Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Αγριόγιδο νεκρό στην Εγνατία οδό

Ένα νεαρό αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra balcanica) σκοτώθηκε έπειτα από πτώση στο οδόστρωμα της Εγνατίας Οδού, κοντά στο Κηπουριό.
Το άτυχο ζώο ήταν ήδη τραυματισμένο, πιθανόν από επίθεση άλλου ζώου και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στην προσπάθειά του να διαφύγει έπεσε από ύψωμα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο κεφάλι και στα πλευρά.
 Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ) και εκπρόσωπός της μετέβη στο σημείο μαζί με την Διεύθυνση Δασών Γρεβενών. Το αγριόγιδο βρισκόταν ακόμα στη ζωή όταν το παρέλαβε η ΚΟΜΑΘ. Όμως πριν προλάβουν να φτάσουν σε κτηνιατρείο υπέκυψε.
Το αγριόγιδο είναι το πιο αντιπροσωπευτικό, μεγάλο θηλαστικό των ψηλών βουνών της Ελλάδας. Είναι όμως κι ένα από τα απειλούμενα ζώα της βαλκανικής χερσονήσου.
Στην Ελλάδα συγκροτεί 30 πληθυσμούς, οι οποίοι απαντώνται στην οροσειρά της Πίνδου, στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας, στον Όλυμπο, στη Ροδόπη και σε ορισμένα βουνά των Β-ΒΔ συνόρων. Το συνολικό πληθυσμιακό του μέγεθος σε εθνικό επίπεδο είναι μεταξύ 1.330 και 1.765 ατόμων.
Θεωρείται σπάνιο, ακόμη και στις περιοχές που συγκεντρώνει τις υψηλότερες πληθυσμιακές πυκνότητες. Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας χαρακτηρίζεται ως Σχεδόν Απειλούμενο.  Είναι είδος προστατευόμενο και το κυνήγι του απαγορεύεται (ΝΔ 86/69) σε όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: