Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Προχωρούν οι διαδικασίες για το κορονο-βοήθημα αιγοπροβατοτρόφων


Ακόμα δεν έχει καταλήξει το ΥπΑΑΤ ούτε στο ποσό που θα απαιτηθεί, ούτε πώς θα δοθεί, όμως στην τηλεδιάσκεψη φάνηκε ότι οι διαδικασίες είναι σχετικά άμεσες και ο χρόνος καταβολής, κοντά.
Στην τηλεδιάσκεψη που συμμετείχε και ο υπουργός Μάκης Βορίδης, έλαβαν μέρος εκ μέρους των κτηνοτρόφων οι Κύρτσιος, Γίτσας, Πεβερέτος και Παλάσκας, με τον πρόεδρο της ΠΕΚ, Στέργιο Κύρτσιο να εκφράζει την πεποίθησή του μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι τα χρήματα που εν τέλει θα δοθούν για τις απώλειες το Πάσχα, θα είναι σίγουρα πάνω από 30 εκατ. ευρώ. «Μακάρι να είναι και πολύ περισσότερα». Μακάρι να ναι και 100 τα εκατ.», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΚ.
Οι εκπρόσωποι του ΥπΑΑΤ απέφυγαν να αναφερθούν σε ακριβές νούμερο, ενώ στον αέρα είναι ακόμα και σήμερα ο τρόπος κατανομής στους δικαιούχους. Βέβαια, το θετικό της τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΚ, Στέργιο Κύρτσιο, είναι πως οι διαδικασίες για την έκτακτη αυτή ενίσχυση προχωρούν και με τις υπογραφές και από το Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα, τα χρήματα θα είναι σχετικά σύντομα διαθέσιμα στους παραγωγούς.
Η ΠΕΚ εξέθεσε εκτός των γνωστών της αιτημάτων για γενικότερη ενίσχυση του κλάδου, τα χρήματα αυτά της έκτακτης ενίσχυσης να δοθούν σε όλους τους κτηνοτρόφους που έχουν σφάξει έστω ένα αρνί ή πουλήσει ένα κιλό γάλα, επ’ ουδενί όμως να μην αφορούν μόνο όσους παίρνουν συνδεδεμένη
Σύμφωνα με τον κ. Κύρτσιο, ο διευθυντής του υπουργικού γραφείου γνωστοποίησε ότι υπεγράφη η απόφαση για την συνδεδεμένη βοοειδών, που παίρνει έτσι σειρά για πληρωμή τις επόμενες ημέρες, ενώ ο Μάκης Βορίδης τόνισε ότι από την κάβα των de minimis τριετίας (145 εκατ. ευρώ), έχουν απομείνει σήμερα μόλις 12 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες θα συσταθεί και ομάδα εργασίας με συμμετοχή κτηνοτρόφων για να δει με το ΥπΑΑΤ τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό σε όλο τον κλάδο της κτηνοτροφίας και όχι μόνο στην αιγοπροβατοτροφία.

Μπίκας Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: