Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Συγκλονιστική η κλίμακα της παγκόσμιας ανισότητας


Το πλουσιότερο 1 τοις εκατό είναι πιθανό να ελέγχει περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού πλούτου του πλανήτη μέχρι το επόμενο έτος, σύμφωνα με μελέτη της φιλανθρωπικής οργάνωσης Oxfam. Η προειδοποίηση για την επιδείνωση της παγκόσμιας ανισότητας έρχεται ακριβώς τη στιγμή που η επιχειρηματική ελίτ του κόσμου ετοιμάζεται να συναντηθεί αυτή την εβδομάδα στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Οι 80 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο κατέχουν 1,9 δις δολάρια, διαπίστωσε η έκθεση, σχεδόν το ίδιο ποσό που μοιράζονται 3,5 δισεκατομμύρια από τους φτωχότερους κατοίκους του πλανήτη, δηλαδή περίπου ο μισός πληθυσμός της Γης. (Πέρυσι, 85 δισεκατομμυριούχοι αντιστοιχούσαν στον αριθμό αυτό). Επιπλέον, το πλουσιότερο 1 τοις εκατό του πληθυσμού ελέγχει σχεδόν το ήμισυ του συνολικού πλούτου του κόσμου, μερίδιο που αυξάνεται επίσης. 
Ο τύπος της ανισότητας που χαρακτηρίζει σήμερα τις οικονομίες του κόσμου είναι σε αντίθεση με οτιδήποτε έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, εξηγεί η έκθεση. «Μεταξύ 2002 και 2010, ο συνολικός πλούτος του φτωχότερου ήμισυ του κόσμου σε δολάρια είχε αυξηθεί λίγο- πολύ με τον ίδιο ρυθμό με εκείνο των δισεκατομμυριούχων», αναφέρει. «Ωστόσο, από το 2010, έχει μειωθεί σε αυτό το διάστημα». 
Η Winnie Byanyima, διευθύντρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης, σημειώνει σε δήλωσή της ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα. «Θέλουμε πραγματικά να ζούμε σε έναν κόσμο όπου το 1 τοις εκατό κατέχει περισσότερα από όσα όλοι εμείς οι υπόλοιποι μαζί;» είπε. «Η κλίμακα της παγκόσμιας ανισότητας είναι απλά συγκλονιστική». 
Οι επενδυτές του οικονομικού κλάδου, της ασφάλισης και της υγείας είδαν τα μεγαλύτερα κέρδη, σύμφωνα με την Oxfam. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη λίστα των δισεκατομμυριούχων του περιοδικού Forbes, η έκθεση αναφέρει ότι όσοι έχουν συμφέροντα σε βιομηχανίες φαρμακευτικής και υγειονομικής περίθαλψης είδαν την καθαρή αξία τους να εκτοξεύεται κατά 47 τοις εκατό. Η φιλανθρωπική οργάνωση αναφέρει ότι η ταχύτατα αναπτυσσόμενη περιουσία των ατόμων αυτών οφείλεται στις καμπάνιες των λόμπι, για τις οποίες δαπανώνται εκατομμύρια για την προστασία και την ενίσχυση των συμφερόντων τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: