Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Στη βουλή από τον βουλευτή Χρήστο Γκόκα το αδιέξοδο των παραγωωγών εσπεριδοειδών της Π.Ε. Άρτας

Ο Βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι παραγωγοί μανταρινιών και λοιπών εσπεριδοειδών της Π.Ε. Άρτας.

Ήδη, από το ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής περιόδου, αναφέρει ότι οι παραγωγοί μανταρινιών, κυρίως της ποικιλίας «Κλημεντίνη», βρίσκονται σε δεινή κατάσταση από την απώλεια του εισοδήματος, που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Γκόκας τονίζει ότι περιήλθαν σ’ αυτή την κατάσταση εξαιτίας των χαμηλών τιμών πώλησης των προϊόντων τις προηγούμενες χρονιές, αλλά και φέτος, αλλά και λόγω των ζημιών και των ασθενειών από απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα και από την Κλιματική Αλλαγή. Επίσης ζημιά υπήρξε και λόγω της ακαρπίας από τον παγετό της άνοιξης του 2021. Ενώ παράλληλα το κόστος παραγωγής έχει υπερδιπλασιαστεί.

Επιπλέον υπογραμμίζει ότι κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής στις αρχές του έτους, ο κ. Υπουργός είχε συμφωνήσει ότι οι παραγωγοί μανταρινιών, αλλά και των εσπεριδοειδών γενικότερα, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς οι ζημιές από τις οποίες έχουν προσβληθεί οι παραγωγοί της Π.Ε. Άρτας δεν περιλαμβάνονται στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, και τόνισε ότι το Φεβρουάριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την ενίσχυσή τους.

Ο κ. Γκόκας υπενθυμίζει ότι είχε ζητήσει για τη στήριξη των παραγωγών την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας και κάθε προγράμματος, για το σκοπό αυτό, όπως το De minimis.

Ωστόσο επισημαίνει ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση, ακόμα και κατά την επίσκεψη του κ. Υπουργού, πριν λίγες μέρες, στην Άρτα, όπου και πάλι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των παραγωγών, αντίθετα με άλλους Νομούς και για άλλα προϊόντα.

Καταλήγοντας ο κ. Γκόκας σημειώνει ότι οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, βιώνουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις και ότι θα πρέπει να στηριχτούν και να υπάρξουν ουσιαστικές ενισχύσεις για την απώλεια εισοδήματός τους, αφού πλέον είναι αδύνατο να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και την παραγωγή τους, και

Ερωτά τον κ. Υπουργό,

Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να υπάρξει ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση των παραγωγών εσπεριδοειδών της Π.Ε. Άρτας,

Πότε θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης για τους παραγωγούς μανταρινιών και λοιπών εσπεριδοειδών, και

Σε ποιές ενέργειες έχει προβεί όλο αυτό το διάστημα και ιδιαίτερα μετά από τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησής του, ώστε να εξασφαλισθούν οι πόροι για να υπάρξουν οι απαραίτητες ενισχύσεις.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεωργαντά

Θέμα: «Σε αδιέξοδο οι παραγωγοί μανταρινιών και λοιπών εσπεριδοειδών της Π.Ε. Άρτας, στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου»

Κύριε Υπουργέ,

Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Π.Ε. Άρτας, αντιμετωπίζουν σοβαρά και διαρκή προβλήματα, και για ακόμα μια χρονιά βρίσκονται σε πραγματικά δυσχερή θέση.

Μόλις με το ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής περιόδου βρίσκονται σε δεινή κατάσταση και σε απογοήτευση, ιδιαίτερα οι παραγωγοί μανταρινιών, κυρίως της ποικιλίας «Κλημεντίνη», αφού υπάρχει η ανάγκη ενίσχυσής τους για την απώλεια εισοδήματος που έχουν υποστεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Η απώλεια αυτή είναι συνέπεια των προβλημάτων για τη διάθεση, αλλά και των χαμηλών τιμών πώλησης των προϊόντων τους τις προηγούμενες χρονιές, όπως και φέτος, αλλά και εξαιτίας των ζημιών και των ασθενειών που υπέστησαν τα προϊόντα τους, από απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες το χειμώνα κ.λπ.) εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, όπως επίσης και από την ακαρπία, λόγω του παγετού της άνοιξης του 2021. Ενώ παράλληλα το κόστος παραγωγής έχει υπερδιπλασιαστεί.

Κύριε Υπουργέ,

Κατά τη συζήτηση της υπ’ αριθμ. 301/9-1-2023 επίκαιρης ερώτησής μου στην Ολομέλεια της Βουλής, σας έθεσα το συγκεκριμένο σοβαρό πρόβλημα ερωτώντας για τις ενέργειές σας ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των παραγωγών μανταρινιών αλλά και των εσπεριδοειδών γενικότερα, και ζήτησα τη στήριξη του εισόδηματός τους, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και κάθε πρόγραμμα για τον σκοπό αυτό, όπως το de minimis.

Εσείς από την πλευρά σας, συμφωνήσατε με το υπαρκτό αυτό πρόβλημα, αφού οι ζημιές αυτές δεν περιλαμβάνονται στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, και σημειώσατε ότι το Υπουργείο προσπαθεί να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα κρατικών ενισχύσεων και βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, ειδικά για την Π.Ε. Άρτας τονίσατε ότι θα υπάρξουν, μέσα στο Φεβρουάριο το αργότερο, ανακοινώσεις για τις δυνατότητες ενίσχυσης που υπάρχουν στα όποια προϊόντα, τα οποία χρήζουν στήριξης και για τα οποία έχετε αυτή τη δυνατότητα στήριξής τους.

Μάλιστα πριν δύο μέρες επισκεφθήκατε την Άρτα όπου, παρά τις προσδοκίες των παραγωγών, και πάλι δεν υπήρξαν ανακοινώσεις συγκεκριμένων μέτρων στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματος των παραγωγών της Άρτας, αντίθετα με άλλους Νομούς και για άλλα προϊόντα.

Κύριε Υπουργέ,

Επειδή, έχει περάσει επιπλέον ένας μήνας, είμαστε πια στις αρχές Απριλίου, και δεν υπαρχει καμία ανακοίνωσή σας,

Επειδή, οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, βιώνουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις, που δεν έχουν μέχρι σήμερα αντιμετωπιστεί,

Επειδή, θα πρέπει να στηριχτούν και να υπάρξουν ουσιαστικές ενισχύσεις για την απώλεια εισοδήματός τους, αφού πλέον είναι αδύνατο να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και την παραγωγή τους, οι περισσότεροι, αλλά και να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους,

Για τους λόγους αυτούς ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

  1. Σε ποιές ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε ώστε να υπάρξει ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση των παραγωγών εσπεριδοειδών της Π.Ε. Άρτας;

  2. Πότε θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης για τους παραγωγούς μανταρινιών και λοιπών εσπεριδοειδών;

  3. Σε ποιές ενέργειες έχετε προβεί όλο αυτό το διάστημα και ιδιαίτερα μετά από τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησής μου, ώστε να εξασφαλισθούν οι πόροι για να υπάρξουν οι απαραίτητες ενισχύσεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια: