Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ευ. Βενιζέλος: Αυτές είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές μετά το 1974.



Συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, στο Έθνος της Κυριακής και στη δημοσιογράφο Φ. Γιωτάκη


Φ.Γιωτάκη: Η ανάδειξή σας στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συνδέεται εκ των πραγμάτων με μια αντίφαση: ενώ τα γκάλοπ κατέγραφαν την δημοσκοπική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη. Που το αποδίδετε;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Οι πολίτες έδειξαν ότι η ψυχή της παράταξης είναι ζωντανή. Επανιδρύουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Ο υψηλός, για τα δεδομένα της περιόδου, αριθμός πολιτών που μετείχαν στη διαδικασία είναι μια πολιτική περιουσία για το ΠΑΣΟΚ, την οποία θα προσπαθήσουμε να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα τιμήσουμε τη στήριξη που μας έδωσαν τα μέλη και οι φίλοι μας, παρά τη δυσαρέσκεια, τις επιφυλάξεις, την κριτική που ασκούν, την οποία την ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή, με πολύ μεγάλο σεβασμό, εξηγώντας τους τα δύσκολα διλήμματα στα οποία έπρεπε να απαντήσουμε για λόγους εθνικού συμφέροντος.

Φ.Γιωτάκη: Είναι εφικτό να διατηρήσει το ΠΑΣΟΚ τους δεσμούς που είχε διαχρονικά με τους «μη προνομιούχους», από την στιγμή που έχει κόψει μισθούς, συντάξεις;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Οι μη προνομιούχοι του 2012 δεν είναι οι μη προνομιούχοι του 1981. Τώρα μη προνομιούχος είναι καθένας που θίγεται από την κρίση. Καθένας που νιώθει ότι μπορεί να καταστεί μοναχικό και αβοήθητο θύμα της κρίσης. Είτε αυτός είναι άνεργος, είτε χαμηλοσυνταξιούχος, είτε επιχειρηματίας που αγωνίζεται να διασώσει την επιχείρησή του και τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων του, είτε νέος επιστήμονας που σκέφτεται σοβαρά να μεταναστεύσει. 
Όλα αυτά όμως έγιναν για ένα και μόνο σκοπό, για να αποτρέψουμε το χειρότερο, για να αποτρέψουμε την πλήρη και απόλυτη καταστροφή. Για να μη ζήσει η κάθε ελληνική οικογένεια την τραγική και ανυπόφορη εμπειρία της εξόδου από το ευρώ και της δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής κατάρρευσης της χώρας που θα εξαέρωνε όχι μόνο εισοδήματα, αλλά και περιουσίες φτιαγμένες με τον κόπο και τον ιδρώτα των Ελλήνων πολιτών. Έτσι όλοι οι Έλληνες θα γινόντουσαν μη προνομιούχοι επί πάρα πολλά χρόνια.

Φ.Γιωτάκη: Όσοι παρακολουθούν προσεκτικά τις δημόσιες παρεμβάσεις σας, λένε ότι εσείς πιστεύετε ότι θα βάλετε την υπογραφή σας σε έναν ακόμη άθλο, μετά το PSI. Είναι δηλαδή εφικτός ο στόχος για την πρωτιά του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Πράγματι, ανέλαβα τη βαριά ευθύνη του Υπουργού Οικονομικών τον Ιούνιο του 2011 ξέροντας πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα και πόσο επικίνδυνα για τη χώρα. Πετύχαμε να σταθούμε όρθιοι. Η χώρα έχει απαλλαγεί από 105 δισεκατομμύρια δημοσίου χρέους. Έχει μειώσει το δημόσιο χρέος κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Το χρέος χαρακτηρίζεται πλέον βιώσιμο, ενώ έχει μειωθεί δραστικά το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης, οι έλληνες πληρώνουμε πλέον πολύ λιγότερα κάθε χρόνο για το χρέος.
Έχουμε πλέον ένα βιώσιμο τραπεζικό σύστημα που προστατεύει τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών. Και μπορούμε να καλέσουμε τώρα τους Έλληνες πολίτες να μετάσχουν σε ένα κίνημα επιστροφής καταθέσεων για να ενισχυθεί η εθνική οικονομία, αλλά και για να αποδίδουν τόκους τα κεφάλαια αυτά που μένουν αναξιοποίητα εκτός τραπεζικού συστήματος.
Αυτές είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές μετά το 1974. Αν θέλουμε να μείνουμε στην Ευρωζώνη και να ξεπεράσουμε την κρίση με όσο γίνεται μικρότερες απώλειες για την κοινωνία, η προοδευτική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να είναι στην πρώτη θέση ώστε να μπορέσει με ευρύτερες συνεργασίες και συναινέσεις να διασφαλίσει την σταθερότητα ανοίγοντας τον δρόμο για μια Αυτοδύναμη Ελλάδα.
Ο στόχος αυτός είναι ρεαλιστικός γιατί οι πολίτες προβληματίζονται και παίρνουν τις αποφάσεις τους από τώρα ως τις εκλογές.

Φ.Γιωτάκη: Είναι αλήθεια ότι κάνετε έναν διμέτωπο απέναντι στη ΝΔ και την Αριστερά;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Αρνούμαι να μπω σε αυτή τη λογική. Ο δικός μου σκοπός είναι να ενώσω δυνάμεις σε μια σύγχρονη προοδευτική συμμαχία μεταρρυθμίσεων, υπευθυνότητας, αλληλεγγύης. Έχουμε πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά μας ως χώρα. Αν θέλουμε να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στους πολίτες πρέπει να σταματήσουμε τους κομματικούς καυγάδες για το χθες.
Ειλικρινά με λυπεί η αδυναμία της ΝΔ να κατανοήσει την κατάσταση. Αυτή την ώρα ο τόπος χρειάζεται υπευθυνότητα και δυστυχώς στη σημερινή ΝΔ κυριαρχούν οι νοοτροπίες του χθες και οι μικροκομματικοί υπολογισμοί. Κάθε καλόπιστος πολίτης για παράδειγμα, αναρωτιέται πόσο γρήγορα εγκατέλειψε στην πράξη τα περί επαναδιαπραγμάτευσης του νέου μνημονίου ο κ. Σαμαράς.
Σε ότι αφορά την Αριστερά, δυστυχώς δεν βλέπω ρεαλιστικές προτάσεις από τους επίσημους κομματικούς σχηματισμούς της. Υπάρχουν ωστόσο, πολλά άξια στελέχη της κοινωνίας μας με αριστερή ιδεολογία που πιστεύουν στο Σχέδιο Εθνικής ανασυγκρότησης και μπορούν να βοηθήσουν στην εφαρμογή του.

Φ.Γιωτάκη: «Αρχίζουμε» είναι το σύνθημά σας. Δηλαδή το κόμμα υπό τη νέα ηγεσία του, ξεκινά από μηδενική βάση;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Με γνώση της ιστορίας μας, των κατακτήσεων που πετύχαμε επί δεκαετίες, αλλά και των αδυναμιών μας, αρχίζουμε μια νέα περίοδο, μέσα σε δύσκολες συνθήκες: είμαστε και για τα δύσκολα.
«Αρχίσαμε» λοιπόν και διατυπώσαμε ένα στρατηγικό στόχο που μπορεί να ενώσει τους Έλληνες και να συσπειρώσει τις ευρύτερες δυνάμεις που πρέπει να ενεργοποιηθούν για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και να κάνουμε τη μεγάλη υπέρβαση. Μιλήσαμε για «Αυτοδύναμη Ελλάδα». Αυτοδύναμη Ελλάδα σημαίνει κάτι πολύ συγκεκριμένο και για τον Έλληνα πολίτη, όχι μόνο για την πατρίδα. Σημαίνει ότι ο πολίτης είναι αξιοπρεπής και ασφαλής.

Φ.Γιωτάκη: Στα ψηφοδέλτια ποιοι χωρούν και ποιοι όχι; Ποιο θα είναι το "προφίλ" που θα θέλατε να έχουν οι υποψήφιοι;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Στα ψηφοδέλτια χωρούν όλοι όσοι είναι πρόθυμοι, έτοιμοι και ικανοί να στηρίξουν την παράταξη, αποδέχονται τις επιλογές της, καλύπτουν το αναγκαίο εύρος της. Και το «προφίλ» που θέλω να έχουν οι υποψήφιοι είναι το προφίλ ανθρώπων καταξιωμένων στην τοπική κοινωνία, με μια προσωπική και επαγγελματική διαδρομή που δείχνει ότι υπάρχει η αναγκαία προπαίδεια για την συμμετοχή στα δημόσια πράγματα και για την υπηρέτηση μιας αυθεντικής σχέσης αντιπροσώπευσης με τον πολίτη.

Φ. Γιωτάκη: Το ότι κάποιοι βουλευτές ή και υπουργοί δηλώνουν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι σας προβληματίζει; Μπορεί το κίνητρό τους να αφορά στην πρόβλεψη για την μη επανεκλογή τους;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Είναι λογικό να υπάρχει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ένα ποσοστό ανανέωσης. Και υπό συνθήκες κρίσης είναι και λογικό και αναγκαίο το ποσοστό ανανέωσης να είναι υψηλό. Δεν πρέπει να έχουμε την αίσθηση μιας μόνιμης επαγγελματικής σχέσης στην πολιτική. Στην πολιτική πρέπει να έχουμε όλοι εθελοντική διάθεση συμμετοχής και ταυτόχρονα επαγγελματική ικανότητα. Η ανανέωση θα ξεπερνάει το 60% και θέλουμε να υπάρχει μεγάλος αριθμός νέων, μεγάλος αριθμός γυναικών και ανθρώπων οι οποίοι έχουν βγει μέσα από τα σπλάχνα των τοπικών κοινωνιών.

Φ.Γιωτάκη: Επιμένετε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει Εθνικό Σχέδιο και προσθέτετε ότι οι πολίτες θέλουν να ακούσουν αλήθειες. Η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Στόχος και υποχρέωση μας είναι να αποφύγουμε τις οριζόντιες περικοπές και ιδίως τις περικοπές μισθών και συντάξεων. Αυτό κάποιοι άλλοι το λένε με ευκολία. Εμείς προσθέτουμε το πως μπορεί πράγματι να επιτευχθεί.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη έρευνα για την επισκόπηση των δαπανών. Μια ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη για την αξιολόγηση κάθε δαπάνης σε βάθος, ώστε να κοπεί αυτό που πρέπει να κοπεί και όχι μισθοί και συντάξεις. Αυτό που απαιτείται είναι η ουσιαστική ανασυγκρότηση του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μέσα από ένα μικρότερο, εξυπνότερο, πιο ευέλικτο, πιο παραγωγικό, πιο φιλικό προς τον πολίτη κράτος, μπορούμε να επιτύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε οριζόντιες περικοπές. Αυτό είναι ένα δύσκολο στοίχημα που μπορούμε να το κερδίσουμε και τώρα έχουμε και τη γνώση και την εμπειρία και την αποφασιστικότητα να το πετύχουμε. Και θα το κάνουμε με διπλό κέρδος, αποφεύγοντας τις οριζόντιες περικοπές και αποκτώντας ένα κράτος που είναι πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης.

Φ.Γιωτάκη: Εσείς προσωπικά έχετε "χτίσει" υψηλό δείκτη κυβερνησιμότητας. Οι πολίτες δεν πρέπει να ξέρουν με ποιους σχεδιάζετε να κυβερνήσετε;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Δίνουμε μια πολύ σκληρή μάχη. Οι ανάγκες είναι εθνικές και τα κριτήρια είναι πολύ απαιτητικά. Χρειαζόμαστε μια Εθνική Ελλάδος. Άρα, θα κυβερνήσουμε με ένα συνδυασμό και από έμπειρα και από νέα στελέχη και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και από προσωπικότητες εκτός ΠΑΣΟΚ, καταξιωμένους και έτοιμους να εκτελέσουν αποτελεσματικά συγκεκριμένες κυβερνητικές αποστολές.
Το ΠΑΣΟΚ έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό έμπειρων, δοκιμασμένων, επώνυμων στελεχών πρώτης γραμμής. Βλέπετε ότι εφαρμόζω μια πολιτική συστράτευσης χωρίς καμία διάκριση, κινητοποιώντας όλα τα πρόσωπα που μπορούν να συνεισφέρουν. Και αυτοί δεν είναι μόνο οι παλιοί έμπειροι και καταξιωμένοι, αλλά και πάρα πολλοί νέοι βουλευτές, νεότερα κυβερνητικά στελέχη, νέα στελέχη από τις κομματικές οργανώσεις, αλλά και νέα στελέχη της κοινωνίας των πολιτών. Ούτως ή άλλως στη δική μου αντίληψη για την σύνθεση της κυβέρνησης υπάρχει θέση για πολλά πρόσωπα που προέρχονται από χώρους, πέραν της συμβατικής πολιτικής και πέραν των στενών ορίων της δικής μας παράταξης. Γιατί οι ανάγκες είναι εθνικές, άρα και τα κριτήρια πρέπει να είναι εθνικά.

Φ.Γιωτάκη: Είναι αλήθεια ότι δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ που ζήτησε εκλογές "τώρα". Από τις εκλογές πάντως (της 6ης Μαΐου;) μέχρι την άνοιξη του 2014 λέγεται ότι μεσολαβεί ένα διάστημα κατά το οποίο μπορεί με τις κατάλληλες πολιτικές πρωτοβουλίες να διαμορφωθεί κλίμα σταθερότητας στην χώρα. Διότι τότε θα στηθούν κάλπες λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, ενώ τότε λήγει και η θητεία του προέδρου της Δημοκρατίας. Θα καταφέρει το πολιτικό σύστημα να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τότε και να αποφύγει την χρεοκοπία;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες. Οι εκλογές είναι η ώρα της αλήθειας όχι μόνο για τα πολιτικά κόμματα, τα πολιτικά πρόσωπα και το πολιτικό σύστημα γενικά, αλλά για τον κάθε πολίτη ατομικά. Διότι εδώ, όπως είπα απευθυνόμενος και στην Εθνική Εκλογική Επιτροπή την Πέμπτη, η πατρίδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την ιστορία, η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εαυτό της και γι' αυτό πρέπει να στοχαστεί προσεκτικά τι κάνει και ο κάθε πολίτης βρίσκεται αντιμέτωπος με το μέλλον το δικό του και των παιδιών του. Εθνική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να μην κάνουμε το λάθος που θα εκμηδενίσει ό,τι κερδίσαμε μέσα από τις επίπονες θυσίες των πολιτών. Έχουμε διαμορφώσει ένα εθνικό κεφάλαιο μέσα από τις θυσίες αυτές, πρέπει να το σεβαστούμε και να το αξιοποιήσουμε για την οριστική υπέρβαση της κρίσης.
Υπάρχουν πολλοί δυστυχώς που παίζουν με την τύχη της χώρας. Υπάρχουν πολλοί δυστυχώς που παίζουν με τις θυσίες και τις αγωνίες των πολιτών. Γι' αυτό ο κάθε πολίτης πρέπει να σκεφθεί ποιος είναι αυτός που του προτείνει κάτι υπεύθυνο, ασφαλές, συγκεκριμένο, προοδευτικό, εφικτό και ποιος είναι αυτός ο οποίος απλώς δημαγωγεί, λαϊκίζει, ή θέλει ν' αντλήσει μικροκομματικά εκλογικά οφέλη.
Θέτοντας σε κίνδυνο αυτό που επιτεύχθηκε ως τώρα με τις θυσίες των πολιτών και χωρίς να διατυπώνεται υπεύθυνη και εφαρμόσιμη αντιπρόταση, ούτε για μια πορεία εκτός ευρώ και Ευρώπης, ούτε για μια πορεία δήθεν εντός ευρώ, αλλά εκτός ενός συμφωνημένου ευρωπαϊκού πλαισίου.
Ξέρω πολύ καλά πόσο δύσκολοι είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί μέσα στην Ευρώπη, αλλά και πώς αυτοί μπορούν να μεταβληθούν προς μια προοδευτική κατεύθυνση αρκεί να έχουμε καταφέρει να μείνουμε ένα θεσμικά ισότιμο μέρος της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.
Όλα τα άλλα είναι η αόριστη αφήγηση μιας επικίνδυνης περιπέτειας που αν αρχίσει θα γίνει πολύ συγκεκριμένη ως προς την σκληρότητά της για τους πιο φτωχούς και αδύναμους Έλληνες. Τα διλήμματα είναι συνεπώς πολύ καθαρά.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: