Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Στο «κόκκινο» τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αγωνία για τις συντάξεις. Αναζητούνται έσοδα.

Στο «κόκκινο» τα ασφαλιστικά ταμεία - Αγωνία για τις συντάξεις

«Συναγερμό» στο επιτελείο του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων «σήμανε» η χθεσινή πρώτη ενδοκυβερνητική «ασυνεννοησία» ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Δ. Στρατούλη και τον γενικό γραμματέα Γ. Ρωμανιά για το εάν τα Ταμεία έχουν ή όχι την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν τις συντάξεις του Μαρτίου στους συνταξιούχους. 


Ερώτημα που εμμέσως έθεσε «υπό αμφισβήτηση» ακόμη και τη δυνατότητα της κυβέρνησης να «καλύψει» οικονομικά, με δεδομένο το έλλειμμα των 2 δισ. ευρώ στα Ταμεία, όσα έχει εξαγγείλει για τις συντάξεις (σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών, καταβολή 13ης σύνταξης σε όσους λαμβάνουν έως 700 ευρώ, διατήρηση των ορίων ηλικίας, ματαίωση νέων περικοπών κ.α.).
«Από τον Μάρτιο θα είναι σφιχτά για τις συντάξεις. Δεν έχω μιλήσει ακόμη με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, θα βρούμε όμως λύση, θα το ρυθμίσουμε», ήταν η δήλωση που έκανε (στο Mega) ο Γ. Ρωμανιάς, προκαλώντας την άμεση παρέμβαση του Δ. Στρατούλη, ο οποίος έσπευσε να καθησυχάσει τους συνταξιούχους λέγοντας ότι «οι συντάξεις είναι εγγυημένες». «Θα τα λύνουμε τα όποια προβλήματα. Θα ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες τι θα κάνουμε», συμπλήρωσε, χαρακτηρίζοντας τις συντάξεις ως «ιερή αγελάδα» και επαναβεβαιώνοντας τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για «αύξηση του κατώτατου μισθού και 13η σύνταξη».

Η παρέμβαση του Δ. Στρατούλη προκάλεσε δεύτερη δήλωση του Γ. Ρωμανιά ότι «η καταβολή των συντάξεων είναι πλήρως διασφαλισμένη». Ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων είχε, πάντως, προαναγγείλει ότι «θα αναζητηθούν νέες πηγές χρηματοδότησης, πέραν της κρατικής για τις συντάξεις», ενώ οι διοικητές των μεγαλύτερων Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α.) υπογράμμισαν , ότι κάθε μήνα δίνεται μάχη για τα έσοδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα μη καταβολής των συντάξεων.
«Με αυτά που έχουμε στα χέρια μας δεν βλέπω να υπάρχει πρόβλημα για τους μισθούς και τις συντάξεις», δήλωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημ. Μάρδας, σχολιάζοντας, ταυτόχρονα, ότι «δεν μπορεί να προπορεύονται δηλώσεις από εμάς πριν γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις».

Η χρηματοδότηση
Οι νέες «πηγές» χρημαροδότησης, με βάση την πρόταση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για τη δημιουργία «ασφαλιστικού κουμπαρά» που είχε παρουσιάσει ο Γ. Ρωμανιάς στην Επιτροπή Διαλόγου για το Ασφαλιστικό και τις οποίες εξετάζει τώρα το υπουργείο, είναι, μεταξύ των άλλων, ειδική εισφορά στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ειδικός φόρος σε τυχερά παιχνίδια, λαχεία, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟ-ΠΟ, καζίνο κ.λπ., εισφορά των τραπεζών επί του συνόλου των συναλλαγών τους, στα κέρδη επιχειρήσεων, στις συμβάσεις δημοσίων έργων, στα πρόστιμα και τις ρυθμίσεις αυθαιρέτων κ.α

Το ταμειακό πρόβλημα
Οπως έχει αποκαλύψει η «Ημερησία», τα Ταμεία προϋπολογίζουν για φέτος έλλειμμα κοντά στα 2 δις ευρώ εφόσον δεν υποχωρήσουν τα έσοδα από τις ρυθμίσεις των οφειλών (που «πάγωσαν» προεκλογικά και η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει να διευρύνει) και αυξηθεί η απασχόληση. Το ΙΚΑ θα έχει το μεγαλύτερο έλλειμμα (735,7 εκατ. ευρώ, αντί 942 εκατ. ευρώ που αρχικά είχε υπολογίσει), ο ΟΑΕΕ 556,1 εκατ. ευρώ, το ΕΤΑΑ 234,1 εκατ. ευρώ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων 226,9 εκατ. ευρώ, ο ΟΓΑ άνω των 60 εκατ. ευρώ κ.α. Πλεονασματικό κατά 124,4 εκατ. ευρώ εμφανίζεται, παρά τις αντίθετες προβλέψεις που είχαν γίνει το 2014, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.
Στο τραπέζι επαναφέρει ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιάς την πρόταση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για νέες «πηγές» χρηματοδότησης με δεδομένο το έλλειμμα των 2 δις ευρώ που εμφανίζουν φέτος τα ταμεία, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των «παροχών» της νέας κυβέρνησης

Δεν υπάρχουν σχόλια: