Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Αυστριακός ιστορικός εξοργίζει τους Αλβανούς: Οι Αλβανοί δεν συνδέονται με τους Ιλλυριούς - Ήταν η ραχοκοκαλιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Έντονες αντιδράσεις προκαλούν στην Αλβανία οι απόψεις του Αυστριακού ιστορικού Oliver Jens Schmitt. Ο Schmitt την 100η επέτειο από την ανεξαρτησία της Αλβανίας δημοσίευσε το βιβλίο του «Οι Αλβανοί - μια ιστορία μεταξύ Ανατολής και Δύσης», το οποίο έτυχε ευρείας αποδοχής στο γερμανόφωνο κόσμο.

Ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης, απορρίπτει θέσεις που ανθούν και γίνονται δεκτές από τους Αλβανούς.

Έτσι γράφει, ότι δεν υπήρξε ποτέ μια συνεχής εξέγερση εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τους Αλβανούς, υπήρξε λέει αποδοχή των ξένων ηγεμόνων. Ο ίδιος συνεχίζει περαιτέρω λέγοντας ότι οι Αλβανοί και οι Βόσνιοι ήταν η ραχοκοκαλιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι ενίοτε οι Αλβανοί εναντιώνονταν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά για τους φόρους ή την στρατιωτική υπηρεσία, αλλά όχι για εθνικιστικές ιδέες. Ενώ για τον Σκεντερμπέι (Γεώργιο Καστριώτη) γράφει ότι πολέμησε μαζί με Βλάχους, Σλάβους και Έλληνες.

Ο Καθηγητής συνεχίζει λέγοντας ότι δεν είναι αλήθεια ότι οι Αλβανοί δεν ήταν θρήσκοι, μάλιστα τονίζει ότι ήταν θρησκευόμενοι όπως και οι άλλοι λαοί των Βαλκανίων.

Ο Schmitt λέει ότι δεν υπάρχει συνέχεια Ιλλυριών-Αλβανών, όπως ισχυρίζονται οι Αλβανοί, τονίζοντας ότι δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει συνέχεια. Ο Schmitt ωστόσο αρνείται τους ισχυρισμούς των Σέρβους ότι οι Κοσοβάροι ήρθαν μετά τους Σλάβους στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.

www,boreioipirotika.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: