Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

Η πολιτική γεωγραφία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ


i-politiki-gewgrafia-tis-kubernisis-suriza
Εξωκοινοβουλευτικοί, τεχνοκράτες ,διατήρηση εσωκομματικών ισορροπιών και υπουργοποίηση στελεχών ΑΝΕΛ, τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας κυβέρνησηςΤέσσερα βασικά χαρακτηριστικά έχει η ανθρωπογραφία του νέου υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
  • Την είσοδο στην κυβέρνηση πολλών εξωκοινοβουλευτικών μελών.
  • Την ενίσχυση του κυβερνητικού σχήματος με στελέχη υψηλής οικονομικής κατάρτισης και προερχόμενα από την αγορά
  • Την διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών με υπουργοποίηση αρκετών στελεχών του Αριστερού Ρεύματος.
  • Την υπουργοποίηση βουλευτών και στελεχών των Ανεξάρτητων Ελλήνων ως επισφράγιση της προγραμματικής συμφωνία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Εξωκοινοβουλευτικά μέλη, στελέχη από την οικονομική επιστήμη, διατήρηση εσωκομματικών ισορροπιών και υπουργοποίηση στελεχών των ΑΝΕΛ τα χαρακτηριστικά του νέου υπουργικού συμβουλίου. 


Εξωκοινοβουλευτικά στελέχη Είναι η πρώτη φορά που κυβερνητικό σχήμα διαθέτει 14 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να βάλει νέο «αίμα» στα υπουργικά έδρανα με «ρίζες» στην ελληνική κοινωνία.
Ο γνωστός συνταγματολόγος και μέχρι πρότινος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος μετακομίζει στο υπουργείο Εσωτερικών και αναλαμβάνει τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και γνωστός εγκληματολόγος Γιάννης Πανούσης ο οποίος διαθέτει μεγάλη κοινωνική δράση.
Τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής καταλαμβάνει η Τασία Χριστοδουλοπούλου. Η δικηγόρος είναι αναγνωρίσιμη για την δράση της υπέρ των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και προφανώς αυτός είναι ο λόγος που ο Πρωθυπουργός την επέλεξε για το νεοσύστατο υπουργικό θώκο.
Αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είναι ο Χρήστος Σπίρτζης. Προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Έχει διατελέσει μέλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας, ενώ από τον Οκτώβριο του 2010 είναι πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος είναι ο Γιάννης Τσιρώνης. Είναι ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων με μεγάλη δράση σε θέματα περιβάλλοντος, ενώ μετείχε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.
Ο Παναγιώτης Σγουρίδης που έγινε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (μετείχε στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας των ΑΝΕΛ) προέρχεται από το «πατριωτικό» ΠΑΣΟΚ.
Υπήρξε βουλευτής στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και διετέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής από το 1996-2004.  Τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του απελευθερωτικού αγώνα των Κούρδων και ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές στην υπόθεση Οτσαλάν.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και είναι καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.  Στο παρελθόν έχει  διατελέσει σύμβουλος του Νίκου Χριστοδουλάκη στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο Αριστείδης Μπαλτάς, υπουργός Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι ένα από τα παλιότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι καθηγητής Φιλοσοφίας των Επιστημών στο Πολυτεχνείο με μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και πλούσιο συγγραφικό έργο.
Στο ίδιο υπουργείο βρίσκεται και ο Κώστας Φωτάκης με καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού έρευνας και καινοτομίας. Είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ και Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναστύλωση του ναού της Ακρόπολης.
Επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών είναι ο Νίκος Κοτζιάς. Πρώην ΚΚΕ, πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου. Οι πληροφορίες λένε ότι τα «έσπασε» με τον πρώην πρωθυπουργό όταν διαφώνησε μαζί του για το σχέδιο Ανάν. Εκείνος, σε αντίθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου ήταν κατά του σχεδίου.
Υπουργός Δικαιοσύνης είναι ο Νίκος Παρασκευόπουλος. Καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο ΑΠΘ. Συμμετείχε σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και μεσολάβησε σε εξεγέρσεις κρατουμένων, ενώ είχε την ευθύνη προγραμμάτων επανένταξης αποφυλακισμένων.
Επικεφαλής του υπουργείου Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς είναι ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επικεφαλής της επιτροπής για το «ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος» Παναγιώτης Νικολούδης. Υπό τη θέση αυτή είχε υποστηρίξει ότι η λίστα Λιχνεστάιν ήταν πιο σημαντική από την λίστα Λαγκάρντ.
Υπουργός Επικρατείας και ο εξωκοινοβουλευτικός Αλέκος Φλαμπουράρης ,   με πολλά «ένσημα» στον κομματικό μηχανισμό του Συνασπισμού και αργότερα του ΣΥΡΙΖΑ και  ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. «Βάρος» στα ζητήματα της Οικονομίας 
Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να ρίξει μεγάλο «βάρος» στα ζητήματα της Οικονομίας που αποτελούν και το μεγάλο στοίχημα της νέας κυβέρνησης. Αυτός ήταν προφανώς και ο λόγος που θέλησε να θωρακίσει με στελέχη της αγοράς και της οικονομίας την άμυνα της χώρας, ενόψει μάλιστα των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας.
Στη λίστα με το βαρύ πυροβολικό του περιλαμβάνονται ο υπερυπουργός στο χαρτοφυλάκιο Οικονομίας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο κ. Τσακαλώτος έχει ζήσει για πολλά χρόνια στο Λονδίνο και γνωρίζει πολύ καλά το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Επιτελικό ρόλο στις δράσεις της νέας κυβέρνησης στο τομέα αυτό θα παίξει βέβαια και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Εσωκομματικές ισορροπίες

Σε ό,τι αφορά την διατήρηση των ισορροπιών εντός του κόμματος ο κ. Τσίπρας υπουργοποίησε κεντρικά στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, αλλά και βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά την διατήρηση των ισορροπιών εντός του κόμματος ο κ. Τσίπρας υπουργοποίησε κεντρικά στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, αλλά και βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Έτσι κεντρική θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα έχουν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Δημήτρης Στρατούλης (αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων), και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος. Ο τελευταίος έχει γεννηθεί στην Αργεντινή και μετείχε στην αποστολή του Αλέξη Τσίπρα στην Λατινική Αμερική που είχε προκαλέσει «θόρυβο».
Πασοκογενής είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής που ανέλαβε υπουργός Υγείας.
Ανεξάρτητοι Έλληνες 
Από τις τάξεις τέλος των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπουργοποιήθηκε εκτός από τον Πάνο Καμμένο (υπουργός Εθνικής Άμυνας) και ο Παναγιώτης Σγουρίδης (αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων) η Μαρία Κόλια Τσαρουχά (υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης) και η Έλενα Κουντουρά (αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού) και ο Τέρενς Κουίκ (υφυπουργός Επικρατείας)
Τη δική τους αυτοτελή αξία έχουν και οι υπουργοποιήσεις των Νίκου Ξυδάκη και Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
Ο κ. Ξυδάκης (υπουργός Πολιτισμού) έχει ασχοληθεί σε όλη τη δημοσιογραφική του καριέρα με όλους τους τομείς του πολιτισμού
Ο κ. Σακελλαρίδης (υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος) διεκδίκησε αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις τον Δήμο της Αθήνας και αν και προέρχεται από τον κομματικό «σωλήνα» διαθέτει  «φρέσκο» πολιτικό λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: