Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Le Monde για Ελλάδα και λίστα Λαγκάρντ. ''Θεωρίες συνομωσίας, στοχοποίηση Εβραίων, ρατσισμός και ξενοφοβία''.


Για ένα εκρηκτικό κοκτέηλ λαικισμού, ρατσισμού και ξενοφοβίας με αναφορές στην άνοδο της "ρατσιστικής νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής" κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε δημοσιεύμά της που υπογράφουν δύο προσωπικότητες της Γαλλίας, ο κ. Philippe Coen ιδρυτής της πρωτοβουλίας για την πρόληψη του μίσους και ο δικηγόρος και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου ΙPEMED κ. Eric Διαμαντής.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει την έκρηξη της ρατσιστικής βίας στην χώρα μας με αναφορά στην πρόσφατη δολοφονία του νεαρού Πακιστανού από έναν 29χρονο Έλληνα πυροσβέστη και τον 24χρονο φίλο του στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν φυλλάδια της Χρυσής Αυγής και αντίραφα του Mein Kampf.

Εκτεταμένη αναφορά γίνεται στις θεωρίες συνομωσίας γύρω από την λίστα Λαγκάρντ και την στοχοποίηση του επιχειρηματία κ. Σάμπυ Μιωνή τόσο από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος αναφερόμενος στο περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ είχε κάνει λόγο για δυο τρία ονόματα Ελλήνων Εβραικής καταγωγής. Η εφημερίδα κάνει λόγο για συνέχιση της εκστρατείας κατά του κ. Σάμπυ Μιωνή από μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στον κ. Μάκη Βορίδη, και αναφέρει χαρακτηριστικά την εφημερίδα "Δημοκρατία". 

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας σημειώνει ότι η έρευνα γύρω από την λίστα Λαγκάρντ προχωρά με έναν περίεργο τρόπο με απλούς υπαλλήλους να βρίσκονται στο στόχαστρο προφανώς για να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μια και η επί της ουσίας διερεύνηση της λίστας θα μπορούσε να στρέψει την προσοχή σε πρώην και νυν πολιτικούς ηγέτες. "Η δημοκρατία στην Ελλάδα δοκιμάζεται, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους..." σημειώνει η εφημερίδα η οποία κάνει αναφορά και στην οδηγία που εξέδωσε τον Νοέμβριο η Πρεσβεία των ΗΠΑ με την οποία προειδοποιούσε τους πολίτες της για τους κινδύνους να δεχθούν επίθεση στους δρόμους της Αθήνας.

Το δημοσίευμα καταλήγει με την ανάγκη κοινής δράσης- από την Ευρωπαική Ένωση, τις κυβερνήσεις των χωρών, τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης αλλά και την Ορθόδοξη Εκκλησία- για την Ελλάδα που υποφέρει από την ανεξέλεγκτη ξενοφοβία, πριν να είναι πολύ αργά.

Ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: