Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ενας γάμος από... συμφέρον

Ενας γάμος από... συμφέρον
Οπως σε κάθε γάμο, έτσι και σ’ αυτόν, μια οικογενειακή φωτογραφία είναι απαραίτητη. Το αν μακροημερεύσει ή καταλήξει σε διαζύγιο, εξαρτάται από το ποιος δεν θα ανεχτεί τις «κόκκινες γραμμές» του άλλου



Ενα πείραμα με άγνωστο αποτέλεσμα αποτελεί η κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, στη βάση της οποίας βρίσκεται η προσπάθεια ακύρωσης των μνημονιακών νόμων και των συνεπειών τους, ενώ στην κατάψυξη έχουν μπει οι σοβαρές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που χωρίζουν τα δύο κόμματα.

Διακηρυγμένος στόχος του Πάνου Καμμένου είναι να παίξει τον ρόλο φρένου ή «βαλβίδας ασφαλείας» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και θεματοφύλακα μιας σειράς ζητημάτων που θεωρεί «κόκκινες γραμμές», παρότι όλο το τελευταίο διάστημα υπογράμμιζε ότι τα δύο κόμματα πρέπει να βρουν τι τα ενώνει και όχι τι τα χωρίζει. Μάλιστα έφερνε σαν παράδειγμα τη συνεργασία Βελουχιώτη - Ζέρβα στον Γοργοπόταμο.
Ωστόσο, οι θέσεις των ΑΝ.ΕΛΛ. σε πολλά ζητήματα είναι διαμετρικά αντίθετες με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και το ερώτημα είναι πώς θα υπάρξει βιώσιμος συμβιβασμός. Κωδικοποιημένα θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε ορισμένες από τις προγραμματικές θέσεις τους ως εξής:

Η ονομασία
● Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Καμμένος διατηρεί την αδιάλλακτη στάση μη αποδοχής ενός ονόματος με το συνθετικό «Μακεδονία», κάτι στο οποίο συμφωνούν οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις. Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές δήλωνε από τη Θεσσαλονίκη: «Η Μακεδονία είναι ελληνική, δεν την παραδίδουμε σε κανέναν. Στέλνω μήνυμα σ’ αυτούς που φεύγουν και σ’ αυτούς που έρχονται».
● Ενώ διακηρυγμένη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών προς όφελος της κοινωνικής πολιτικής, ο πρόεδρος των ΑΝ. ΕΛΛ. κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι θα αναζητήσει τους οικονομικούς πόρους «που θα βοηθήσουν στο να συνεχίσουν το έργο τους οι Ενοπλες Δυνάμεις με νέα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και παράλληλα με συντήρηση των υφιστάμενων».
● Στην ίδια ομιλία είπε ότι θα «προχωρήσουμε σε νέες συνεργασίες που θα θωρακίσουν τη χώρα και θα δώσουν τη δυνατότητα άμεσα για καθορισμό της ΑΟΖ» και προανήγγειλε σκλήρυνση της στάσης απέναντι στην Τουρκία.
● Στα ευρωπαϊκά ο Πάνος Καμμένος δηλώνει: «Εμείς δεν είμαστε φεντεραλιστές. Στη διεθνή μας παρουσία η συμφωνία την οποία έχουμε κάνει με τους αντιφεντεραλιστές της Ε.Ε είναι ευρωσκεπτικιστική όσον αφορά την ομοσπονδιοποιημένη Ευρώπη της Μέρκελ». Σ’ αυτό το κλίμα το καλοκαίρι συναντήθηκε στο Παρίσι με τον ηγέτη του ξενοφοβικού UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος δήλωσε ότι συμφωνεί με τις θέσεις των ΑΝ.ΕΛΛ. στα εθνικά θέματα, στην προάσπιση των εθνών - κρατών και της χριστιανικής κληρονομιάς της Ευρώπης.
● Στο θέμα της θρησκείας, κόντρα στις επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για διαχωρισμό από το κράτος, οι ΑΝ. ΕΛΛ. επιμένουν ότι «δεν πρόκειται να σπάσει ο δεσμός του Ελληνισμού με την Ορθοδοξία και τις αιώνιες αξίες της», ενώ ο πρόεδρός τους δεν παραλείπει να επικαλείται τη «βοήθεια της Παναγιάς».
● Συνδεδεμένη με το παραπάνω είναι και η στάση του σε κοινωνικά θέματα όπως οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών και η καύση των νεκρών, στα οποία η στάση του ταυτίζεται απολύτως με την Εκκλησία της Ελλάδος.
● Για το μεταναστευτικό, το οποίο αποτελεί ένα από τα θέματα που δίνουν το ιδεολογικό στίγμα των ΑΝ.ΕΛΛ., στο μανιφέστο του κόμματος προτείνεται για τους μετανάστες η επιβολή πλαφόν 2,5% του πληθυσμού, χωρίς, βέβαια, να αναλύεται ο τρόπος που μπορεί αυτό το ποσοστό να επιβληθεί. Βέβαια, επί του παρόντος ισχύει η συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα για προώθηση του αιτήματος να ανασταλεί η Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν τηρήσει τη συμφωνία επαναπροώθησης.
Η ναυτιλία
● Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Καμμένος, ερωτηθείς για τη στήριξη της ναυτιλίας, υποστήριξε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός συνεταιρισμού εταιρειών χωρίς ανταγωνισμούς, όπως επίσης και ελεύθερων ζωνών στην περιοχή του Πειραιά για να φέρουμε πίσω το crew management και τις ναυλώσεις».
Παράλληλα πρότεινε τη «δημιουργία φορολογικών παραδείσων στα νησιά μας, με παράλληλο νηολόγιο για τα σκάφη αναψυχής».
● Στο θέμα της φορολογίας ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. έχει υποστηρίξει ότι για να υπάρχουν ξένες επενδύσεις «απαιτείται πρώτα μείωση της φορολογίας με συνταγματική ισχύ νόμου, όπως στη ναυτιλία, με ποσοστό φορολόγησης κάτω από τα ποσοστά των γύρω χωρών, στις οποίες οι δείκτες είναι στο 8%, στο 9% και στο 10%».

Οπως έγραψε πρόσφατα η Frankfurter Allgemeine Zeitung για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛΛ.: «Η συνεργασία τους είναι περίπου τόσο φυσική σαν να κλείδωνε κανείς σε ένα δωμάτιο τον Ολαφ Χένκελ (πρόεδρος του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία) και τη Σάρα Βάγκενκνεχτ (αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του αριστερού Die Linke) και να τους ανάγκαζε να συνεργαστούν». Και κατέληγε ειρωνικά: «Και τι δεν κάνει κανείς όταν τον καλεί η πατρίδα»!

Σε κάθε περίπτωση γεγονός είναι ότι ο Π. Καμμένος προώθησε στην κυβέρνηση πρόσωπα που δεν προκάλεσαν με ακρότητες και ήταν από τα πλέον σοβαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του. Ενδεικτικό πάντως για την αποδοχή του σχήματος είναι το αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στο efsyn.gr με συμμετοχή έως τώρα 1.900 ατόμων, όπου στο ερώτημα «είστε ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση που σχημάτισε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ.;», το 75% απαντά «πολύ», το 17% «λίγο» και το 8% «καθόλου».



Δεν υπάρχουν σχόλια: