Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Βόμβα του Eurogroup τρομάζει την Ευρώπη. Κούρεμα καταθέσεων και σε άλλες χώρες

CCBD2D864038DD6DCC2FB493172571D2

Μόνο μερικές ώρες χρειάστηκαν μετά την συμφωνία για την Κύπρο για αν αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις των επικεφαλής της Ευρωζώνης όσον αφορά τον τρόπο που θα λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα στην Γηραιά Ήπειρο.
Ειδικότερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Κύπρο με το κούρεμα των καταθέσεων δεν θα είναι το τελευταίο, προαναγγέλλοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες που θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τον τραπεζικό τους τομέα.
Αποτέλεσμα αυτής της -κατά πολλούς- απειλής του στελέχους της ΕΕ ήταν να γκρεμιστούν οι δείκτες των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων καθώς και η ισοτιμία του Ευρώ, καθώς πλέον οι επενδυτές δεν αισθάνονται ασφαλείς με τις επενδύσεις και τις καταθέσεις τους στην Ευρωζώνη.
Έτσι επιβεβαιώνει πολλούς ευρωσκεπτικιστές οι οποίοι αναφέρουν ότι το δόγμα Μέρκελ και η γερμανική άποψη για το πως πρέπει να λειτουργεί ο τραπεζικός τομέας είναι πλέον κυρίαρχη ιδεολογία σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Με λίγα λόγια ο επικεφαλής της Ευρωζώνης προανήγγειλε ότι οι καταθέσεις των Ευρωαπίων αλλά και των υπολοίπων πολιτών σε τραπεζικά ιδρύματα της Ευρωζώνης θα ελέγχονται και θα κουρεύονται κατά το δοκούν ανάλογα με τις ανάγκες των γερμανικών συμφερόντων.
Όμως μετά τον σάλο που προκλήθηκε στην Ευρώπη από την δήλωση του Ντάισελμπλουμ, σε μια προσπάθεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, η εκπρόσωπός του δήλωσε τα εξής:

«Ο πρόεδρος του Ευrogroup Γ. Ντάισελμπλουμ δεν δήλωσε ποτέ πως η συμφωνία της Κύπρου θα αποτελέσει μοντέλο για το σύνολο της Ευρωζώνης και για μελλοντικές αναδιαρθρώσεις ευρωπαϊκών τραπεζών».

Ειδικότερα ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε σε συνέντευξή του στο Reuters και στους Financial Times, λίγες ώρες μετά από τη συμφωνία για την Κύπρο.
«Αυτό που κάναμε χθες το βράδυ εγώ το κρίνω ως ότι σπρώξαμε πίσω τους κινδύνους. Αν υπάρχει κίνδυνος σε μια τράπεζα, το πρώτο μας ερώτημα θα είναι: οκ, εσείς στην τράπεζα, τι σκέφτεστε να κάνετε για αυτό; Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακεφαλοποιηθείτε μόνοι σας;». Και συνέχισε λέγοντας «εάν η τράπεζα δεν μπορεί να το κάνει, τότε θα μιλήσουμε στους μετόχους και στους κατόχους ομολόγων, θα τους ζητήσουμε να συνεισφέρουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, και εάν είναι απαραίτητο, και από τους ανασφάλιστους καταθέτες», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Μετά από 12 ώρες συνομιλιών με την ΕΕ και το ΔΝΤ, η Κύπρος συμφώνησε στη διάσπαση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας του νησιού, με τις ασφαλισμένες καταθέσεις κάτω των 100.000 να πηγαίνουν στην Τράπεζα Κύπρου. Οι ανασφάλιστες καταθέσεις, άνω των 100.000 ευρώ, αντιμετωπίζουν ζημιές 4,2 δις. ευρώ.
Οι ανασφάλιστοι καταθέτες στην Τράπεζα Κύπρου θα έχουν τους λογαριασμούς τους «παγωμένους» όσο η τράπεζα αναδιαρθρώνεται και ανακεφαλαιοποιείται. Ό,τι κεφάλαιο χρειαστεί για την ενίσχυση της τράπεζας, θα «τραβηχθεί» από τους λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ.
Η συμφωνία, είναι γνωστή ως «bail-in», με τους μετόχους και ομολογιούχους στις τράπεζες να υποχρεώνονται να επωμιστούν το κόστος της αναδιάρθρωσης πρώτοι, και ακολουθούν οι ανασφάλιστοι καταθέτες. Με βάση τους κανόνες της ΕΕ, οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες.
Η προσέγγιση αυτή σηματοδοτεί μια ριζική υποχώρηση στην πολιτική της ευρωζώνης μετά από τρία χρόνια κρίσης, στη διάρκεια της οποίας οι φορολογούμενοι στην περιοχή αναλάμβαναν το κόστος για την εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών και των χρεωμένων κυβερνήσεων, μέσω πολλαπλών προγραμμάτων διάσωσης.
Αυτή η διαδικασία, με τις κυβερνήσεις και τους φορολογούμενους να επωμίζονται το κόστος και να παράσχουν στήριξη, έπρεπε να σταματήσει, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.


Γκρεμίζονται ευρώ και Χρηματιστήρια

Στο κόκκινο γύρισαν οι ευρωαγορές με τα χρηματιστήρια τόσο του Μιλάνου όσο και της Ισπανίας να καταγράφουν βουτιά που ξεπερνά το 2%
Αντίστοιχες απώλειες και για τον ισπανικό IBEX 35 που υποχωρεί 2,59% στις 8.114 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC υποχωρεί 1,23% στις 3.724 μονάδες. Ο γερμανικός DAX χάνει 0,6% στις 7.859 μονάδες. Πτώση 0,39% για τον FTSE 100 ενώ και ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί στις 293 μονάδες.
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr


Fitch: Η απόφαση των Ευρωπαίων δημιουργεί κακό προηγούμενο

H έξοδος από το ευρώ δεν είναι αποτελεί το βασικό του σενάριο για τον οίκο αξιολόγησης Fitch, αν και εκτιμά πως η απόφαση του Eurogroup δημιουργεί προηγούμενο για το καθεστώς ελέγχου διακίνησης κεφαλαίων στην Ευρωζώνη.
Στη νέα του έκθεσή του ο οίκος θεωρεί πως το κούρεμα της Κύπρου δεν θα οδηγήσει σε καμία μεταβολή αξιολόγησης εταιρειών στις αναδυόμενες οικονομίες.
Πάντως σημειώνει πως το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ και η πιθανότητα υιοθέτησης εθνικού νομίσματος δεν συνιστά βασικό σενάριο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: