Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Συνταγές από τον Ηπειρώτη chef Τάσο Τόλη : Κόκορας κρασάτος


Υλικά για 6 άτομα
2 κιλά κόκορας, σε μικρές µμερίδες
2 ξερά κρεµµύδια κοκκάρι
2 µμεγάλες ντομάτες, κοµµένες κονκασέ
2 κουτ. σούπας πελτές
300γρμ μανιτάρια του βουνού
300 γρμ αρακά
2 καρότα κομμένα σε κύβους
1 µικρό ξύλο κανέλας
2 ποτήρια κρασί μπρούσκο
1 ποτήρι κρασί λευκό
150 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Σε µια κατσαρόλα χαμηλή και φαρδιά ζεσταίνετε το λάδι σε µέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίζετε τα κοµµάτια . Μόλις ροδίσουν τα κοµµάτια, τα βγάζουμε σε µια πιατέλα. Προσθέτουμε στο σκεύος το κρεµµύδακια ολόκληρα και το σοτάρουμε για 6 - 8 λεπτά, µμέχρι να γυαλίσουν.
Προσθέστε κατόπιν τα μανιτάρια ,τον αρακά ,και τα καρότα, σοτάρετε να μαραθούν λίγο. Βάζετε ξανά τον κόκορα στην κατσαρόλα, σβήστε µε το κρασί µμέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίξτε την ντομάτα και τον πελτέ, σείουμε την κατσαρόλα να κατανεμηθούν ομοιόμορφα τα υλικά και προσθέστε αλατοπίπερο και την κανέλα. Προσθέστε επίσης ζεστό νερό τόσο που να µισοσκεπάζει τα κοµµάτια του πουλερικού και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε µέτρια.

Κλείστε µε το καπάκι και αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, µμέχρι να μαλακώσει ο κόκορας και να δέσει η σάλτσα.

Δοκιμάζετε το αλάτι και ελέγχετε αν είναι τρυφερό το κρέας και η σάλτσα πυκνή. Αν δεν έχει µμαλακώσει αρκετά, βράστε λίγο ακόμη. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο νερό επιπλέον (ζεστό, για να µη σταματήσουμε το βρασμό). Αν παρ’ όλα αυτά το κρέας έχει γίνει και η σάλτσα είναι αραιή, το βγάζετε και βράστε τη σάλτσα μέχρι να δέσει.









Τάσος Τόλης
Επίτιμος Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος











romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: