Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Η ομιλία του Προέδρου Γιώργου Στάμου, στο αντάμωμα των Ηπειρωτών Λασιθίου, τη Κυριακή 19 Μαρτίου 2017.


Η ομιλία του προέδρου των Ηπειρωτών του νομού Λασιθίου Γιώργου Στάμου στην εκδήλωση που έγινε την Κυριακή 19 3 2017 το μεσημέρι στις Λίμνες Λασιθίου

Συμπατριώτες  Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες  που ζείτε στο Λασίθι, που ήρθατε από το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο  και τα Χανιά, φίλοι μας  Κρητικοί, φίλοι από τον Μωρηά, την Ρούμελη, την Θεσσαλία, την Μακεδονία, την Θράκη, το Ιόνιο και από τα άλλα  μέρη της Ελλάδας, άρχοντες του τόπου, καλώς ανταμωθήκαμε.

Καλώς ανταμωθήκαμε με τον Πετρολούκα Χαλκιά, τον Αντώνη Κυρίτση,και τη ζυγιά τους.

Καλώς ανταμωθήκαμε με όλους τους πατριώτες μας απέκει, από την Βόρεια Ήπειρο, που αν και χωρισμένοι διοικητικά, σήμερα είμαστε όλοι μαζί εδώ, γιατί οι μεγάλες δυνάμεις δεν μπορούν να μας  χωρίσουν, καθώς το κλαρίνο του Πετρολούκα ακούγεται το ίδιο και στην Βόρεια Ηπειρο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Αγαπητέ Πετρολούκα Χαλκιά,
Ο   Χατζημιχάλης Νταλλιάνης  καταγόταν  από το Δελβινάκι της Ηπείρου, από το ίδιο χωριό που γεννήθηκες και εσύ και  το 1828 ήρθε στο Φραγκοκάστελλο  να βοηθήσει στην απελευθέρωση της Κρήτης από τον τουρκικό ζυγό με καβαλλάρηδες και όπλα. Εσύ σήμερα μετά από 189  χρόνια ήρθες στην άλλη μεριά της Κρήτης, το Λασήθι, με όπλο το κλαρίνο σου να μας μαγέψεις και να μας κατακτήσεις με την μουσική σου. Η διαφορά με τον πατριώτη σου είναι ότι εσύ δεν ήρθες για πόλεμο, αλλά να ελευθερώσεις σήμερα τις ψυχές μας, από τα προβλήματα που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια την πατρίδα μας και είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρεις και  με την βοήθεια  των υπόλοιπων μουσικών  συμπολεμιστών σου, να μας ταξιδέψεις νοερά  στα πατρικά μας σπίτια, στους δικούς μας ανθρώπους, στο πανηγύρι του χωριού, στα πρώτα σκιρτίσματα της νιότης μας


Όσο ξερό και άγονο είναι το έδαφος της Ηπείρου τόσο πλούσιο φύτρωσε και ευτυχώς εξακολουθεί να φυτρώνει το δέντρο της ευεργεσίας.
Οι Ηπειρώτες είναι οι μεγαλύτεροι ευεργέτες του έθνους.
Οι πλούσιες δωρεές τους υπήρξαν καταλυτικές για τη μόρφωση, τον πολιτισμό, τη διαπαιδαγώγηση, την απελευθέρωση της Ελλάδας και την κοινωνικοοικονομική της ανόρθωση. Ιδιαίτερα κατά τη σκληρή εποχή  της  Τουρκοκρατίας, οι προσφορές και τα έργα τους είχαν ξεχωριστή   και αποφασιστική σημασία.


Συνέβαλαν σε μέγιστο βαθμό στην επιβίωση του Γένους, στην πνευματική του αναγέννηση και στην πολιτική του αποκατάσταση.
Στα χρόνια της Οθωμανικής δουλείας, πολλοί δραστήριοι Ηπειρώτες άφησαν τον τόν τόπο τους και αναζήτησαν επαγγελματική διέξοδο σε ξένες χώρες. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν φτωχοί. Ωστόσο πολλοί από αυτούς δημιούργησαν μεγάλες επιχειρήσεις και διατήρησαν εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με ολόκληρο τον κόσμο. Ίδρυσαν εμπορικούς και τραπεζικούς οίκους, καθώς και νοσοκομεία και σχολεία. Ποτέ όμως δεν ξέχασαν την πατρίδα τους και ζούσαν με τον καημό να τη δούνε μια μέρα ελεύθερη. Διατηρούσαν στενές οικονομικές και πνευματικές σχέσεις με την  Ήπειρο και ιδιαίτερα τα Γιάννινα. Προσπάθησαν από τη μεριά τους να βοηθήσουν με την κάλυψη των βασικών βιοτικών
αναγκών των συμπατριωτών τους, με την ενίσχυση ενδεών, με την ανέγερση και τον καλλωπισμό ναών, με τη σύσταση φιλανθρωπικών και κοινωνικών ιδρυμάτων. Επίσης, έδωσαν μεγάλη σημασία στη διάδοση της παιδείας στην Ελλάδα.
Μεγάλες δωρεές συγκράτησαν για πολλά χρόνια φιλανθρωπικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι ευεργέτες άνοιξαν τους κρουνούς του χρήματος και έτσι βοήθησαν τους δασκάλους του Γένους, οι οποίοι άνοιξαν τους κρουνούς του πνεύματος. Ακόμα, οι δωρεές τους πέρα από την παιδεία απέβλεπαν στην προαγωγή της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.
Μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες όπως οι: Αβέρωφ, Αρσάκης, Γεννάδιος, Στουρνάρας, Τοσίτσας, Χατζηκώστας και αδελφοί Ζάππα, Ζωσιμάδες, Ριζάρη, Σίνα κ.ά. άφησαν μία τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που ακόμη και σήμερα είναι αισθητά φανερή.


Έτσι τα: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Γεννάδιος Βιβλιοθήκη, Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ακαδημία Αθηνών, Αρσάκειο Παρθεναγωγείο, Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή, Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, Ζάππειο Μέγαρο, Εθνική τράπεζα,Μητρόπολη Αθηνών, Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, θωρηκτό «Αβέρωφ» είναι έργα των μεγάλων ευεργετών και έπαιξαν ρόλο στην προσπάθεια του τότε νεοσύστατου ελληνικού κράτους να  ορθοποδήσει.

Στα Ιωάννινα ιδρύθηκαν επίσης πάρα πολλά έργα: η Επιφάνειος Σχολή, , η Σχολή Γκιούμα που μετονομάστηκε σε Μπαλαναία Σχολή,η Καπλάνειος Σχολή, που ήταν συνέχεια της Μαρουτσέας, η Ζωσιμαία Σχολή, που ιδρύθηκε το 1828 με χρήματα της Ζωσιμαίας αδελφότητας και το νοσοκομείο Χατζηκώστα.

Επειδή θεωρώ ότι είναι ιεροσυλία να κλέψουμε χρόνο από το κλαρίνο του Πετρολούκα ,ευχαριστούμε  αυτούς πους μας βοήθησαν οικονομικά, ιδιαίτερα την  πατριώτισσά μας  Νανά Καράτζη, και  τον  Μανώλη Κριτσωτάκη, ως επίσης και όλους εσάς που διαθέσατε τις υπηρεσίες προς τον Σύλλογό μας ,ιδιαίτερα την εφημερίδα Ανατολή, το fonien.gr, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς lato fm, ηχω 99,8,club 93,7, sitia press.gr, ραδιο Βερενικη 89,5 style 100, το ΡΑΔΙΟ ΛΑΣΗΘΙ και  όλους εσάς που ,είτε με δώρα  ,είτε με  χρηματικές χορηγίες ,μας βοηθήσατε να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση..

Ευχαριστούμε τον πρόεδρο του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηρακλείου Βασίλη Τζίγκο που είναι μαζί μας, την πρόεδρο του Συλλόγου Ηπειρωτών Χανίων Γιάννα Ανδρινοπούλου, που βρίσκεται εδώ και στην συνέχεια θα μας πει δυο λόγια για τους χορούς που θα χορέψουν τα παιδιά του χορευτικού  τους, των Χανίων, τα οποία και ευχαριστούμε θερμά,  που ταξίδεψαν τόσες ώρες  να  μας χορέψουν και αυτά, χορούς της πατρίδας μας.

Και του χρόνου στο μέτρο, όπως ευχόταν οι κλέφτες στα απάτητα βουνά της Ηπείρου, εννοώντας  να μετρηθούμε και να ήμαστε  την επόμενη χρονιά οι ίδιοι, να μην χάσουμε κανέναν γιατί δυστυχώς οι πρώτοι Ηπειρώτες που ήλθαν στη Κρήτη μεταπολεμικά, λιγοστεύουν χρονιά την χρονιά.
Καλή  σας διασκέδαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: