Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Το εξώφυλλο του Economist «Go ahead, Angela, make my day»


Ως μη βιώσιμο παρουσιάζει το ελληνικό χρέος ο Economist επισημαίνοντας ότι η επιβολή της λιτότητας το αύξησε από το 109% του ΑΕΠ στο 175% σε διάστημα έξι χρόνων. Ως εκ τούτου επισημαίνει, η «βίβλος» του νεοφιλελευθερου αγγλοσαξωνικού κεφαλαίου, «η Ελλάδα πρέπει πλέον...να τεθεί σε ένα πρόγραμμα συγχώρεσης, όπως συνέβη (;) και με αρκeτές χώρες της Αφρικής».
 
Οι αναλυτές του περιοδικού μάλιστα τονίζουν ότι η Μέρκελ απειλεί να καταδικάσει ολόκληρη την Ευρώπη σε μια «χαμένη δεκαετία», χειρότερη και από αυτή την οποία αντιμετώπισε η Ιαπωνία. Υπό αυτές τις συνθήκες, καταλήγει το άρθρο, είναι δύσκολο να δει κανείς πως θα επιβιώσει το ενιαίο νόμισμα - και ο μεγαλύτερος χαμένος θα είναι η ίδια η Γερμανία.
 
Το υπόλοιπο κείμενο, βέβαια, κινείται  στο γνωστό τρομο-υστερικό μοτίβο των απανταχού νεοφιλελεύθερων.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση εδώ 

«Go ahead, Angela, make my day»































Tη γνωστή κινηματογραφική φράση (Κλιντ Ίστγουντ, στον «Επιθεωρητή Κάλαχαν»), παραφρασμένη και προσαρμοσμένη στο όνομα της Μέρκελ, χρησιμοποιεί ο Economist για να δηλώσει την αντίδραση της νέας ελληνικής Κυβέρνησης απέναντι στην υποχρεωτική πολιτική λιτότητας που εκπορεύεται από τη Γερμανίδα καγκελάριο: «Εμπρός, Άνγκελα, φτιάξε μου τη μέρα».

Δεν θυμάμαι καλά - αλλά το νομίζω - αν η ακριβής ορίτζιναλ φράση αναφέρει «Εμπρός κάθαρμα φτιάξε μου τη μέρα».

Αν δεν θυμάμαι σωστά, συγγνώμη Άντζελα. Η ιδέα, πάντως, του Economist είναι πολύ έξυπνη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: