Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Στο «ψυγείο» την ειδική ενίσχυση αιγοπροβατοτρόφων ο Βορίδης, ναι για σπαράγγια!!!!Ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ των ειδικών ενισχύσεων των αγροτών προσέθεσε κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, καταφεύγοντας σε προσθαφαιρέσεις οι οποίες δημιουργούν μεν εντυπώσεις κινητικότητας γύρω από το όλο θέμα δεν διευκολύνουν ωστόσο την αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγροτική παραγωγή.
Η ειδική ενίσχυση των παραγωγών λαϊκών αγορών με 14 εκατομμύρια ευρώ, μάλλον θα πρέπει να χαρακτηρισθεί είδηση, με βάση τα όσα είπε τη Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός, όπως καινούργια στοιχεία έχει και η διαβεβαίωση ότι προχωρά τελικά η ενίσχυση στους παραγωγούς σπαραγγιών.
Αντίθετα, συνεχίζεται η ασάφεια σε ότι αφορά στην ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων, με τον κ. Βορίδη να υποστηρίζει ότι το υπουργείο έχει καταλήξει στο ποσό και τον τρόπο, θέλει ωστόσο να εξετάσεις προσεκτικά όλες τις παραμέτρους ώστε να μην αδικηθεί τελικά κανείς.
Η τοποθέτηση Βορίδη ήρθε σε απάντηση ερώτησης του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου και με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Βορίδης έχει ως εξής: 

ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε διαρκώς και αδιαλείπτως όλους όσοι έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό
Τη διαρκή και αδιάλειπτη στήριξη της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τους παραγωγούς ώστε να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού επανέλαβε, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Υπουργός, Μάκης Βορίδης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Αποστόλου ο κ. Βορίδης έκανε σαφές ότι ήδη έχουν δοθεί μέσω των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ προς παραγωγούς (τεύτλα, θερμοκήπια Κρήτης, βαμβάκια και σιτηρά Έβρου) και άλλα 15 εκατομμύρια προς 13.000 αλιείς. Παράλληλα προχωρούν, από κρατικές ενισχύσεις, 10,5 εκατ. ευρώ για ανθοπαραγωγούς και άλλα 14 εκατομμύρια για την ενίσχυση των παραγωγών των λαϊκών αγορών, ενώ προχωρά και η ενίσχυση προς τους παραγωγούς σπαραγγιών και εξετάζεται η αποζημίωση των φραουλοπαραγωγών.
Ο Υπουργός έκανε, για μιαν ακόμη φορά, σαφές ότι προϋπόθεση των αποζημιώσεων με βάση τον προσωρινό κανονισμό είναι η όποια ζημία να συνδέεται με τα περιοριστικά μέτρα του κορωνοϊού. «Πρέπει να τεκμηριώνεται ότι υπάρχει μια κάμψη της ζήτησης εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, η κάμψη της ζήτησης να έχει οδηγήσει σε κάμψη της τιμής, να προσδιορίζεται η βλάβη και εν συνεχεία η ενίσχυση να γίνεται με έναν τρόπο διαφανή και ισομερή, που να μη λαμβάνει υπ’ όψιν τιμές και ποσότητες ώστε να μην παραβιάζεται ο εσωτερικός ανταγωνισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων ο Υπουργός επεσήμανε: «Να ψάξετε τα στοιχεία σφαγών, τις ποσότητες σε κιλά, να προσθέσετε και τη διαταραχή της τιμής και θα δείτε ότι το ποσό που επιλέγω να δώσω όχι απλώς είναι γενναιόδωρο, όχι απλώς είναι δίκαιο, αλλά είναι και παραπάνω από τα δεδομένα. Και αυτό το ξέρουν όσοι συζητούν μαζί μου για τα θέματα του ποσού». Αναφερόμενος στην κριτική που έχει δεχθεί ο κ. Βορίδης τόνισε: «“Μπερδεύεις” λένε “αυτούς που παράγουν γάλα με αυτούς που παράγουν κρέας. Αυτοί που έχουν πάθει ζημιά είναι αυτοί που παράγουν κρέας, αυτοί πρέπει να ενισχυθούν”. Και ρωτώ: Όσοι δηλώνουν θηλυκά παρέδωσαν για σφαγή; Όταν θέτω το κριτήριο του γάλακτος, το πράττω για να γνωρίζω ότι έχει υπάρξει γέννα, επομένως, εφόσον γέννησε η μάνα, παράγει γάλα, άρα το γάλα που παράγεται παραδίδεται και έχω ένα κατ’ αρχήν κριτήριο ότι πράγματι υπήρξε γέννα χωρίς να είμαι υποχρεωμένος να πάω στα ΑΦΜ για να δω ποιος πράγματι παρέδωσε κρέας. Διότι αν πάω στα ΑΦΜ και δω ποιος πράγματι παρέδωσε κρέας, θα είναι δυσάρεστο το αποτέλεσμα. Άρα θέτουμε ένα κριτήριο ώστε να μην καταλήξουν να ενισχύονται και αυτοί οι οποίοι δεν παρέδωσαν μισό κιλό αρνί».
Και ο κ. Βορίδης κατέληξε: «Πρέπει να είναι οριζόντια ρύθμιση, γιατί αλλιώς παραβιάζω τον κανονισμό και τις διατάξεις για τον εσωτερικό ανταγωνισμό. Έχουμε καταλήξει σε όλα, έχουμε καταλήξει στα ποσά, στους αριθμούς, στα πάντα. Όμως συνεχίζουμε να εργαζόμαστε χρησιμοποιώντας πρόσθετα στοιχεία για να καλύψουμε κάθε περίπτωση. Απευθυνόμενος δε προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Αποστόλου υπογράμμισε: «Τα ποσά στα οποία αναφέρεστε είναι εκτός τόπου και χρόνου. Επίσης, μην συγχέετε μια ενίσχυση de minimis, που εσείς επιλέξατε να τη δώσετε για τους δικούς σας λόγους, με μια ενίσχυση που συνδέεται με τη ζημιά που έπαθε ο κλάδος εξαιτίας του κορωνοϊού μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δηλαδή την περίοδο του Πάσχα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: