Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Σημαντικό έργο από τη ΛΓ' Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας

Σημαντικό έργο από τη ΛΓ' Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας

Περισσότερα από 25 έργα ύψους περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ υλοποίησε τη διετία 2011-2012 η ΛΓ'Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας - Άρτας, βάζοντας γερές βάσεις για την προστασία, την ανάδειξη και την προβολή των αρχαιολογικών μνημείων της ευρύτερης περιοχής.

Σε Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας σε συνεργασία με την Π.Ε. Πρέβεζας, η προϊσταμένη της ΛΓ' Εφορείας κα Χριστίνα Μερκούρη και το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας παρουσίασαν το πλούσιο έργο που έγινε την τελευταία διετία, το οποίο μεταξύ άλλων περιλάμβανε τις εργασίες στους αρχαιολογικούς χώρους του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Νικόπολης, της Κασσώπης, του Νεκρομαντείου και της Εφύρας και του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης.


eforeia 8

Επίσης, παρουσιάστηκε η δράση της Εφορείας μέσα από σωστικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν σε υποέργα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε έργα τρίτων αλλά και τα τυχαία ευρήματα και σωστικές ανασκαφές που διενεργήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Νικόπολης και την άμεση περιφέρειά της.

Αναφορά έγινε και στις έντυπες εκδόσεις ως μέσο ενίσχυσης του ρόλου της Εφορείας στην προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων και η παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ψηφιακών δράσεων που υλοποιήθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης.
«Ο πολιτισμός θεωρείται πλέον ως αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο έχει να προσφέρει πολλά στην περιφερειακή ανάπτυξη. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία, τα πολιτιστικά αγαθά δεν αποτελούν μόνο συμβολικές αξίες αλλά και πραγματικές αξίες ανάπτυξης των περιοχών, δηλαδή ανάπτυξης της πραγματικής τους οικονομίας» τόνισε η κα Μερκούρη σημειώνοντας πως η ύπαρξη, προστασία και ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της περιφέρειάς μας αποτελεί τη βάση σημαντικών οικονομικών δραστηριοτήτων αφού τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι που διαθέτουμε αποτελούν κατά κύριο λόγο πόλους έλξης επισκεπτών σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Το σημαντικό έργο της ΛΓ' Εφορείας εξήρε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος υπογραμμίζοντας πως ο τόπος έχει πολλά ιστορικά μνημεία που όχι μόνο θα πρέπει να αναδειχθούν αλλά και να γίνουν κέντρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε μόνιμη βάση αποτελώντας πόλους έλξης επισκεπτών, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα δημιουργική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην Εφορεία και την Περιφέρεια, η οποία είχε ορισμένα εντυπωσιακά αποτελέσματα.

«Πιστεύω ότι η ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου μας είναι βαθύτατα αναπτυξιακή. Αξιοποιημένοι, επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι προσθέτουν αίγλη στον τόπο μας, αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες και υπόβαθρο πάνω στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν ποιοτικές μορφές τουρισμού» είπε ο κ. Ιωάννου σημειώνοντας πως βρίσκεται σε προτεραιότητα η σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας για την ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης συνεχάρη όλους όσοι εργάζονται στην Εφορεία όλα αυτά τα χρόνια για την ανάδειξη, τη συντήρηση, την προστασία και την προβολή των ιστορικών μνημείων της περιοχή και υπογράμμισε επίσης πως μεγάλος στόχος είναι να ενταχθεί η Αρχαία Νικόπολη στα μνημεία της UNESCO.

«Η Νικόπολη δεν ανήκει μόνο στους δημότες της Πρέβεζας αλλά στους πολίτες όλου του κόσμου. Χρειάζονται πολλές προσπάθειες και πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να είναι αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες που συμβάλλουν προκειμένου η περιοχή να μπει σε νέα προοπτική ανάπτυξης.

«Μεταφέροντας το αίσθημα και τη σκέψη των συμπολιτών μου θέλω να συγχαρώ όσους οραματίστηκαν, όσους σχεδίασαν, εννοώ τον κ. Ρήγινο, και όσους υλοποιούν, την κα Μερκούρη, μια τεράστιου εύρους δραστηριότητα, η οποία ισχυροποιεί την κοινωνία μας, αναδεικνύει τον πολιτισμό μας και τα μνημεία της και δημιουργεί προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης σε μια φάση που η πατρίδα μας υποφέρει. Η παρακαταθήκη που αφήνετε στις επόμενες γενιές με το έργο σας δημιουργεί ιδιαίτερα αισθήματα ικανοποίησης και μας υποχρεώνει ως δημοτική αρχή να είμαστε διαρκώς δίπλα σας» είπε ο δήμαρχος Πάργας κ. Λιόλιος, και στη συνέχεια το λόγο πήραν οι επιστήμονες οι οποίοι μέσα από σύντομες αλλά περιεκτικές εισηγήσεις παρουσίασαν το πλούσιο έργο της ΛΓ' Εφορείας Αρχαιοτήτων.



www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: