Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί έχουν καταθέσεις σε Κύπρου - Λαϊκή



Του Μανόλη Γαλάνη

Την προσωπική τους δοκιμασία φαίνεται ότι περνούν αρχηγοί των ελληνικών κομμάτων, νυν και πρώην υπουργοί και εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κύπρο.

Αιτία των στιγμών αγωνίας που βιώνουν αρκετοί Ελληνες πολιτικοί αποτελεί η επιλογή τους να εμπιστευτούν τις οικονομίες τους στα κυπριακά τραπεζικά 

Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας των μεγαλοκαταθετών βρίσκεται ο πρώην βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ κ. Ευτύχης Δαμιανάκης. Βάσει της δήλωσης του «πόθεν έσχες» του, έχει 1,3 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Πρόκειται για έξι κοινούς λογαριασμούς με τη σύζυγό του, με τον μεγαλύτερο εξ αυτών να είναι της τάξης των 917.000 ευρώ. Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση βρίσκεται και ο πρώην βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ κ. Αλέκος Αθανασιάδης, αφού διαθέτει έναν και μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό στην Τράπεζα Κύπρου για τη διασφάλιση των 667.000 ευρώ, που αποτελούν τα μόνα κινητά περιουσιακά του στοιχεία.
Σοβαρό αντίκτυπο και στα οικογενειακά εισοδήματα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου φαίνεται ότι έχει η κυπριακή κρίση, καθώς δηλώνει στο «πόθεν έσχες» του επτά τραπεζικούς λογαριασμούς στην κυπριακή CPB (πρώην Marfin), με δικαιούχους τη σύζυγό του, την κόρη του και την πεθερά του, συνολικού ύψους 665.397,81ευρώ. Επιπλέον, η σύζυγος του κ. Βενιζέλου διαθέτει 3.214,73 μερίδια αμοιβαίου κεφαλαίου Marfin Ελληνικό Μετοχικό.

Το ποσό των 235.000 ευρώ έχει κατατεθειμένο στην Τράπεζα Κύπρου και ο πρώην βουλευτής Λάρισας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Νέα Δημοκρατία κ. Χρήστος Ζώης, ενώ η σύζυγός του έχει λογαριασμό στην κυπριακή CPB και σημαντικό αριθμό μετοχών της ίδιας τράπεζας. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης περιλαμβάνει στη δήλωσή του ποσό 170.537,84 ευρώ στη CPB. Πρόκειται για χρήματα του πατέρα του με συνδικαιούχους τον πρώην υπουργό και τα δύο του αδέλφια. Στην ίδια τράπεζα υπάρχει και κοινός λογαριασμός του κ. Μαρκογιαννάκη με την κόρη του με κατάθεση 30.032,44 ευρώ. Το κρίσιμο όριο των 100.000 ευρώ ξεπερνά και ο πρώην βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Βλατής, ο οποίος σε πέντε οικογενειακούς λογαριασμούς στην Τράπεζα Κύπρου διαθέτει 157.932,48 ευρώ. Λίγο χαμηλότερες είναι οι καταθέσεις του πρώην υφυπουργού Οικονομικών και πρώην βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά στην ίδια τράπεζα, με το σχετικό ποσό να ανέρχεται σε 139.238,65 ευρώ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της βουλευτή Α’ Αθήνας των Ανεξάρτητων Ελλήνων κυρίας Ελενας Κουντουρά, η οποία έχει κάνει κατάθεση 103.976,64 ευρώ, όπως αναφέρει η ίδια στη δήλωσή της, στη Λευκωσία, όπως και του πρώην βουλευτή Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Κιλτίδη, ο οποίος δηλώνει 100.983,65 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.

Στο μεταξύ, συνολικές καταθέσεις ύψους 76.264,54 ευρώ και στις δύο κυπριακές τράπεζες έχει ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Παπανικολάου. Στην CPB  έχει τοποθετήσει 50.725,14 ευρώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, όπως και η σύζυγος του πρώην βουλευτή Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκου Παπαδημάτου (49.987,21 ευρώ). Ολες τις οικονομίες της στην Τράπεζα Κύπρου έχει και η βουλευτής Δωδεκανήσου των Ανεξάρτητων Ελλήνων κυρία Τσαμπίκα Ιατρίδη, μέσω δύο λογαριασμών ύψους 39.658,73 ευρώ. Στην ίδια τράπεζα έχει καταθέσει 34.018 ευρώ και ο συμπατριώτης της, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης. Δύο κυπριακούς λογαριασμούς με ποσό 7.243,83 αγγλικές λίρες και 5.548,48 ελβετικά φράγκα διατηρεί η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. στη CPB κυρία Ελενα Ράπτη, ενώ στην Τράπεζα Κύπρου βρίσκονται 22.140,09 ευρώ της οικογένειας του πρώην υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Ντίνου Ρόβλια. Το ίδιο τραπεζικό ίδρυμα έχει εμπιστευτεί και η σύζυγος του πρώην βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκου Ζωίδη, καταθέτοντας 26.017,85 ευρώ.

Στο ίδιο μήκος και ο πρώην βουλευτής Β’ Αθήνας του ΚΚΕ κ. Νίκος Παπακωνσταντίνου που έχει 35.864,48 ευρώ στη CPB, ενώ ο πρώην βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας κ. Τάσος Καρυπίδης διαθέτει 20.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, όπως και ο σύζυγος της πρώην βουλευτή Δράμας του ΠΑΣΟΚ κυρίας Χαράς Κεφαλίδου με 30.203,36 ευρώ.
Λίγο πάνω από τις 10.000 ευρώ σε κυπριακές τράπεζες βρίσκονται οι καταθέσεις του βουλευτή Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και των πρώην συναδέλφων του, κυρίων Στάθη Κουσουρνά και Στέλιου Νικηφοράκη. Προσωπικούς ή οικογενειακούς τραπεζικούς λογαριασμούς κάτω των 10.000 ευρώ διατηρούν ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο βουλευτής Α’ Αθήνας της Ν.Δ. κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος και οι πρώην βουλευτές κύριοι Σάββας Εμινίδης, Ιωάννης Κοραντής, Νίκος Λέγκας, Φραγκίσκος Παρασύρης, Γιώργος Πεταλωτής και η κυρία Κατερίνα Μπατζελή, ενώ τραπεζικό λογαριασμό 1.982,61 λιρών Αγγλίας στη CPB διαθέτει και η σύζυγος του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, Γεωργία Κρητικού.



Δεν υπάρχουν σχόλια: