Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Αεροδρόμιο Ακτίου: Πωλείται σε... τιμή ευκαιρίας

Αεροδρόμιο Ακτίου: Πωλείται σε... τιμή ευκαιρίας

Κυβέρνηση και Τρόικα πήραν το... όπλο τους και μέχρι τα τέλη του μήνα που διανύουμε, αναμένεται να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τις συμβάσεις παραχώρησης 22 από των 37 αεροδρομίων της χώρας, ανάμεσα στα οποία και το «δικό μας», του Ακτίου/Πρέβεζας.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ τα 22 αεροδρόμια θα χωριστούν σε δύο ομάδες σχεδόν ισοδύναμης επιβατικής κίνησης, οικονομικών επιδόσεων και γεωγραφικής θέσης, όπως αποφάσισε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων στην τελευταία του συνεδρίαση, έστω κι αν δεν υπήρχαν επίσημες ανακοινώσεις. Με ξεχωριστή σύμβαση θα παραχωρηθεί το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης.
Τα υπόλοιπα 15 αεροδρόμια που δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, θα τα αναλάβει η δημόσια Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αεροδρομίων, με προοπτική να εκχωρήσει το management σε ιδιώτη.

Τα 22 αεροδρόμια που θα παραχωρηθούν είναι: Ρόδου, Θεσσαλονίκης, Κω, Κέρκυρας, Χανίων, Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σάμου, Κεφαλλονιάς, Ακτίου/Πρέβεζας, Καβάλας, Σκιάθου, Αλεξανδρούπολης, Χίου, Καρπάθου, Καλαμάτας, Λήμνου, Ιωαννίνων, Αγχιάλου και Αράξου.

Η παραχώρηση των αεροδρομίων θα γίνει για τουλάχιστον 30-35 χρόνια, ενώ θα καθοριστεί αρχικό εφάπαξ τίμημα και ετήσιες πληρωμές αναλόγως των κερδών. Οι παραχωρησιούχοι θα αναλάβουν επίσης και τις επενδύσεις σε υποδομές στα αεροδρόμια που αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 200 και 220 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: