Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Τιμήθηκαν οι Σουλιώτες με λιτή εκδήλωση στο μνημείο του Σουλίου


Με μια λιτή εκδήλωση, αφού ματαιώθηκε ο εορτασμός του ολοκαυτώματος του Σουλίου, τιμήθηκε τη Κυριακή 31 Μαΐου ο αγώνας των Σουλιωτών και η ανατίναξη του Κουγκίου από τον Καλόγηρο Σαμουήλ. 

Στο μνημείο, κοντά στο Βουλευτήριο των Σουλιωτών και στα πηγάδια, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια από τις τοπικές αρχές (βουλευτές, δήμαρχο Σουλίου, θεματική αντιπεριφερειάρχη Σταυρούλα Μπραΐμη κ.λπ.), καθώς και από διάφορους φορείς. 

Κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μαΐου προγραμματιζόταν και πραγματοποιούνταν επίσημος εορτασμός με αρχιερατική θεία λειτουργία, ομιλία, χαιρετισμούς, αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου, παραδοσιακοούς χορούς κ. ά.

Συνήθως παρευρίσκονταν εκπρόσωπος της κυβέρνησης είτε υπουργός, είτε υφυπουργός, είτε σπανιότερα γενικός γραμματέας), ενώ κατά καιρούς παρέστησαν και οι Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, Κάρολος Παπούλιας και Προκόπης Παυλόπουλος.

Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε τα δεδομένα και έτσι οι Σουλιώτες τιμήθηκαν απλά και απέριττα.

Ωστόσο, έστω και έτσι, ξαναζωντάνεψε ο κόσμος των γιγάντων Σουλιωτών, στα βράχια, που χιλιάδες χρόνια νωρίτερα τινάχτηκαν οι κάτοικοί τους  με ορμή για να παραμείνουν λεύτεροι. Και προκάλεσαν την αιωνιότητα να έρθει να ακουμπήσει πάνω τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: