Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Μετατόπιση ευθυνών με γραφειοκρατικό τρόπο.



Είτε αν θέματα είναι η τρέχουσα οικονομική κρίση, είτε ένας πόλεμος, είτε μια μεγάλη επένδυση, είτε μια λακκούβα στο δρόμο, όλα τα θέματα αντιμετωπίζονται γραφειοκρατικά με σκοπό την μετάθεση των ευθυνών. Τι σημαίνει αυτό:

Στην τρέχουσα οικονομική κρίση οι κυβερνώντες κάνουν ότι τους λένε, δεν έχουν οι ίδιοι γνώμη τι πρέπει να γίνει αλλά περιμένουν από τους ξένους να τους πούνε. Αν μετά από λίγα χρόνια γίνει η νεκροψία του ασθενούς για να δουν από τι πέθανε, οι πολιτικοί αυτοί που κυβερνάνε σήμερα θα σας πούνε "...μα εμείς δεν φταίμε, κάναμε ακριβώς ότι μας είπαν οι ξένοι δανειστές μας...". Αυτή είναι μια γραφειοκρατική αντιμετώπιση της κρίσης μέσω της μετάθεσης των ευθυνών, γιατί είμαι σίγουρος ότι κάθε άνθρωπος στην κυβέρνηση ξέρει τι πρέπει να γίνει και ξέρει επίσης γιατί δεν το κάνει με αποτέλεσμα να βουλιάζουμε ακόμη μέσα στα λασπόνερα της κρίσης.

Το ίδιο θα γίνει αύριο μεθαύριο και με έναν πόλεμο ή ένα πολύ θερμό επεισόδιο, οι πολιτικοί θα δώσουν εντολές εκ του μακρόθεν, οι στρατιωτικοί θα αποτύχουν επειδή είτε δεν θα έχουν τα μέσα είτε την στήριξη είτε επειδή οι ίδιοι οι πολιτικοί διαχρονικά έχουν δημιουργήσει δυσλειτουργίες επί του πρακτέου αλλά και λάθος κουλτούρα. Και όταν θα γίνεται η νεκροψία για να δουν πώς πέθανε ο ασθενής, οι πολιτικοί θα λένε: "...εμείς δώσαμε εντολές να γίνει ανακατάληψη του τάδε νησιού αλλά ο διοικητής τάδε φάνηκε ανίκανος κτλ, κτλ...".

Και όταν έρθουν ξένες επενδύσεις που μπορεί να γλιτώσουν κάποιον απελπισμένο κόσμο από τον θάνατο της οικονομικής εξαθλίωσης οι πολιτικοί και πάλι θα δώσουν τις εντολές τους αφ΄υψηλού αλλά το όλο θέμα θα κολλήσει σε κάποιο κατά κανόνα προβληματικό νόμο που εμποδίζει τις ξένες επενδύσεις. Και μετά οι πολιτικοί θα έρθουν και θα μας πουν και πάλι ότι αυτοί έκαναν ότι μπορούσαν αλλά ο Άρειος Πάγος ή το Συμβούλιο της Επικρατείας ή η ένωση ιχθυοπωλών κωλοπετινίτσας παρακώλυσαν το θέμα για 6-7 χρόνια μέχρι που βαρέθηκε η εταιρεία και πήγε στην Τουρκία.

Και αυτό που με ενοχλεί σε όλα αυτά, ο κοινός παρανομαστής, είναι ότι δεν υπάρχουν κάποιοι που να πάρουν μεγάλα προσωπικά ρίσκα, να συγκρουστούν μέχρι θανάτου για το καλό της χώρας. Και έτσι η Ελλάδα καταρρέει κάτω από την συγκαλυμμένη ανευθυνότητα που πλέον έχει πάρει δομική μορφή, γιατί αν προσθέσει κανείς τη νομική πολυπλοκότητα μαζί με την πολιτική κουλτούρα, τις δομές του κράτους, τους θεσμούς και τον κομματικό λαϊκισμό, το αποτέλεσμα είναι το απόλυτο μηδέν και το χάος.

www.greekradial.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: