Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Εννέα Γαλάζιες Σημαίες σε παραλίες της Ηπείρου!

Εννέα γαλάζιες σημαίες θα κυματίζουν φέτος στις παραλίες της Ηπείρου. Κατά τρεις λιγότερες από το 2019. Οι παραλίες που παίρνουν το σήμα ανήκουν στις Περιφερειακές Ενότητες Πρέβεζας και Θεσπρωτίας. Συνολικά στην Ελλάδα θα κυματίζουν 497 γαλάζιες σημαίες σε ακτές, μαρίνες αλλά και τουριστικά σκάφη. Με αυτή την επιτυχία η Ελλάδα κατέκτησε τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες που καλύπτουν τα πρότυπα του διεθνούς προγράμματος. Με αυτόν τον τρόπο επιβραβεύονται η εξαιρετική ποιότητα υδάτων που έχουν οι ελληνικές ακτές και το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουν στους πολίτες.
Στην Ήπειρο Γαλάζιες Σημαίες θα κυματίζουν:

Δήμος Ηγουμενίτσας
Αγ. Παρασκευή
Δρέπανο
Καραβοστάσι
Μέγα Άμμος

Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Κυανή
Μέγα Άμμος
Αμμουδιά
Βάλτος/Parga Beach Resort
Λούτσα

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους
Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: