Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Να δοθεί επιτέλους απάντηση για το μέλλον της «Δωδώνης».


ΠΟΠ φέτα και εξαγωγές οι «μαγνήτες» για τους ενδιαφερόμενους


Την ανάγκη να δοθεί άμεσα μια οριστική απάντηση στο μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» επισημαίνουν τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότεροι φορείς της Ηπείρου, αλλά και κτηνοτρόφοι. Η κατάσταση μέχρι σήμερα, με την γαλακτοβιομηχανία να περιμένει το νέο της «αφεντικό», αλλά και τις κινήσεις της μεγαλομετόχου ΑΤΕ να είναι αργές και. βασανιστικές, έχουν κουράσει αρκετά τους Ηπειρώτες κτηνοτρόφους, που ζητούν άμεσα να μπει τέλος στην αγωνία τους. Όπως σημειώνουν, από τη στιγμή που έκαναν πρόταση αγοράς οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και γενικότερα όπως δείχνουν ακόμη βρίσκονται «μέσα στο παιχνίδι», η ΑΤΕ οφείλει να .τρέξει το διαγωνισμό και να τελειώνει η αγοραπωλησία της Ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας. «Όσο διαιωνίζεται η κατάσταση, δεν συμφέρει κανέναν» λένε τοπικοί παράγοντες του αγροτικού κόσμου.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ



Τα δημοσιεύματα. 

Πάντως, στον Κυριακάτικο Τύπο προχθές, υπήρχαν δυο δημοσιεύματα αναφορικά με το μέλλον της «Δωδώνης». Το ένα από το «Βήμα της Κυριακής» και το δεύτερο από το «Έθνος της Κυριακής». Αμφότερα συνέκλιναν στο γεγονός, ότι οι διαδικασίες πώλησης της «Δωδώνης» θα έχουν ολοκληρωθεί φέτος, με το «Βήμα» να υπογραμμίζει, πως ό, τι είναι να γίνει θα δρομολογηθεί μετά το καλοκαίρι, ενώ το «Έθνος» υποστήριζε ότι όλα θα έχουν τελειώσει το καλοκαίρι. «Αν κάτι πρόκειται να πωληθεί, τότε δεν θα πρέπει να το καθυστερούν άλλο. Από τη στιγμή που το μέλλον της «Δωδώνης» είναι προδιαγεγραμμένο, ας ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες, για να ξέρουμε και εμείς τι θα κάνουμε» λένε κτηνοτρόφοι.

Οι μαγνήτες. 
Πάντως, από το ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» φαίνεται ξεκάθαρα, ότι οι μαγνήτες που προσέλκυσαν τις εταιρίες, οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αγοράς της «Δωδώνης» είναι αφενός η φέτα και η ονομασία της ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και αφετέρου οι εξαγωγές της εταιρίας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η «Δωδώνη» από τη δεκαετία του 1980 εξάγει το 20% του όγκου που παράγει σε 30 χώρες και είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία της χώρας στον τομέα των επώνυμων τυροκομικών προϊόντων. Κυρίως η φέτα εξάγεται σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική και κατέχει σημαντικά μερίδια αγοράς, ενώ τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν νέες αγορές στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και τη Ρωσία.


Οι «μνηστήρες.»

Υπενθυμίζεται, ότι μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διαγωνισμού, όπου οι εταιρίες εκδήλωσαν απλό ενδιαφέρον και πλέον η ΑΤΕ θα πρέπει να ενεργοποιήσει τη δεύτερη φάση, όπου θα γίνουν οι προσφορές απ' όσες εταιρίες -κατά την κρίση της Τράπεζας- «περάσουν» στην β' φάση. Ανάμεσα στους .μνηστήρες που πολιορκούν την πολύφερνη νύφη «Δωδώνη» συγκαταλέγονται εταιρίες -κολοσσοί, που έχουν αφήσει τη δική τους σφραγίδα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων. Μεταξύ άλλων, είναι ο Σουηδό-δανέζικος συνεταιριστικός όμιλος Arla, ο Τουρκικός όμιλος Agro Farma, η Ολλανδική συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία Friesland - Cmpina και οι επιχειρήσεις των αδερφών Σαράντη, που για χρόνια δραστηριοποιούνται με την «Τυράς» στα Τρίκαλα, τον «Όλυμπο» στη Λάρισα και την «Ροδόπη» στην Ξάνθη. Παράλληλα, στο ρεπορτάζ του «Βήματος» αναφέρεται ως υποψήφιος αγοραστής και η εταιρία Fantis Foods, που για 27 χρόνια διακινεί τη φέτα της «Δωδώνης» στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και μια εταιρία- συνεργάτης της «Δωδώνης» που εδρεύει στην Αθήνα. 


Ο Γ. Μιχελάκης. 

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα Γιάννινα -στο πλαίσιο περιοδείας του- ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. κ. Γιάννης Μιχελάκης είχε κάνει ειδική αναφορά στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη». Ειδικότερα είχε πει, ότι είναι υπέρ της δημιουργίας μια εταιρίας λαϊκής βάσης, που θα διαχειριστεί την Ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: