Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Ποιοι θα πληρώσουν τον «υπερφόρο» του Ασφαλιστικού συστήματος ύψους 1 δις ευρώ;




Ήταν το τέλος του 2009 με υπουργό Εργασίας τον Ανδρέα Λοβέρδο και υπουργό Οικονομικών τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου όταν για πρώτη ερχόταν στην επιφάνεια το σενάριο για επιβολή ενός «υπερφόρου» με στόχο τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος. Περίπου τρία χρόνια μετά, και σε εξαιρετικά δυσμενέστερες οικονομικές συνθήκες για τον τόπο, το σενάριο φαίνεται να «ξαναζεσταίνεται». 


 Ο λόγος;   



Έχουμε υπογράψει ένα συμβόλαιο με την τρόικα και πρέπει να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό σημαίνει όμως ότι θα προκληθεί μια τρύπα στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Είναι, επομένως, θέμα πολιτικής απόφασης της επόμενης κυβέρνησης. Τι μπορεί να γίνει.  

·  .Θα μειωθούν για μια ακόμη φορά οι συντάξεις; Θα είναι η τέταρτη φορά μέσα σε έναν χρόνο, και για να συγκεντρωθεί το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, η νέα κυβέρνηση δεν θα περιοριστεί στις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ αλλά αναγκαστικά θα κατέβει και σε (πολύ) χαμηλότερα επίπεδα. 

·  .Θα επιβληθεί ένα ισοδύναμο φορολογικό μέτρο προκειμένου το βάρος της χρηματοδότησης της ασφαλιστικού και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας να πέσει στις πλάτες των ελλήνων φορολογουμένων. Για να μαζευτεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τους φόρους θα πρέπει -για παράδειγμα- να αυξηθεί κατά 50% το χαράτσι της ΔΕΗ. Θα αντέξει η επόμενη κυβέρνηση να επιβάλλει ένα τέτοιο μέτρο; 

Όταν πρωτοακούστηκε το ζήτημα του φόρου-πόρου, οι συνθήκες στη χώρα ήταν τελείως διαφορετικές. Ο ΦΠΑ ήταν στο 19%, τα τρόφιμα βαρύνονταν με συντελεστή 9%, δεν είχαμε την ακριβότερη βενζίνη της Ευρώπης ούτε έναν από τους μεγαλύτερους συντελεστές σε ποτά και τσιγάρα. Στα ακίνητα δεν επιβαλλόταν το χαράτσι της ΔΕΗ και η φορολογική κλίμακα προέβλεπε αφορολόγητο 12.000 ευρώ και όχι 5.000 ευρώ.  



Εγείρεται λοιπόν ένα ζήτημα: Από πού θα αντληθούν τα φορολογικά έσοδα.   

Η επιβολή φόρου-πόρου για το ασφαλιστικό αποτελεί μεταφορά μιας ιδέας η οποία έχει ήδη υλοποιηθεί στη Γαλλία. Εκεί, δημιουργήθηκε ένα .κοκτέιλ παρεμβάσεων στο φορολογικό προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κοινωνική ασφάλιση και το μέτρο απέδωσε.  

Τι θα γίνει μετά τις εκλογές; Το θέμα θα ξανανοίξει μέσα στο καλοκαίρι καθώς το φθινόπωρο θα πρέπει να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Το να ισχύσουν όλα όσα προαναφέρθηκαν, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο. Δηλαδή να οδηγηθούμε σε μια λύση αυξήσεων κάποιων φόρων με ταυτόχρονη ήπια μείωση των συντάξεων και των παροχών από τα ασφαλιστικά ταμεία.  

Ένα είναι σίγουρο: η επόμενη ημέρα, θα φέρει μειωμένο κόστος για τις επιχειρήσεις.

Αρίστος Οικονομίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: