Τρίτη 26 Μαΐου 2020

11 διηγήματα έγραψε ο Γιἀννης Βλαχογιάννης για το Σούλι και τους αγώνες των Σουλιωτών


Τα 11 διηγήματα του Γιάννη Βλαχογιάννη για το Σούλι, είναι πινελιές αρκετές για να ζωγραφίσουν και να διασώσουν τις μορφές των αγωνιστών Σουλιωτών.

Αυτών, που έρχονται από τα βάθη των χρόνων, λιτοί, δωρικοί, ανδρείοι και σηκώνουν στους ώμους τους, υπερασπιζόμενοι την Πατρίδα και μένοντας πιστοί στην προγονική αρετή, μια παράδοση αιώνων, όσο βαριά και αν φαίνεται αυτή.

Ο Γιάννης Βλαχογιάννης γεννήθηκε στη Ναύπακτο το 1867. Ο πατέρας του Οδυσσέας Βλάχος καταγόταν από γενιά αγωνιστών της Ρούμελης και η μητέρα του Αναστασία Γκιώνη από το Σούλι.  

Οι οικονομικές δυσκολίες που τον συνόδευαν σ’ όλη τη ζωή του δεν του επέτρεψαν να εκδώσει παρά ένα μικρό μέρος του συνολικού έργου του. Εξέδωσε το περιοδικό Προπύλαια (έξι τεύχη από το 1901 ως το 1908), όπου δημοσίευσε ποιήματα, πεζογραφήματα και ιστορικές μελέτες

Ο Βλαχογιάννης επιχείρησε να συνδυάσει ιστορικά (ηρωικής θεματικής) και ηθογραφικά στοιχεία με βασικό στόχο του να συμβάλει στον ορισμό της νεοελληνικής ταυτότητας και στην ψυχολογική σύνδεση των νεοελλήνων με το παρελθόν τους. Ιδιαίτερης σημασίας είναι επίσης οι ψυχογραφικές και συμβολικές διαστάσεις των έργων του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: