Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Προσφυγή ΓΣΕΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τους μισθούς πείνας.




Αίτηση ακύρωσης της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου που επιβάλλει μειώσεις μισθών και αλλαγές στις ΣΣΕ κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η ΓΣΕΕ ζητώντας εκδίκαση το συντομότερο.



Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, "με την ΠΥΣ επιβάλλονται μειώσεις μισθών που υποβιβάζουν το ήδη ισχνό και τερατωδώς υπερφορολογημένο εισόδημα των εργαζομένων, όσων έχουν ακόμη εργασία και δεν έχουν προστεθεί στις στρατιές των ανέργων ή των μερικώς απασχολουμένων, πολύ κάτω του ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης και φτώχειας. Συγχρόνως οδηγούν σε ακόμη βαθύτερη και καταστροφικότερη ύφεση, που θα οδηγήσει σε κλείσιμο και άλλες, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και απολύσεις".
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι "το χειρότερο είναι πως με τα μέτρα της ΠΥΣ καταστρέφεται ολοκληρωτικά ο μηχανισμός που εξασφαλίζει σε όλες τις χώρες τη δυνατότητα συλλογικής ρύθμισης των όρων εργασίας".



"Η προσβαλλόμενη Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου", σημειώνει η ΓΣΕΕ, 'δεν περιορίζεται στην επέμβαση, στο περιεχόμενο και τη μείωση ή το πάγωμα του μισθού ή την αναίρεση των προστατευτικών έναντι απολύσεων ρυθμίσεων, αλλά προχωρά στην καταστροφή όλου του μηχανισμού συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαιτησίας (με την κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία), μια καταστροφή που καθιστά τους εργαζομένους παθητικά υποκείμενα στη διαδικασία διάπλασης των όρων εργασίας, τη ρύθμιση των οποίων παραπέμπει, τελικά, στην ατομική διαπραγμάτευση και τις ατομικές συμβάσεις εργασίας".


Παράλληλα, υποστηρίζει πως "είναι βέβαιο ότι και οι απομένοντες μισθοί πείνας αλλά και οι θεσμικοί όροι εργασίας θα σαρωθούν στη συνέχεια με ατομικές συμβάσεις εργασίας, που καθίστανται όχι απλώς το κυρίαρχο αλλά, ουσιαστικά, το μοναδικό εργαλείο ρύθμισης των όρων εργασίας".


"Συγχρόνως οι ρυθμίσεις της Πράξης συμπαρασύρουν και το βασικό συνδικαλιστικό δικαίωμα (άρθρο 23 παρ. 1 Σ), από το οποίο στερούν τα βασικά εργαλεία του, τη συλλογική αυτονομία και το δικαίωμα απεργίας (άρθρο 23 παρ. 2 Σ), αφού για όλα τα ουσιώδη ζητήματα που αποτελούν τα συνηθισμένα απεργιακά αιτήματα η προσβαλλόμενη πράξη ορθώνει σειρά ολόκληρη απαγορεύσεων, καθιστά με άλλα λόγια παράνομη κάθε σχετική απεργία", συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: