Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Μπίζνες πολλών εκατομμυρίων για εφοριακούς και πολεοδόμους.

Μπίζνες πολλών εκατ. για εφοριακούς και πολεοδόμους

Λίστα με 189 εφοριακούς και υπαλλήλους πολεοδομιών που βρέθηκαν με ακάλυπτους από το «πόθεν έσχες» τραπεζικούς λογαριασμούς και εμβάσματα στο εξωτερικό από 100.000 ευρώ μέχρι και 900.000 ευρώ ο καθένας, βρίσκεται στα χέρια των ελεγκτικών και δικαστικών αρχών, αλλά οι υποθέσεις παραμένουν και μάλιστα για χρόνια στα χαρτιά.

Η ολιγωρία των αρχών για το χτύπημα της διαφθοράς στο Δημόσιο έχει προκαλέσει τη δυσφορία της τρόικας που ζητά την ταχεία επιβολή κυρώσεων που φθάνουν μέχρι και την απόλυση επίορκων υπαλλήλων.
Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει ταχύτητα και υπό τις προτροπές των δανειστών προχωρά σε απολύσεις-εξπρές δεκάδων επίορκων εφοριακών, ενώ βάζει στο στόχαστρο 240 στελέχη του φοροελεγκτικού μηχανισμού για έλεγχο της εισοδηματικής και περιουσιακής τους κατάστασης.
Οι μέχρι στιγμής έρευνες δείχνουν «χορό» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε εφορίες και πολεοδομίες, αλλά η επιχείρηση-κάθαρση της δημόσιας διοίκησης σκοντάφτει στις εμπλοκές και τις αλληλοεπικαλύψεις των αρμοδίων υπηρεσιών, τα κενά στην επικοινωνία και τον συντονισμό των ελέγχων καθώς και στη «συναδελφική αλληλεγγύη» και «συγκάλυψη» μεταξύ των υπαλλήλων που χαρακτηρίζει πολλές αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων.
Από τα αποτελέσματα των μέχρι στιγμής ελέγχων στις φορολογικές δηλώσεις και τα «πόθεν έσχες» εφοριακών και υπαλλήλων πολεοδομιών προκύπτει ότι 139 εφοριακοί έχουν βγάλει στο εξωτερικό ποσά μέχρι και 550.000 ευρώ ο καθένας και 50 υπάλληλοι στις πολεοδομίες όλης της χώρας έστειλαν εμβάσματα μέχρι και 900.000 ευρώ ο καθένας.
Πέντε εφοριακοί έχουν τεθεί σε αργία καθώς διαπιστώθηκε ότι είχαν αποστείλει στο εξωτερικό εμβάσματα από 100.000 μέχρι 550.000 ευρώ ο καθένας τα οποία δεν δικαιολογούνταν από το «πόθεν έσχες» και τις φορολογικές τους δηλώσεις και τα ποσά αποτελούσαν προϊόν χρηματισμού και υπόγειων συναλλαγών με πολίτες για την ευνοϊκή διεκπεραίωση σε βάρος του Δημοσίου φορολογικών υποθέσεων.
Επίσης έντεκα ελεγκτές εφοριακοί και σύζυγοί τους που έχουν βγάλει με εμβάσματα στο εξωτερικό πάνω από 2,2 εκατ. ευρώ κατά τη διετία 2009-2010 χωρίς να δηλώσουν τα ποσά στα «πόθεν έσχες» έχουν παραπεμφθεί στις αρμόδιες αρχές για περαιτέρω ενέργειες σε πειθαρχικό και ποινικό επίπεδο.
Τον δρόμο προς τις αρμόδιες αρχές για την επιβολή χρηματικών και πειθαρχικών κυρώσεων έχουν πάρει οι υποθέσεις των 50 υπαλλήλων πολεοδομιών με καταθέσεις στο εξωτερικό ύψους από 100.000 μέχρι 900.000 ευρώ ο καθένας (το συνολικό ποσό που φυγάδευσαν σε ξένες τράπεζες ήταν 12.000.000 ευρώ), όταν τα δηλωθέντα εισοδήματά τους στην εφορία δεν ξεπερνούσαν τα 30.000 ευρώ. Από αυτούς οι 14 είχαν εμβάσματα άνω των 300.000 ευρώ ο καθένας.
Συνολικά από τη διασταύρωση στοιχείων μεταξύ των οικονομικών εισαγγελέων και του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης προέκυψε ότι 33 προϊστάμενοι εφοριών, υπάλληλοι στα τμήματα ελέγχου εφοριών καθώς και ελεγκτές από τα περιφερειακά κέντρα και το ΣΔΟΕ έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ και συνολικού ποσού άνω των 8.000.000 ευρώ. Η ανάλυση των εμβασμάτων δείχνει ότι το μεγαλύτερο έμβασμα σε τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού με συνδικαιούχο ελεγκτή εφοριακό ήταν 550.000 ευρώ και δεν έχει δηλωθεί στο «πόθεν έσχες». Αλλα τρία εμβάσματα ήταν άνω των 300.000 ευρώ και ένα λίγο πάνω από 100.000 ευρώ και η συντριπτική πλειονότητά τους εστάλη σε κυπριακές τράπεζες και μόνο ένα στην Ελβετία και ένα στη Γερμανία.

Στα μαλακά οι παράνομοι λόγω συναδελφικής αλληλεγγύης
«Σταγόνα στο ποτάμι του μαύρου χρήματος που ρέει» στον φοροελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό αποτελούν οι υποθέσεις υπαλλήλων που έχουν τιμωρηθεί και απομακρυνθεί από τις θέσεις τους, ενώ την ατιμωρησία που επικρατεί στο Δημόσιο για περιπτώσεις διαφθοράς και παράνομου πλουτισμού στον χώρο των εφοριακών περιγράφουν οι εκθέσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή όπου γίνεται λόγος για «άφεση αμαρτιών» σε επίορκους εφοριακούς.

Tα...χάδια
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης τα περισσότερα περιστατικά διαφθοράς σχετίζονται με παραβάσεις καθήκοντος, συναλλαγές δημόσιων λειτουργών κάτω από το τραπέζι και ελλιπή ή αδικαιολόγητα «πόθεν έσχες» και κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων πειθαρχικών αποφάσεων είναι η απαλλαγή ή μη επιβολή της προσήκουσας σε σχέση με τη βαρύτητα των παραπτωμάτων ποινής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 από τις 1.900 πειθαρχικές αποφάσεις που εκδόθηκαν εις βάρος δημοσίων υπαλλήλων, οι 186 ήταν κραυγαλέα επιεικείς σε σχέση με το βάρος των αδικημάτων που αφορούσαν.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση εφοριακού στη ΔΟΥ Τρικάλων, ο οποίος από το 1995 ως το 2006 εξέδιδε χρηματικά εντάλματα πληρωμής για την εξόφληση δανείων ή λογαριασμών στους δήμους Φαρκαδόνας και Πιαλείων, τα οποία όμως ουδέποτε απέδωσε. Ετσι, ιδιοποιήθηκε περίπου 175.000 ευρώ. Το πειθαρχικό παρελθόν του ήταν πλούσιο, αφού σε βάρος του εκκρεμούσε και άλλη πειθαρχική δίωξη για υπεξαίρεση σε παράβολα Δημοσίου (ΚΤΕΟ) αξίας 22.000.000 δρχ. Στον υπάλληλο είχε αρχικώς επιβληθεί η ποινή της προσωρινής παύσης έξι μηνών. Σε άλλη περίπτωση, εφοριακός στην Αθήνα απαίτησε 100.000 ευρώ για να μην καταχωρισθεί φορολογική παράβαση σε επιχείρηση. Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό του επέβαλε προσωρινή παύση έξι μηνών, ενώ τελικά απολύθηκε από το δευτεροβάθμιο.
Ανάμεσα στις αποφάσεις που προέβλεπαν μικρές ποινές, στις οποίες εναντιώθηκε ο ΓΕΔΔ, υπήρχε περίπτωση υπαλλήλου που πλαστογράφησε έγγραφα για να επεκτείνει τη διάρκεια αναπηρικού επιδόματος για τον ίδιο και τους συγγενείς του, εφοριακού που έδωσε εκκαθαριστικό στον αρραβωνιαστικό της ο οποίος χρωστούσε τεράστιο ποσό στο κράτος κ.ά. Περιπτώσεις επίσης βαριάς αμέλειας αλλά και περιπτώσεις που αφήνουν σαφείς υπόνοιες για χρηματισμό ή εξυπηρέτηση προσωπικών σκοπών.
Σε υπάλληλο ΔΟΥ επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης 6 μηνών με πλήρη στέρηση αποδοχών, για τα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος κατά τον αναξιοπρεπούς διαγωγής εντός υπηρεσίας. Ο εγκαλούμενος υπάλληλος ως υπόλογος διαχειριστής του Γραφείου Παρακαταθηκών ΔΟΥ από 1-3-1995 έως 22-9-2006 προέβη στην έκδοση τριών χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής σε εξόφληση των χρηματικών εντολών της Κεντρικής Υπηρεσίας του Τ.Π. & Δανείων, συνολικού ποσού 174.964,16 ?, χωρίς να είναι προσαρτημένα κανένα από τα νόμιμα δικαιολογητικά πληρωμής σε Δήμους, στους οποίους ουδέποτε τα απέδωσε, αφού τα ιδιοποιήθηκε.

Η συνταγή
Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι το κλειδί για να σταματήσουν τα πειθαρχικά συμβούλια να λειτουργούν ως πλυντήριο για επίορκους δημοσίους υπαλλήλους είναι η ενεργοποίηση των νέων πειθαρχικών στη σύνθεση και τη δομή των οποίων καίριο ρόλο θα έπρεπε να έχουν οι δικαστικοί και τα οποία παραμένουν στα χαρτιά.
Τα σημερινά πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια, στα οποία συχνά υπάλληλοι αθωώνονται ή καταδικάζονται με πολύ μικρές ποινές ακόμα και όταν το παράπτωμά τους είναι σοβαρό, απαρτίζονται από πέντε συναδέλφους τους.
Τρεις ορίζονται από τη διοίκηση και δύο είναι αιρετοί. Αν θεωρήσουν ότι αδικούνται από τις αποφάσεις, οι υπάλληλοι μπορούν να υποβάλουν ένσταση και να δικαστούν ξανά από δευτεροβάθμια επιτροπή (αποτελείται από αντιπρόεδρο του νομικού συμβουλίου, νομικό σύμβουλο και τρεις διευθυντές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης).

Ρήτρα απομάκρυνσης για τους διευθυντές
Με τις προτροπές της τρόικας το υπουργείο Οικονομικών βάζει στο στόχαστρο τα «πόθεν έσχες» 240 διευθυντών και ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών και για όσους διαπιστωθεί παράνομος πλουτισμός αυτόματα θα τίθενται εκτός υπηρεσίας.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι «πόθεν έσχες» 50 διευθυντών και 50 ελεγκτών και μέχρι το τέλος του έτους 110 διευθυντών και 130 ελεγκτών.
Η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει ότι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων θα διενεργήσει με τη βοήθεια της Οικονομικής Επιθεώρησης ελέγχους όλων των δηλώσεων «πόθεν έσχες» όλων των διευθυντών αρχίζοντας από τις νευραλγικές υπηρεσίες του υπουργείου και τις μεγαλύτερες ΔΟΥ. Επίσης σύντομα θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι των δηλώσεων «πόθεν έσχες» 130 υπαλλήλων που περιλαμβάνονται σε κατάλογο προσώπων που έχουν εμβάσει ποσά σε ξένη τράπεζα.
Οι έλεγχοι θα επεκταθούν και θα καλύψουν τόσο τις φορολογικές τους δηλώσεις όσο και τις φορολογικές δηλώσεις των συζύγων τους. Σύμφωνα με την τρόικα για να είναι οι έλεγχοι αποτελεσματικοί, απαιτείται η συνακόλουθη επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων, οι οποίες θα φτάνουν έως και την ποινή της απόλυσης.

ΠΡΩΤΟΣ ΠΕΛΕΚΥΣ
Η αρχή για την απόλυση επίορκων εφοριακών έγινε με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, με την οποία μπαίνει τέλος στο καθεστώς ατιμωρησίας υπαλλήλων που είναι υπόδικοι ή έχουν καταδικαστεί για διαφθορά. Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 2012 τίθενται σε αργία 25 επίορκοι υπάλληλοι της Θεσσαλονίκης οι οποίοι, παρότι διώκονταν για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα από το 2007, εντούτοις μέχρι σήμερα συνέχιζαν να εργάζονται κανονικά 

Ασυλία λόγω ...επιρροών
Αρμόδιοι παράγοντες αποδίδουν τα φαινόμενα ατιμωρησίας στο Δημόσιο στο γεγονός ότι oι έλεγχοι προχωρούν με ρυθμούς χελώνας λόγω πολλαπλών υπηρεσιακών εμπλοκών και συχνά και πελατειακών παρεμβάσεων και συγκαλύψεων




www.ethnos.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια: