Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης ο τεχνικός κόσμος.

Στην μηδενική οικοδομική δραστηριότητα και τις καθυστερήσεις πληρωμών προστίθεται η «ληστεία» στα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Κλιμακώνουν από την ερχόμενη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους οι μηχανικοί όλων των κλάδων, αντιδρώντας αφενός στην προοπτική να συμπεριληφθεί και το αποθεματικό του ΤΣΜΕΔΕ στη διαδικασία «κουρέματος» των ομολόγων και αφετέρου στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, όπως ανακοίνωσε του υπουργείο Εργασίας.

Οι μηχανικοί όλης της χώρας προχώρησαν χθες σε απεργιακή κινητοποίηση, ενώ εξετάζεται η μορφή των επόμενων δράσεων, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται σε κεντρικό κατ' αρχάς επίπεδο. 

Εκπρόσωποι όλων των κλάδων και των ενώσεων που καλύπτουν τους μηχανικούς παραχώρησαν συνέντευξη τύπου χθες στα γραφεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου, όπου ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Χρ. Παπαβρανούσης εξαπέλυσε βολές κατά της Τράπεζας της Ελλάδος για την αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου με τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ, τη στιγμή που στις εκθέσεις της αποτύπωνε την κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

«Ο τεχνικός κόσμος της χώρας εναντιώνεται σε εκείνους που προσπαθούν, όπως είπε να επιβάλλουν αποικιοκρατικές αντιλήψεις, προτάσεις και αξιώσεις οι οποίες διατυπώνονται από το εξωτερικό, αλλά και από εδώδιμους συνεργάτες με ιδιοτελή συμφέροντα. Οι προτάσεις του ΤΕΕ είναι τεκμηριωμένες για την ανάπτυξη και τον εξορθολογισμό, την οργάνωση των διαδικασιών που απαιτούνται για τη χώρα», τόνισε. 

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων και επί 8ετία αναπληρωματικό μέλος της διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ Γ. Κωστούλας, που επέρριψε ευθύνες για τη διαχείριση των αποθεματικών και στους διοικητές του Ταμείου. «Δεν είναι άμοιροι ευθυνών και αυτοί. Τα αποθεματικά του Ταμείου μας είναι περίπου 3,5 δις ευρώ και με ένα «κούρεμα» του 70% σκεφτείτε πόσα χρήματα χάνονται, τι απώλειες μετρά το Ταμείο μας και πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για την προοπτική των συντάξεων τα επόμενα χρόνια», τόνισε.

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στην αγορά για τον κλάδο ο Γιώργος Ντάτσης, πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ, στο τμήμα Ηπείρου. «Οι εργολήπτες είναι απλήρωτοι για τα περισσότερα έργα, η έλλειψη του αντικειμένου είναι δεδομένη, δημοπρατούνται ελάχιστα νέα έργα και αυτά μέσω ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να βρίσκονται στα όρια της πτώχευσης και άλλες ήδη να έχουν μπει στο άρθρο 99. Εκτός από τις εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ, οι εργολήπτες πληρώνουμε και επιπλέον επιβάρυνση με 1,8%κρατήσεις επί του προϋπολογισμού των έργων, συνεισφέροντας όλα τα χρόνια στη δημιουργία ενός υγιούς Ταμείου», τόνισε.

Στην κακή διαχείριση του Πράσινου Ταμείου με τα ποσά να δίνονται για την κάλυψη του ελλείμματος αναφέρθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου τοπογράφων - μηχανικών Ηπείρου Χριστόφορος Ζήνας
«Δε δικαιολογείται η πρόταση νόμου για τη μεταφορά των πόρων του Πράσινου Ταμείου, για την κάλυψη του ελλείμματος, ενώ τόσο στη ρύθμιση των ημιυπαίθριων όσο και στο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων προβλέπεται η διάθεση των χρημάτων να γίνεται για έργα προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης, δε δικαιολογείται ο καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων με τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια, χωρίς να έχει προηγηθεί η διαβούλευση με τους επαγγελματικούς φορείς».

Τέλος ο Σταύρος Στάθης, πρόεδρος της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Ανωτάτων Σχολών Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας τόνισε πως υπάρχει μία σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν επιπλέον οι μηχανικοί του δημοσίου.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: