Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Εκείνα τα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας.


“Ό,τι δεν συνέβη ποτέ είναι ότι δεν ποθήσαμε αρκετά.” - Ν. Καζαντζάκης

Γενικά όλοι λέμε ψέματα στην ζωή μας. Άλλοι λένε μικρά και άλλοι μεγάλα. Άλλοι συχνά και άλλοι σχεδόν ποτέ. Υπάρχουν όμως κάποια ψέματα που λέμε στον εαυτό μας κάθε μέρα και αυτά είναι τα χειρότερα ψέματα όλων γιατί θέλουμε τόσο πολύ να τα πιστέψουμε αλλά μας είναι πρακτικά αδύνατο. Είναι τα ψέματα που ελπίζουμε ότι θα γίνουν πραγματικότητα, ή εκείνα τα οποία χρειαζόμαστε να ακούσουμε για να δικαιολογήσουμε τις πράξεις μας. Εκείνα που συνήθως δεν μας λέει κανείς και νιώθουμε ότι πρέπει να τα ακούσουμε. Ο εαυτός μας όμως, μπορεί να γίνει ο πιο σκληρός κριτής.


“Δεν πειράζει”

Να ξέρεις ότι τις περισσότερες φορές πειράζει απλώς δεν μπορούμε να πούμε και κάτι άλλο από την στιγμή που ότι έγινε έγινε.

“Από Δευτέρα δίαιτα”

Κλασικό. Όποτε το λες ξέρεις ότι κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Δεν υπάρχει αυτή η Δευτέρα. Καλό θα ήταν να διαλέξεις μια άλλη μέρα.

“Ένα αθώο ψέμα ήταν”

Νομίζεις. Κανένα ψέμα δεν έβγαλε πουθενά. Και να ξέρεις πως η αλήθεια εκτιμάται και προτιμάται. Ακόμα και αν πονάει.

“Εγώ φταίω”

Όχι, δεν φταις πάντα εσύ. Και συνήθως όταν τα ρίχνεις όλα πάνω σου σημαίνει ότι μάλλον δεν φταις καθόλου.

“Από αύριο θα γίνουν ριζικές αλλαγές στην ζωή μου”

Ποτέ κανείς. Μικρά και σταθερά βήματα προς την αλλαγή είναι η λύση. Δεν αλλάζει η ζωή σου από την μια μέρα στην άλλη (φυσικά και δεχόμαστε εξαιρέσεις).

“Καταραμένη ασχήμια”

Κυρίως κοπέλες. Κοπέλες που είναι πολύ πιο όμορφες απ’ ότι νομίζουν. Μεταξύ μας, οι άσχημες να ξέρεις, πως πιστεύουν ότι είναι κούκλες.

“Την επόμενη φορά δεν θα κάνω το ίδιο λάθος”

Θα το ξανακάνεις σίγουρα. Εξάλλου όσες πιο πολλές φορές κάνουμε ένα λάθος τόσο καλύτερα το εμπεδώνουμε. Τι εννοείς ότι και αυτό είναι ψέμα;

“Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”

Δεν ξέρω ποιος το λέει αυτό αλλά όχι.

“Δεν θα ξαναερωτευτώ ποτέ”

Έλα, όλοι έχουμε νιώσει πως σε έναν χωρισμό τελειώνει η ζωή μας και ήταν ο ένας και μοναδικός. Όλοι έχουμε κλάψει με λυγμούς, σαν να μην υπάρχει αύριο. Όμως αύριο υπάρχει και θα ξαναερωτευτείς πάρα πολλές φορές στην ζωή σου.

“Αυτό το εξάμηνο θα πηγαίνω στην σχολή”

Μακάρι να γίνει πραγματικότητα αλλά ξέρουμε και οι δύο πως δύσκολα θα γίνει. Όσο δεν θα υπάρχουν απουσίες στο ελληνικό πανεπιστήμιο, τόσο δεν θα πατάς εσύ. Ό,τι και να λες.

“Δεν με νοιάζει που δεν με γουστάρει ο Χ.”

Έλα τώρα. Σε νοιάζει πολύ. Απλώς θες να μην σε νοιάζει και λες στον εαυτό σου αυτό το ψεματάκι για να μπορέσεις στο τέλος να το πιστέψεις. Εντάξει, καλά κάνεις.

“Κόβω το τσιγάρο και αύριο αν θέλω”

Κοίτα, δεν καπνίζω αλλά έχω ακούσει πολλές φορές τις φίλες μου να το λένε αυτό και να το πιστεύουν. Άσχετα αν ξέρουν μέχρι και εκείνες ότι αυτό είναι ξεκάθαρα ψέμα. (Το βλέπουν στην πορεία)

“Αυτήν την φορά θα είναι αλλιώς”

Το αφήνω πάνω σου να δικαιολογήσεις ένα τέτοιο ψέμα.

“Σε όποιον αρέσουμε για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε”

Δεν υπάρχει αυτή η πρόταση, αυτός ο στίχος. Πόσες φορές έχεις αλλάξει πράγματα στην καθημερινότητά σου, στις συνήθειές σου, μέχρι και στην μουσική που ακούς, για να αρέσεις σε κάποιον; Ειδικά αν κόβεις φλέβα για το παιδί.

“Αυτός δεν είναι σαν όλους τους άλλους”

Βασικά για να έχεις πέσει πάνω του μάλλον είναι ολόιδιος με τους προηγούμενους. Όπως και να το κάνουμε μας ελκύει ένας συγκεκριμένος τύπος ανθρώπων και σύμφωνα με την ψυχολογία, πολύ σπάνια φεύγεις εκτός. Δεν τα λέω εγώ παιδιά, οι ψυχολόγοι.

“Δεν έχω ρούχα”

Δεν υπάρχει κοπέλα που να μην έχει πει αυτό το ψέμα έστω και μια φορά στην ζωή της. Η τρεις ντουλάπες σου είναι γεμάτες αλλά εσύ δεν βρίσκεις ποτέ τι να βάλεις και επομένως, δεν έχεις ρούχα. Κάντο καλύτερα “δεν θέλω να βάλω τίποτα από τα ρούχα μου σήμερα”.

“Δεν μπορώ”

Εδώ ξέρεις, λέμε κάτι κλισέ του τύπου “δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω”. Και μάλλον είναι αλήθεια.

“Ξέρω τι θέλω”

Για τα επόμενα 10 λεπτά δηλαδή. Μετά πάλι δεν θα ξέρεις τι θέλεις.

“Θα το κάνω μετά”

Δεν θα το κάνεις ποτέ οπότε καλό θα ήταν να το κάνεις εδώ και τώρα. Μόνο έτσι γίνεται η δουλειά.

“Σίγουρα του αρέσω και δεν ξέρει πως να με πλησιάσει.”

Ναι, είναι πολύ πιθανό αλλά τι να σου πω κορίτσι μου, μάλλον δεν του αρέσεις και τόσο πολύ τελικά. Δεν θα κάτσουμε να πιαστούμε από εξαιρέσεις. Είπαμε.

“Ένα ίσον κανένα”

Έλα που δεν το έχεις πει ποτέ.

“Δεν είμαι μαϊντανός”

Το πιο πιθανό είναι να μην ξέρεις τι είναι ο μαϊντανός. Ο μαϊντανός παλιά χαρακτηριζόταν με το γνωμικό “όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη”. Ε, η Βασίλω είναι μαϊντανός. Και όπως ακριβώς και οι χίπστερς έτσι και οι μαϊντανοί, αρνούνται αυτό που είναι.

 “Δεν χρειάζομαι κανέναν”

Δεν ξέρω ποιος κοροϊδεύει ποιον. Δεν γίνεται να μην χρειάζεσαι κανέναν, είσαι άνθρωπος και έχεις αισθήματα. Όσο θα νιώθεις λοιπόν, θα χρειάζεσαι φίλους, οικογένεια και αγάπη.

“Φτιάχνομαι για να αρέσω σε εμένα”

Όχι αγαπημένη μου. Φτιάχνεσαι για να αρέσεις γενικά, πράγμα που θα οδηγήσει στην απότομη άνοδο της αυτοπεποίθησής σου. Επομένως, μπορεί έμμεσα να έχει αντίκτυπο σε εσένα όλο αυτό, πάντως άμεσα φτιάχνεσαι για να αρέσεις στους άλλους.

“Για κάποιο λόγο δεν έγινε αυτό που ήθελα”

Ίσως να σου ακουστεί λίγο πεσιμιστικό αλλά δεν πιστεύω πως γίνονται όλα για κάποιο λόγο. Τουλάχιστον δεν έχω απόδειξη για αυτό. Και γενικά λειτουργώ με χειροπιαστά παραδείγματα.


Γράφει η Μαργαρίτα Γραμματικού

Δεν υπάρχουν σχόλια: