Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Ρίο-Αντίρριο 1954: σπάνιες εικόνες μιας άλλης εποχήςΤο 1954, 21 χρόνων φοιτητής του Πρίνστον, o Robert McCabe ξεκινάει απ’ την πόλη του, τη Νέα Υόρκη, για ένα ταξίδι δέκα ημερών στην Ελλάδα, καλεσμένος ενός Έλληνα συμφοιτητή. Κι αυτό ήταν. Μαγεύτηκε, παραδόθηκε αμαχητί. Έμεινε όλο το καλοκαίρι και ουσιαστικά, δεν την εγκατέλειψε ποτέ. Παντρεύτηκε Ελληνίδα και τώρα (ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Lehman Brothers) έχει σπίτι στην Πλάκα και μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Νέας Υόρκης και Αθήνας.

 Από εκείνο το πρώτο του ταξίδι το 1954 αλλά και το 1955, ’57, ’61 και ’65 εφοδιασμένος με μια Rollieflex μηχανή, αιχμαλωτίζει ανθρώπους και τοπία της ελληνικής γης και δημιουργεί εικόνες αλησμόνητες. Καταγράφει μια Ελλάδα της στέρησης, φτωχική και ξυπόλητη αλλά με αξιοπρέπεια. Χαμογελαστά πρόσωπα και μάτια να λάμπουν από ζωντάνια και αισιοδοξία. Οι εκθέσεις και τα λευκώματα με αυτές τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο, έχουν κάνει καλύτερη δουλειά απ’ όλο το διπλωματικό σώμα.
Οι φωτογραφίες εκείνης της εποχής (1954-1965) δείχνουν τα νησιά της Ελλάδας με τα κορίτσια να βγάζουν νερό από τα πηγάδια, να μην υπάρχει ηλεκτρικό, με γαϊδούρια… Τώρα όλα αυτά έχουν αντικατασταθεί από τρεχούμενο νερό, ρεύμα, αυτοκίνητα…
Το Καλοκαίρι του 1954, ο κορυφαίος φωτογράφος -και φιλέλληνας- R. McCabe, διασχίζει το στενό Ρίου- Αντιρίου με τη μηχανή ανά χείρας. Oι φωτογραφίες αυτές είχαν δημοσιευθεί στο περιοδικό BEST σε ρεπορτάζ του Γιώργου Μαρκουλάκη και μας ταξίδεψαν σε μία Ελλάδα που έχει πάψει να υπάρχει, δεκαετίες τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: