Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Περίπου 1.400.000 αμνοερίφια θα ενισχυθούν με 2 ευρώ το κιλό προβλέπει το πλαίσιο για την αιγοπροβατοτροφία.



Περί τα 1.400.000 αρνιά και κατσίκια, καταγράφονται με βάση τα επίσημα στοιχεία για τη διακίνηση αμνοεριφίων στην ευρύτερη αγορά του Πάσχα πράγμα που σημαίνει ότι αν ο μέσος όρος αυτής της παραγωγής υπολογισθεί περί τα 10 κιλά το ένα και η ενίσχυση καθορισθεί στα 2 ευρώ το κιλό, τότε συνολική ενίσχυση που θα μοιρασθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι θα είναι κοντά στα 28 εκατ. ευρώ.

Αυτό είναι το πνεύμα της τηλεδιάσκεψης που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 12 Μαίου υπό την καθοδήγηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ο οποίος και αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να προβεί στις επίσημες ανακοινώσεις επί του θέματος. Οι πληροφορίες θέλουν να γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από τα πόσα ήταν τελικά τα αρνιά που διατέθηκαν το τελευταίο δίμηνο στην αγορά και πόσο η τιμή υπολείπονταν αυτής της οποίας θα μπορούσαν να πετύχουν οι παραγωγοί αν δεν είχε ενσκήψει το θέμα της πανδημίας.


Ο υπουργός ξεκαθάρισε εξ αρχής στους συνομιλητές του ότι η συζήτηση δεν αφορά στα γενικότερα θέματα της κτηνοτροφίας, δεν έχει να κάνει με τις ευρύτερες παρεμβάσεις που χρειάζεται ενδεχομένως να γίνουν αλλά περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στη ζημιά που έγινε από τον κορωνοϊό και την οποία καλείται να καταγράψει και εφόσον δύναται να αποζημιώσει η κυβέρνηση.
Με βάση αυτό λοιπόν το πνεύμα, η ειδική ενίσχυση για τους αιγοπροβατοτρόφους παραγωγούς αμνοεριφίων δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 28 εκατ. ευρώ και θα είναι στα 2 ευρώ για κάθε κιλό αρνί που διατέθηκε στην αγορά. 

 Στην ίδια τηλεδιάσκεψη στην οποία εκ μέρους των κτηνοτρόφων συμμετείχαν οι Κίρτσιος, Γίτσας, Πεβερέτος και Παλάσκας, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την απόφαση για τη συνδεδεμένη στα βοοειδή, επομένως προχωρούν άμεσα οι διαδικασίες για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον κλάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: