Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Ρετσιανά Άρτας. Απολαύστε τα video

















Τα Ρετσιανά (Τοπική Κοινότητα Ρετσιανών - Δημοτική Ενότητα ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ), ανήκουν στον δήμο ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΡΤΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".


Η επίσημη ονομασία είναι "τα Ρετσιανά". Έδρα του δήμου είναι η Άνω Καλεντίνη και ανήκουν στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, τα Ρετσιανά ανήκαν στο Τοπικό Διαμέρισμα Ρετσιανών, του πρώην Δήμου ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ του Νομού ΑΡΤΗΣ.









Τα Ρετσιανά έχουν υψόμετρο 456 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,2864204662 και γεωγραφικό μήκος 21,2648551351. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στα Ρετσιανά θα βρείτε εδώ.


Ρετσιανά - όμορφο χωριό με πληθώρα συναισθημάτων να σε κατακλύζουν καθώς το αντικρύζεις.Το πράσινο κυριαρχεί, τα βουνά προβάλλονται πανύψυλα και νιώθεις απέραντη γαλήνη.Τόπος κατάλληλος για ηρεμία και χαλάρωση. Ο ουρανός πανέμορφος καθώς είναι φωτισμένος από τα αμέτρητα αστέρια.Οικάτοικοι είναι άνθρωποι απλοί, καλοσυνάτοι, εγκάρδιοι, λιγοστοί και οι περισσότεροι ηλικιωμένοι.Χωριό που κάποτε έσφυζε από ζωή ( έτσι μου διηγήθηκαν),τώρα είναι έρημο.Θλίψη βαθειά καθώς αντικρύζουμε το άδειο δημοτικό σχολείο και το ερειπωμένο πέτρινο κτίσμα του κοινοτικού γραφείου.Θα μπορούσαμε με τη βοήθεια όλων και περισσότερο της τοπικής αυτοδιοίκησης να μετατρέψουμε αυτό το υπέροχο κτίριο,σε λαογραφικό μουσείο.Έτσι θα δημιουργήσουμε κίνητρο επίσκεψης των δικών μας παιδιών αλλά και των παιδιών των γύρω χωριών και θα παραδόσουμε πολιτιστική κληρονομιά.Σκεφτείτε όλοι το χωριό να πλημμυρίσειξανά από παιδικές φωνές. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: