμένει τη θέση της ελληνικής πλευράς. «Εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει και σε εμάς να καθορίσουμε τη στάση μας» τόνισε, ενώ σε άλλο σημείο σχολίασε ότι δεν λύθηκαν τα προβλήματα της Ελλάδας εν μια νυκτί, μόνο και μόνο επειδή έγιναν εκλογές. 


«Δεν υπήρξαν συμπεράσματα, δεν υπήρξαν τελικές αποφάσεις» κατέληξε ο επικεφαλής του Eurogroup, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές θα αποφασίσουν τι θα γίνει προτού λήξει το τρέχον οικονομικό πρόγραμμα στις 28 Φεβρουαρίου.

Βαρουφάκης: «Δεν θα συνεχίσουμε με μια σαθρά δομημένη επιτροπή όπως είναι η τρόικα»
«Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους» είπε, από την πλευρά του, ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Πρόθεσή μας είναι με απόλυτη διάθεση συνεργασίας να πείσουμε τους εταίρους μας» εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Με αντιευρωπαϊκή λογική δεν έχουμε σκοπό να συνεργαστούμε».

«Με μια τριμερή επιτροπή (σ.σ. την τρόικα) ενταγμένη στο πρόγραμμα που έχουμε απορρίψει και που σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι σαθρά δομημένη επιτροπή, δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε» ξεκαθάρισε ο κ. Βαρουφάκης.

«Αυτή ήταν η πλατφόρμα πάνω στη οποία πετύχαμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού», δήλωσε ο Βαρουφάκης. «Η πρώτη μας πράξη ως κυβέρνηση δεν θα είναι η απόρριψη της λογικής της αμφισβήτησης αυτού του πρόγραμματος μέσα από μία αίτηση για επέκτασή του».

Ο κ. Βαρουφάκης σημειώσε ότι στη συνάντηση των δύο ανδρών συζητήθηκε μια σειρά θεμάτων, με έμφαση στο ζήτημα της δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης για μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα, που να μπορεί να αναπνέει μέσα σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται.

«Αναφέρθηκα στις εγγυήσεις που είναι σε θέση η κυβέρνησή μας να προσφέρει πρώτα στους Ελληνες και μετά στους εταίρους μας. Στόχος της χώρας είναι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την προσοδοφορία που πλήττει βαναυσα τη χώρα», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Στο επίκεντρο ήταν η επίτευξη νέας συμφωνίας» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Δείτε το video


Τσίπρας: «Ο λαός απέρριψε το πρόγραμμα»
Μισή ώρα διήρκεσε, νωρίτερα, η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον προέδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τον κ. Ντεϊσελμπλούμ υποδέχθηκε στα σκαλιά του Μεγάρου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. 

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Euroworking Group Τόμας Βίζερ. 

Παρά τα αρχικά χαμόγελα, σύμφωνα με όσα έγινε γνωστά υπήρξε μια διαφωνία ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον επικεφαλής του Eurogroup. 

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε στον ολλανδό τεχνοκράτη ότι «εδώ και τέσσερα χρόνια η Ελλάδα εφαρμόζει ένα λανθασμένο πρόγραμμα», για να του απαντήσει ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ: «Δεν έχω την ίδια άποψη γι' αυτό».

Σε εκείνο το σημείο η απάντηση του Αλ. Τσίπρα ήταν άμεση: «Δείτε τότε τους αριθμούς: 1,5 εκατ. άνεργοι, χρέος 180% του ΑΕΠ, δύο εκατομμύρια φτωχοί». 

«Θα ζητήσετε παράταση;» τον ρώτησε ο Ντεϊσελμπλούμ. 

«Το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού» απάντησε κοφτά ο Αλ. Τσίπρας, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, επικαλούμενος πηγές του Μαξίμου.

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τον Γ. Ντεϊσελμπλούμ ότι «είναι δεδομένη η δέσμευση η δέσμευση να μην εκτροχιαστεί ο πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός», επαναλαμβάνοντας πως «η βούληση της κυβέρνησης είναι για ένα σχέδιο αλλαγής πορείας, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών».

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα. Δεν θα ζήσουμε όμως και με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα. Είμαστε επίσης δεσμευμένοι από την λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας το οποίο είναι εστιασμένο στην ανθρωπιστική κρίση, να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να αποκαταστήσουμε την απασχόληση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας. 

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα να προχωρήσουν οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία του δημοσίου, θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις, σημειώνοντας πως «σε αυτό το μέτωπο είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε ιδέες και τεχνογνωσία» και ζήτησε την στήριξη του συνομιλητή του για να επιτευχθεί «σταθερότητα και πρόοδος».

Σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως είναι ανάγκη να υπάρξει χρόνος και δημοσιονομικά περιθώρια για συνεργασία σε ένα σχέδιο που θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη, την ανάπτυξη και την απασχόληση και εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι παρά το γεγονός της έκφρασης διαφορετικών απόψεων από τα κράτη-μέλη στο θέμα του χρέους θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία. Αυτό θα είναι θετικό για την Ευρώπη και για εσάς προσωπικά» ανέφερε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Ντεϊσελμπλούμ.

Στη συνέχεια οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Παρών ήταν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης.

Δείτε το video


Νωρίτερα, με τη μηχανή του και χωρίς αστυνομική ασφάλεια μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο άνδρες συζήτησαν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τον επικεφαλής του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», αυτό περιλαμβάνει μια συνολική πρόταση για ελάφρυνση του χρέους, πακέτο μεταρρυθμίσεων, αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για το πώς θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και τετραετές πρόγραμμα για την περίοδο 2015-2018 με δημοσιονομική σταθερότητα (με δεσμεύσεις για τήρηση συμφωνημένων στόχων), στα πρότυπα εφαρμογής ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: