Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται μήπως «γίνoυν Ελλάδα».



Ανησυχία για το μέλλον της χώρας μας και από αμερικανούς πολίτες



Απαισιόδοξοι όσον αφορά τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τα δάνειά της παρά τη νέα σύμβαση, αλλά και ανήσυχοι μήπως το ζοφερό «ελληνικό σενάριο» επεκταθεί σύντομα και σε άλλες χώρες της ΕΕ εμφανίζονται οι αναγνώστες του ξένου Τύπου όπως αποτυπώνεται μέσα από τα σχόλια τους στα άρθρα των μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων.


«Η Ελλάδα είναι δυσλειτουργικό κράτος. Ανίκανο να συλλέξει φόρους, χωρίς τη δυνατότητα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και καταρρέει σιγά σιγά.», αναφέρει ένας βρετανός αναγνώστης , ενώ ένας άλλος συνεχίζει: «Οταν κατακάτσει ο κουρνιαχτός, με δραχμή ή με ευρώ, φασιστική ή κομμουνιστική, η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι η ίδια δυσλειτουργική οικονομία που ήταν πάντοτε.».
«Πόσο άσχημα πρέπει να γίνουν τα πράγματα για να αποδεχτούν οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες το αναπόφευκτο; Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να μπορέσει να αποπληρώσει δάνεια τα οποία δεν έπρεπε εξαρχής να της είχαν δοθεί. Θα χρειαστεί να εγκαταλείψει την ΕΕ ώστε να μπορέσει κάποτε να ξεκαθαρίσει τα του οίκου της. Πρέπει να είναι σε θέσει να ορίσει τις δικές της πολιτικές και να εκδώσει το δικό της νόμισμα. Εχει ανάγκη να ακολουθήσει το μοντέλο της Ισλανδίας και να πει στους εγκληματίες να πάνε από εκεί που ήρθαν. Οσο για τους πολιτικούς, οι
Ελληνες σίγουρα θα βρουν κάτι κατάλληλο να τους κάνουν», γράφει έτερος αναγνώστης βρετανικής εφημερίδας εκφράζοντας πολλούς από εκείνους που τάσσονται υπέρ της ελληνικής χρεοκοπίας, ως μοναδική μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση για τη χώρα μας.



«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν υπερβολικά πολλά χρέη στις δυτικές οικονομίες και δεν θα αποπληρωθούν ποτέ. Μην απατάσθε, η διάσωση της Ελλάδας είναι απλώς "τσιρότο". Η Ελλάδα είναι σαν έναν ασθενή σε τελευταίο στάδιο, ο οποίος διατηρείται ζωντανός με φάρμακα. Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αργά ή γρήγορα - με μαθηματική βεβαιότητα», λέει απαισιόδοξα και άλλος αναγνώστης από τη Βρετανία.
«Οποιοσδήποτε ελέγξει τις λεπτομέρειες που αφορούν τις προϋποθέσεις της διάσωσης θα καταλάβει ότι η λιτότητα θα είναι αβάσταχτη για τους Έλληνες και ότι δεν θα πετύχουν να έχουν ανάπτυξη καθώς υπάρχει σημαντικός κίνδυνος αποπληθωριστικής δίνης. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι το καναρίνι στο ορυχείο και τα χειρότερα έπονται γράφει άλλος Βρετανός ενώ ένας ακόμη συμπατριώτης του αναρωτιέται: «Μπορείτε να μου εξηγήσετε πώς εξέρχεσαι από το χρέος δανειζόμενος περισσότερα χρήματα; Ο Οζμπορν κάνει το ίδιο πράγμα κι εδώ. Το χρέος αυξάνεται λόγω επιτοκίων και το πρόβλημα δεν λύνεται ποτέ. Η δουλεία καραδοκεί. Παρά τα όσα σας λέει ο τύπος και οι αποτυχημένοι πολιτικοί, η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα να χρεοκοπήσει και να βγει από την ευρωζώνη. Είναι τρέλα να συνεχίζει έτσι».
Ανησυχία όμως επιδεικνύουν και ορισμένοι αναγνώστες στις ΗΠΑ, και μάλιστα όχι μόνο για το μέλλον της Ελλάδας ή της Ευρώπης , αλλά και ολόκληρου του κόσμου. «Η λιτότητα προκάλεσε επεισόδια - σύντομα και σε μια πόλη κοντά σας. Η παγκόσμια αυξανόμενη πλουτοκρατία κινείται πάνω σε ένα κύμα απλήρωτων χρεών. Η συγκέντρωση πλούτου στην κορυφή έχει εξοπλίσει όσους διαθέτουν χρήματα με την εξουσία να ξεκάνουν την κοινωνική πρόοδο των τελευταίων 100 ετών. Δεν θα αργήσει η ημέρα που όλος ο κόσμος θα αμείβεται με μισθούς Κίνας.».



Σε ανάλογο μήκος κύματος βρίσκεται κι ένας ακόμη αμερικανός αναγνώστης, ο οποίος παράλληλα εκφράζει μια επικριτική στάση απέναντι στις τράπεζες: «Οταν οι τράπεζες δανείζουν χρήματα χωρίς επαρκή αξιολόγηση του δανειζόμενου κανένας δεν πιστεύει ότι ο δανειζόμενος λαθεύει, εκτός εάν η προπαγάνδα των τραπεζών διαθέτει περιορισμένη λογική. Οσο για τη Γερμανία, αν η Μέρκελ λειτουργεί σαν τράπεζα τότε η Γερμανία είναι είτε τράπεζα είτε υπηρέτρια των τραπεζών.».



«Ελπίζω να μπορέσουν οι Ελληνες να χρεοκοπήσουν και να ξεμπερδεύουν. Αφήστε πίσω σας το ευρώ και αξιοποιήστε ό,τι έχετε, ακόμη και αν πονέσει τώρα. Σκεφτείτε την Αργεντινή και τον Ισημερινό. Η ΕΕ είναι μη δημοκρατική, με τους Γερμανούς να εκμεταλλεύονται την κατάσταση, να παίρνουν τον χρηματοπιστωτικό έλεγχο των χωρών που κινδυνεύουν. Επιστρέψτε στη δραχμή, είναι τρελό να πιστεύετε ότι προχωρήσετε μπροστά ως βασάλοι των Γερμανών», γράφει ακόμη πιο αιχμηρά ένας άλλος Αμερικανός.



«Ολο αυτό μου φαίνεται τρελό. Πώς ακριβώς θα οδηγήσει στην ανάπτυξη η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων και κατόπιν η φορολόγηση των ανύπαρκτων μισθών τους; Οι μόνοι που θα επωφεληθούν από αυτό το σχέδιο είναι οι ιδιωτικές εταιρείες που σίγουρα καιροφυλακτούν για να αγοράσουν κοψοχρονιά τους δημόσιους θεσμούς της Ελλάδας. Επειτα θα τους δείτε να χρησιμοποιούν τα κέρδη για να πληρώσουν δικηγόρους οι οποίοι θα τους βοηθήσουν να αποφύγουν να πληρώσουν τα ίδια χρέη που βαραίνουν τώρα τους ώμους των ελλήνων εργαζομένων», προβλέπει κάποιος άλλος.

www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: