Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Κοινωνική οργή από την οικονομική αυτοκτονία ενός συνταξιούχου!...



Την θρυαλλίδα της προαναγγελθείσας κοινωνικής έκρηξης αποτελεί η αυτοκτονία 77χρονου στην πλατεία Συντάγματος για... «να μη ψάχνει στα σκουπίδια να φάει»; Στο χώρο που αυτοκτόνησε ο αυτόχειρας, η οργή περισσεύει στα σημειώματα που αφήνουν οι ανώνυμοι περαστικοί, μαζί με τα λουλούδια, ενώ τον γύρο του κόσμου κάνει ήδη η είδηση. Οι «Αγανακτισμένοι» μέσω facebook καλούν πάλι τον κόσμο σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, να διαμαρτυρηθεί...

Οι εξελίξεις που φέρνει ο τραγικός θάνατος του συνταξιούχου φαρμακοποιού, είναι ραγδαίες. Το απόγευμα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, παρενέβη με δήλωσή του:
«Είναι τραγικό ένας συνάνθρωπός μας να δίνει τέλος στη ζωή του. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την κοινωνία μας πρέπει όλοι -πολιτεία και πολίτες- να στηρίξουμε τους ανθρώπους δίπλα μας που βρίσκονται σε απόγνωση». 

Τα κόμματα ένα - ένα τοποθετούνται, αναγνωρίζοντας στη συγκεκριμένη αυτοκτονία ενός απελπισμένου συνταξιούχου τα χαρακτηριστικά ενός μείζονος προεκλογικού θέματος, της απόγνωσης των πολιτών και προσπαθούν να τη διαχειριστούν.
«Συγκλονισμένος» δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ. «Οποιοδήποτε πολιτικό σχόλιο παράταιρο και φτηνό», δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Αιδώς Αργείοι», σχολιάζει τις αντιδράσεις των κομμάτων των ΚΚΕ. «Έχουμε φτάσει στο τελευταίο σημείο διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής», σημειώνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. «Θα είμαστε όλοι στο Σύνταγμα για να σταματήσουμε τον θάνατο», λένε οι Οικολόγοι Πράσινοι. Για «δολοφονία» του συνταξιούχου κάνει λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών», την αδιαφορία του συστήματος καταγγέλλει η Νεολαία του ΣΥΝ και η ΔΗΣΥ...

Αναλυτικότερα:
Στο σημείωμα που άφησε ο 77χρονος αυτόχειρας στην πλατεία Συντάγματος πριν αυτοκτονήσει με μια σφαίρα στο κεφάλι στις 9 το πρωί,αναφέρει: «Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κάθε ίχνος επιβίωσής μου. Δεν μπορώ να βρω άλλον τρόπο αντίδρασης εκτός από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για να επιβιώσω και πριν γίνω βάρος στο παιδί μου». (Δείτε το ιδιόχειρο σημείωμα, που βρίσκεται ήδη παντού στο διαδίκτυο και στα social media. στην εικόνα)

Εύλογα, για «απόπειρα διαμαρτυρίας για την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης» κάνει λόγο η Wall Street Journal στο δημοσίευμά της ενώ το πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται στην αυτοκτονία του 77χρονου και παρουσιάζει στοιχεία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων σύμφωνα με τα οποία οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία τρία χρόνια. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων συμπληρώνει σε αναλόγου περιεχομένου ρεπορτάζ, ότι εκτός από τις αυτοκτονίες αύξηση παρουσιάζουν και οι πάσχοντες με κατάθλιψη στην Ελλάδα.

Αντιδράσεις κομμάτων
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε:
"Είμαι συγκλονισμένος. Δυστυχώς, δεν είναι ο πρώτος. Έχουμε ρεκόρ αυτοκτονιών. Αυτό εννοούσα όταν μιλούσα για την εθνική κατάθλιψη και την ανάγκη να βγούμε, μια ώρα αρχύτερα, από την κρίση. Θάνατος δεν είναι μόνο να πεθαίνει κανείς, αλλά και να ζει σε απόγνωση, χωρίς ελπίδα. Αυτό ακριβώς κάνει το χρέος μας πιο βαρύ και πιο επείγον! 
Να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα! Να βγάλουμε τους Έλληνες από την απελπισία!".

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε τα εξής:
«Το γεγονός είναι τόσο συγκλονιστικό που καθιστά οποιοδήποτε πολιτικό σχόλιο παράταιρο και φτηνό. Ας στοχαστούμε γύρω από την κατάσταση της χώρας και της κοινωνίας μας με όρους εθνικής αλληλεγγύης και συνοχής».

Το ΚΚΕ σχολίασε για τις αντιδράσεις των κομμάτων:
«Αιδώς Αργείοι. Οι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι για τα δεινά και την απελπισία του ελληνικού λαού, αυτοί που επιτίθενται με συκοφαντίες και ψέμματα σε κάθε τμήμα εργαζομένων που αντιπαλεύει τη φτώχεια, θα έπρεπε τουλάχιστον να σιωπούν μπροστά στα αποτρόπαια αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης και της πολιτικής τους, αντί να παριστάνουν τους σωτήρες και τους ευαίσθητους. 

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στη σημερινή αυτοκτονία του συνταξιούχου φαρμακοποιού στην Πλατεία Συντάγματος, δήλωσε τα εξής:
"Το γεγονός είναι τόσο συγκλονιστικό που καθιστά οποιοδήποτε πολιτικό σχόλιο παράταιρο και φτηνό. Ας στοχαστούμε γύρω από την κατάσταση της χώρας και της κοινωνίας μας με όρους εθνικής αλληλεγγύης και συνοχής".



Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε σήμερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη:
«Βέβαια, συνείδηση με συνείδηση έχει διαφορά. Η σφαίρα το πρωί στην πλατεία Συντάγματος πρέπει να χτύπησε κατευθείαν τη συνείδηση του πολιτικού κόσμου και πρέπει όλοι να αισθανθούμε πίσω από τη σκανδάλη. Ένας αυτόχειρας δεν είναι απλά ένας νεκρός. 
Τι είδε αυτός ο άνθρωπος από τον πολιτικό κόσμο; Είδε από όλους αυτούς που έκλεβαν τα λεφτά του τόσα χρόνια, ότι κανένας δεν πήγε φυλακή. Είδε ότι δεν μπόρεσαν να τον διευκολύνουν με τα δάνειά του. Είδε ότι του έκοψαν τη σύνταξη, παρά το γεγονός ότι είχαν πει ότι δεν θα συμβεί αυτό. Και το είχα πει: Όταν ο κόσμος αρχίζει να αυτοκτονεί στο Σύνταγμα, τότε θα έχουμε φτάσει στο τελευταίο σημείο διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, βουλευτής Γιάννης Δημαράς, δήλωσε:
«Η συγκλονιστική και ταυτόχρονα τραγικά συμβολική αυτοκτονία του συνταξιούχου στην πλατεία Συντάγματος αποτελεί ένδειξη για το πού οδήγησαν την Ελληνική Κοινωνία.
Ένοχοι για το αίμα του Έλληνα συνταξιούχου είναι όλοι όσοι έχουν ψηφίσει την εκχώρηση της χώρας και της αξιοπρέπειάς μας».

Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας ΣΥΝ σημειώνει: «Στην Ελλάδα του μνημονίου έγινε «αυτονόητο» ότι μπορείς να ζεις με 300 ευρώ. Έγινε «αυτονόητο» να ζεις σε περιβάλλον εργασιακής ζούγκλας. Έγινε «αυτονόητο» ότι τα κέρδη των τραπεζιτών θα βρίσκονται πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Έγινε αυτονόητο οι άστεγοι να γίνονται μέρος του τοπίου των πόλεων. Το σύστημα που προκαλεί τη φτώχεια και την εξαθλίωση δεν νοιάζεται για ανθρώπους που φτάνουν στο σημείο να αυτοκτονούν στην Πλατεία Συντάγματος βουτηγμένοι στα χρέη και την απόγνωση. Να τους ανατρέψουμε τώρα πριν γίνει το αδιανόητο, αυτονόητο. 
Να μην αφήσουμε τη φρίκη να γίνει καθημερινότητα».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δήλωσαν:
«Η τραγική αυτοκτονία του συνανθρώπου μας, μας γεμίζει όλους μας θλίψη.
Η απελπισία της κοινωνίας, εμπρός στην εξαθλίωση στην οποία την σπρώχνουν οι καταστροφικές και άδικες πολιτικές της κυβέρνησης, φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα. Αναφορές ήδη μιλούν για σημαντική αύξηση των αυτοκτονιών τα τελευταία δύο χρόνια του μνημονίου.
Η δίκαιη οργή όλων μας πρέπει να γίνει μοχλός για τερματισμό των αποτυχημένων και επικίνδυνων πολιτικών, που επιβάλλουν την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση των εξωτερικών δανειστών αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις της πολιτείας έναντι των πολιτών της. Πρέπει να τιμωρηθούν όλοι όσοι μας έφεραν ως εδώ, προκειμένου να οικοδομήσουμε εναλλακτικές λύσεις διεξόδου, με την κοινωνία μπροστά.
Κανένας συμπολίτης μας αναλώσιμος στις πολιτικές τους! Η ζωή δεν χρεοκοπεί και η Βουλή οφείλει να το ακούσει και να το σεβαστεί. Απόψε στις 6:00μ.μ. θα είμαστε όλοι στο Σύνταγμα για να σταματήσουμε τον θάνατο»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης, δήλωσε:
"Το γεγονός ότι ένας συνταξιούχος αυτοκτόνησε στην πλατεία Συντάγματος, είναι ένδειξη της απελπισίας και της απόγνωσης στην οποία έχει βρεθεί ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, που βλέπει να αλλάζει η ζωή του με βίαιο τρόπο. Ο πολιτικός κόσμος της χώρας, αντί να επενδύει στην απόγνωση και τη δίκαιη οργή των πολιτών, οφείλει να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για το σχέδιο και τις προτάσεις που έχει, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση και να στηριχθούν αποτελεσματικότερα εκείνοι που το έχουν περισσότερο ανάγκη.
Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του αδικοχαμένου συνανθρώπου μας".

Κινητοποιήσεις των Αγανακτισμένων
Στην Αθήνα η κινητοποίηση των «Αγανακτισμένων» έχει τίτλο «Όλοι στο Σύνταγμα - Να μη συνηθίσουμε στο θάνατο» ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα.
Στην Θεσσαλονίκη η ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιείται στην Καμάρα από τις 7 μ.μ.

www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: