Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Στη δημοσιότητα τα εγκλήματα και τα βασανιστήρια των Βρετανών στην Κύπρο.


Συγκλονιστικές λεπτομέρειες από τα εγκλήματα που τελέστηκαν κατά του κυπριακού λαού την εποχή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου, αναμένεται να έλθουν στη δημοσιότητα λόγω του αποχαρακτηρισμού απόρρητων εγγράφων, μετά από δικαστική διαδικασία στο Λονδίνο.

Συνολικά, αποχαρακτηρίστηκαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα 8.800 έγγραφα από 37 πρώην αποικίες και αναμένονται πλέον αποκαλύψεις για τα βρετανικά εγκλήματα σε βάρος Κύπριων που συμμετείχαν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Τα έγγραφα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, περιέχουν λεπτομέρειες για τις φρικιαστικές ενέργειες - βασανιστήρια των Βρετανών, απαγχονισμούς των αγωνιστών ακόμα και κάψιμο των αντιστασιακών της ΕΟΚΑ μέσα στα κρησφύγετά τους στην Κύπρο.

Η ύπαρξη των εγγράφων αυτών δημοσιοποιήθηκε πριν από ένα περίπου χρόνο όταν τέσσερις Κενυάτες προσέφυγαν στο Ανώτερο δικαστήριο του Λονδίνου, αξιώνοντας αποζημιώσεις για ισχυριζόμενα βασανιστήρια που υπέστησαν στη διάρκεια της εξέγερσης των Μάου Μάου στη χώρα τους.

Τα πρώτα από αυτά δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη και για την Κύπρο αφορούν την περίοδο 1909-39. Στην επόμενη σειρά, όπως δήλωσε ο κ. Μπάτζερ θα δημοσιοποιηθούν έγγραφα για την περίοδο της αποικιοκρατίας στην Κύπρο με αποκαλύψεις για βασανιστήρια, την εκπαίδευση μελών των δυνάμεων ασφαλείας και τη μεταφορά αγωνιστών της ΕΟΚΑ σε φυλακές της Βρετανίας.
Πρώην μέλη της ΕΟΚΑ, προσθέτει η ΄Γκάρντιαν΄, οι οποίοι συνελήφθηκαν από τους Βρετανούς αναμένουν με ενδιαφέρον τη δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: