Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Αγνή Σμπόνια : Oι πολίτες να απαντήσουν σε όσους κάνουν εμπόριο εύκολων λύσεων.


Η Αγνή Σμπόνια είναι ένα από τα πιο νέα πρόσωπα που επέλεξε ο  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Ευ.Βενιζέλος για να στελεχώσει τα ψηφοδέλτια του κινήματος και να δώσει τον αέρα της ανανέωσης στο ΠΑΣΟΚ και στην πολιτική ζωή της χώρας. 



Μετά τις πρώτες μέρες προεκλογικού αγώνα στο νομό Πρέβεζας όπου είναι υποψήφια δίνει στο logia starata μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη . 



Πώς αποφασίσατε να μπείτε στην κεντρική πολιτική, ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο;



Η συγκυρία είναι όντως δύσκολη,αλλά ανήκω στη γενιά που θέλει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος, με την αρνητική εικόνα για το πολιτικό σύστημα πρέπει να γίνει ευκαιρία για εμάς,τους νέους, ώστε να αλλάξουμε όσα μας έφεραν ως εδώ. Έτσι λοιπόν η πρόταση του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να είμαι υποψήφια βουλευτής στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Πρέβεζα, είναι για μένα μια ευκαιρία να στηρίξω τον τόπο μου.


Μια εποχή που γίνεται μεγάλη κουβέντα για τις ευθύνες των παλιών κομμάτων που μας έφεραν ως εδώ , εσείς σαν νέα μορφωμένη και άφθαρτη γιατί επιλέξατε να εκτεθείτε με ένα κόμμα που στα μάτια μεγάλης μερίδας των πολιτών μοιάζει με φθαρμένο προϊόν ;

Είναι αλήθεια ότι το κομματικό σύστημα, όπως λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια, έχει φτάσει στα όρια του και έχει απογοητεύσει. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει συνδέσει την πορεία του, με την πορεία της χώρας, από το 1974 και είναι λογικό,σήμερα, να συγκεντρώνει τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Θα πρέπει να είμαστε λοιπόν ειλικρινείς με τους πολίτες, για τα λάθη και τις παραλείψεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν η μοναδική πολιτική δύναμη που ανέλαβε το δύσκολο έργο να οδηγήσει τη χώρα σε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον, τη στιγμή που τα άλλα κόμματα και κυρίως η Νέα Δημοκρατία, πουλούσε αντιμνημονιακό αγώνα. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. λοιπόν διαθέτει πολιτική πρόταση για την έξοδο από την κρίση και βγάζει στο προσκήνιο εμάς, τους νέους ανθρώπους για να συμβάλλουμε σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια.

Πολλά ακούγονται για το δίλημμα αυτών των εκλογών . Ρεαλισμός ή λαϊκισμός ; Ευρωπαϊστές εναντίον αντιευρωπαιστών ; Ευρώ η δραχμή ; Ποιο είναι το διακύβευμα τελικά και πως πρέπει να απαντήσουν οι πολίτες ; 

Είναι σαφές ότι σε αυτές τις εκλογές συγκρούονται διαφορετικές νοοτροπίες και αντιλήψεις, θα έλεγα συγκρούονται διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μια οι δυνάμεις του χθες, που προσπαθούν, με τη βοήθεια των συντεχνιών να εμποδίσουν κάθε μεταρρύθμιση,οι εκφραστές του λαϊκισμού που εξαρτούν την ύπαρξή τους σ'ένα στείρο ''Οχι'', ποντάροντας επικίνδυνα στο χάος και οι επίδοξοι σωτήρες, από την άκρα δεξιά ως την άκρα αριστερά που δεν τους ενώνει τίποτε, παρά μόνο το πάθος τους να παραμείνει η χώρα στάσιμη. Από την άλλη, οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας που ασφυκτιούν στη σημερινή κατάσταση και αναζητούν διέξοδο, εμείς, η νέα γενιά που καλείται να διαχειριστεί το κόστος των αποφάσεων που πήραν άλλοι και θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Οι πολίτες λοιπόν, πρέπει να απαντήσουν πως θέλουν τη χώρα την επόμενη μέρα και με την ψήφο τους να δώσουν μια σαφή απάντηση σε όσους κάνουν εμπόριο εύκολων λύσεων.

Στην Ελληνική κοινωνία υπάρχει μεγάλος θυμός ,ιδιαίτερα εναντίον του ΠΑΣΟΚ αλλά και γενικότερα των μεγάλων κομμάτων . Το έχετε αντιμετωπίσει ως τώρα στον προεκλογικό σας αγώνα και ποια είναι η δική σας θέση ; 

Σαφέστατα και υπάρχει μεγάλος θυμός, βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ανατροπή όσων γνωρίζαμε τις τελευταίες δεκαετίες και η κοινωνία βρίσκεται στα όρια της. Όπου έχω βρεθεί ως τώρα, συναντώ ανθρώπους με αγωνίες και προβληματισμούς, που δοκιμάζονται στην καθημερινότητα τους και είμαι σε θέση να τους καταλάβω απόλυτα, αφού έχω υποστεί κι εγώ προσωπικά το κόστος αυτής της πολιτικής, ως δασκάλα σε Δημόσιο σχολείο. Βρίσκομαι όμως εδώ γιατί είμαι ένας νέος άνθρωπος και στη γενιά μας δεν ταιριάζει η παθητικότητα και η αδιαφορία, είμαι αισιόδοξη ότι όλοι μαζί, ενωμένοι, θα τα καταφέρουμε. Εμείς, οι νέοι έχουμε ελπίδα και αυτό θέλω να μεταφέρω στους συμπολίτες μου.

Τι περιμένετε να γίνει μετά τις εκλογές σε πολιτικό επίπεδο;

Προσωπικά, δεν θέλω απλά να περιμένω να γίνει κάτι. Θέλω να συμβάλλω να αλλάξουν πολλά, στόχος μου είναι να στηρίξω την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Πρέβεζα και μέσα από στοχευμένες πολιτικές να δώσουμε προοπτική σε όσους, σήμερα, θέλουν να δημιουργήσουν. Σίγουρα όμως θα ήθελα, την επόμενη μέρα των εκλογών, να υπάρχει ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα που θα δώσει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. τη δυνατότητα να υλοποιήσει μια ολοκληρωμένη πρόταση μεταρρύθμισης για την κοινωνία, σε συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις που διαθέτουν όραμα για τη χώρα.

Πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο για τη ζωή των Ελλήνων ; 

Θεωρώ ότι και μόνο η παρουσία ενός νέου ανθρώπου σε μια τόσο δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, δηλώνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει ελπίδα,υπάρχει προοπτική να αλλάξουν οι ζωές μας προς το καλύτερο. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι Έλληνες τα έχουμε καταφέρει σε πολύ δύσκολες στιγμές και αυτό είναι κάτι που μας δίνει δύναμη να προχωρήσουμε.

Σε τοπικό επίπεδο ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στο νομό Πρέβεζας και με ποιο τρόπο μπορούν να αντιμετωπιστούν ;

Ο Νομός Πρέβεζας, αντιμετωπίζει όλα εκείνα τα προβλήματα που δημιουργούν οι περιφερειακές ανισότητες και η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού. Παρ ' όλο που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει σημαντικά έργα υποδομής, σε επίπεδο περιφέρειας, όπως η Εγνατία, το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας και η Γέφυρα Ρίου, όμως απέχουμε πολύ από ένα συνολικό πλέγμα υποδομών και ανάπτυξης. Ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα, οφείλουμε να συντονίσουμε τη δράση μας και να αναζητήσουμε λύσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων ανθρώπων. Αξιοποιώντας πόρους και κονδύλια από το ΕΣΠΑ, που σήμερα δεν απορροφούνται λόγω έλλειψης σχεδιασμού και μελετών, μπορούμε να δώσουμε ώθηση σε μικρά και μεγάλα έργα της περιοχής που παραμένουν σε εκκρεμότητα και στερούν πολύτιμες υποδομές από την Πρέβεζα. Η αναβάθμιση του λιμανιού της Πρέβεζας και η σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνιο Οδό ,στο ύψος της Φιλιππιάδας, είναι δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις έργων ανάπτυξης για την περιοχή μας.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους ψηφοφόρους του νομού αλλά και γενικότερα στους αναγνώστες μας ; 

Απευθύνομαι σε όλους όσους πιστεύουν στη δύναμη των νέων ανθρώπων, σε όσους πιστεύουν ότι υπάρχει ελπίδα και προοπτική. Ως νέος άνθρωπος που βιώνει με τη σειρά του τις δυσκολίες της σημερινής συγκυρίας, θέλω να συμβάλλω στην ανάπτυξη του τόπου μου. Να ανατρέψω όσα μας πλήγωσαν και μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Καλώ όλους εσάς να στηρίξετε ένα νέο άνθρωπο και μαζί, ενωμένοι, να δώσουμε τη μάχη για την ανάπτυξη και την προοπτική. Και τη μάχη αυτή, θα την κερδίσουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: