Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Ο Βορίδης "ξέχασε" τη στήριξη που υποσχέθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα στους αιγοπροβατοτρόφους


Την οικονομική στήριξη μέσω των κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ανέφερε όλη την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα ενεργοποιήσει για τους κτηνοτρόφους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, δίνοντας μάλιστα και χρονοδιάγραμμα έως το τέλος της εβδομάδας, δηλαδή την Παρασκευή 15 Μαΐου. Έκτοτε δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι παρά τις ασφυκτικές πιέσεις από όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα της αιγοπροβατοτροφίας, οι ρυθμοί του υπουργού και της κυβέρνησης κινούνται πολύ αργά σε σχέση με τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα. Μάλιστα, από την Παρασκευή κύκλοι του υπουργείου διαρρέουν την εκτίμηση, ότι σε σχέση με πέρυσι οι σφαγές ζώων κατά τη διάρκεια του Πάσχα ήταν μειωμένες κατά 25% κάτι που δεν τεκμηριώνει την έκτακτη ενίσχυση του τομέα λόγω πανδημίας του κορωνοϊού.
Βέβαια, είχε προηγηθεί μία τηλεδιάσκεψη με κτηνοτρόφους της υφυπουργού, Φωτεινής Αραμπατζή, μία τηλεδιάσκεψη του υπουργού και μία συζήτηση στη Βουλή - όλα πριν τις 15 Μαΐου - όπου υπήρξε η διαβεβαίωση ουκ ολίγες φορές ότι το αίτημα των κτηνοτρόφων για οικονομική στήριξη λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας θα λάβει τη μορφή φακέλου προς την Κομισιόν για έγκριση. Μάλιστα, στην τηλεδιάσκεψη με την κυρία Αραμπατζή είχε γίνει και λεπτομερής περιγραφή των υποτιθέμενων ποσών ενίσχυσης.
Σε κάθε περίπτωση, οι κτηνοτρόφοι και οι οργανώσεις τους διαμαρτύρονται πριν από το Πάσχα (18 Απριλίου) για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στο επάγγελμά τους, ζητώντας εξ αρχής να ενταχθούν στην αποζημίωση των 800 ευρώ, όπως όλοι οι πληττόμενοι επαγγελματίες, κάτι στο οποίο έχει δημόσια διαφωνήσει ο κ. Βορίδης, λέγοντας αρχικά ότι θα το εξετάσει και στη συνέχεια ότι τελικά θα ακολουθήσει τη διαδικασία των de minimis με πρόβλεψη για κονδύλι 20 εκατ. ευρώ από τα 150 εκατ. ευρώ, που διαθέτει η κυβέρνηση για τον πρωτογενή τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: