Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Μακρά η λίστα των ζημιών από τις θεομηνίες στην Ήπειρο.


Δεν έχει σταματημό η μακρά λίστα με τις ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις σε όλη την Ήπειρο. Στα προβλήματα που είχαν προκύψει τον Οκτώβριο, προστέθηκαν κι άλλα τον Δεκέμβριο κι ακόμα πιο νέα το δίμηνο Ιανουάριος και Φεβρουάριος.Ο μεγάλος αγώνας που δίνεται πλέον είναι για την αποκατάσταση, η οποία όμως απαιτεί μεγάλους πόρους.Η Πρέβεζα επλήγη ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες από κατολισθήσεις.Από την Τετάρτη, κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, συνοδευόμενο από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας Στράτο Ιωάννου, επισκέπτεται και εξετάζει περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας, που υπέστησαν ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που άρχισαν να εκδηλώνονται από τον περασμένο Δεκέμβριο. Η επίσκεψη του Κλιμακίου γίνεται μετά το έγγραφο αίτημα που είχε υποβάλλει στις 4 Δεκεμβρίου ο κ. Ιωάννου, και στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, για κήρυξη της Πρέβεζας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.Στο διάστημα που μεσολάβησε, υπήρξε αρνητική απάντηση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, συνεχίστηκαν όμως οι παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη προς τα αρμόδια Υπουργεία, για την χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης των ζημιών, στις οποίες προστέθηκαν και όσες προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, που επίσης εξετάζονται από το κλιμάκιο της Υ.Α.Σ

.Οι έλεγχοι, που γίνονται με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πρέβεζας, αναμένονται να ολοκληρωθούν σήμερα και στη συνέχεια η Περιφέρεια θα επανέλθει προς τα αρμόδια υπουργεία για την εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων.Επίσης στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας που υπάρχει με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογραφεί με την Π.Ε. Πρέβεζας, κλιμάκια του ΙΓΜΕ πραγματοποιούν ελέγχους σε όλες τις περιοχές στις οποίες έχουν εντοπιστεί κατολισθητικά φαινόμενα.Για τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στο Μύτικα Πρέβεζας, ενημερώθηκε την Τετάρτη από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας ο Περιφερειάρχης με την ευκαιρία επίσκεψής του για κοινωνική υποχρέωση, στον οποίο και έδωσε κατευθύνσεις αντιμετώπισής τους, σε συνεργασία και με την Π.Ε. Πρέβεζας.


Στο Ζαγόρι
Κάποια κονδύλια πάντως για αποκατάσταση, εγκρίνονται από τα υπουργεία.Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλογιάννης υπέγραψε απόφαση για την έγκριση διάθεσης πίστωσης ποσού 250.000 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο του Δήμου Ζαγορίου.Η απόφαση ελήφθη κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου, για την εκτέλεση του έργου «Αποκατάσταση ζημιών λόγω θεομηνίας, του οδικού δικτύου του Δήμου Ζαγορίου».Το ποσό των 250.000 ευρώ θα διατεθεί από τους πόρους της ΤΕΟ Α.Ε. και η εκταμίευση και καταβολή του θα είναι άμεσες. Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου ορίστηκε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ζαγορίου.Σε δήλωσή του ο αναπληρωτής Υπουργός Σταύρος Καλογιάννης αναφέρει:«Μέσα στο δύσκολο οικονομικό πλαίσιο της χώρας μας, επιχειρούμε να ενισχύσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση με κάθε τρόπο, για την αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό της δίκτυο.Στο πλαίσιο αυτό χορηγήσαμε στο Δήμο Ζαγορίου έκτακτη ενίσχυση 250.000 ευρώ.Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών συνεχίζει να παρέχει στήριξη στις πληγείσες περιοχές.Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη ενισχυθεί με έκτακτες επιχορηγήσεις η Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμοι όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων».

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: