Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Περιφερειάρχης Ηπείρου: Καταστρέφεται ο πρωτογενής τομέας και η χώρα με τους αναρτηθέντες δασικούς χάρτες



Άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τους Πολιτικούς Αρχηγούς για το θέμα των δασικών χαρτών, συμφώνησαν να ζητήσουν οι Περιφερειάρχες, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με την ιδιότητα και του επικεφαλής της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΝΠΕ, το θέμα είναι εθνικό και αν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις θα καταστραφεί ο πρωτογενής τομέας, αλλά και η χώρα, καθώς θα ζητηθεί να επιστραφούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις.

Όπως τόνισε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, η κατάρτιση του δασολογίου είναι θετική ενέργεια, ωστόσο από την επιπολαιότητα και τον τρόπο που έγιναν οι τώρα εργασίες, θα φέρουν ένα αποτέλεσμα εγκληματικό. "Υπάρχουν- ανέφερε ορισμένα χαρακτηριστικά - εποικιστικές εκτάσεις, απόλυτα συγκεκριμένες και χαρτογραφημένες που τις διαχειρίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες  των περιφερειών. Κάνοντας σύγκριση με αυτά που παρουσιάζονται στο δασολόγιο διαπιστώνονται τεράστια προβλήματα.  Το ίδιο συμβαίνει και στους αναδασμούς και στα κληροτεμάχια". 

Ο Περιφερειάρχης, σημείωσε ότι θα έπρεπε σε ένα υτόβαθρο που θα δημιουργούνταν όχι με επιπολαιότητα, αλλά με σοβαρότητα, να μπουν οι δασικές εκτάσεις, τα κληροτεμάχια με αναδασμούς, όλες οι εκτάσεις που εντάσσονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και όλες οι εκτάσεις που μετά το 2015 έχουν προβλεφθεί να ενταχθούν στις δασικές εκτάσεις.

 "Μάθαμε δε-  συνέχισε- από στοιχεία που υπάρχουν, ότι από το 2014 που είχε αναρτηθεί το 1% των δασικών χαρτών μέχρι τις τελευταίες αναρτήσεις είχαν γίνει 6.500 ενστάσεις. Και από αυτές δεν έχει εξεταστεί καμία από το Υπ. Περιβάλλοντος!

 Επίσης στις πρώτες ενστάσεις που έγιναν μετά την ανάρτηση των τελευταίων δασικών χαρτών έχουν γίνει ως τώρα ενστάσεις από 165.000 ΑΦΜ που συμμετέχουν στο ΟΣΔΕ!"

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι υπάρχουν ευθύνες στην Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός πρέπει να καλέσει άμεσα τις Περιφέρειες για συζήτηση, να γίνει ανάκληση των αναρτήσεων και να προχωρήσει η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση.  Πρόσθεσε επίσης ότι και  τα άλλα κόμματα, και ειδικά η Μείζον Αντιπολίτευση,  δείχνουν να μην έχουν μελετήσει σε βάθος το θέμα καθώς το ζήτημα δεν είναι αν πληρώσει κάποιος για  ένσταση ή όχι, αλλά υπάρχουν πολύ σοβαρότατα προβλήματα.

Οι αλλαγές στον "Καλλικράτη".
 Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλεξ. Καχριμάνης, αναφέρθηκε επίσης και στη συζήτηση  που έγινε στο Δ.Σ. της ΕΝΠΕ επί των προτάσεων για τις αλλαγές στον "Καλλικράτη".
Όπως είπε "από όλες τις πλευρές, υπάρχουν πάρα πολλές ενστάσεις για τις προτάσεις- "θολό τοπίο"-  που θέλει να κατεβάσει το Υπουργείο Εσωτερικών. Φάνηκε ότι όλοι δεν συμφωνούν με τις σκέψεις του Υπουργείου, που είναι μονομερείς και χωρίς ουσία, θα μπορούσα να πω ότι είναι επιδερμικές. Σήμερα υπάρχει τουλάχιστον η Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση που προσπαθεί μέσα στις δυσκολίες να λύσει θέματα. Ήδη από πλευράς των Περιφερειών δηλώνεται ότι θα υπάρχουν προτάσεις, για τις οποίες δυστυχώς δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά ως τώρα το Υπουργείο". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: