Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015

Βαλανιδορράχη Πρέβεζας, όρμος του Οδυσσέα. Απολαύστε τα video

Απολαύστε τα video
Η Βαλανιδόραχη (Τοπική Κοινότητα Βαλανιδοράχης - Δημοτική Ενότητα ΦΑΝΑΡΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΠΑΡΓΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΠΡΕΒΕΖΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".

Η επίσημη ονομασία είναι "η Βαλανιδόραχη". Έδρα του δήμου είναι το Καναλλάκι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, η Βαλανιδόραχη ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Βαλανιδοράχης, του πρώην Δήμου ΦΑΝΑΡΙΟΥ του Νομού ΠΡΕΒΕΖΗΣ.

Η Βαλανιδόραχη έχει υψόμετρο 58 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39, 2181372833 και γεωγραφικό μήκος 20,5178212936. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στη Βαλανιδόραχη θα βρείτε εδώ.
Όρμος του Οδυσσέα (Βαλανιδορράχη)
Ο Όρμος του Οδυσσέα (τοποδείκτης) είναι μία από τις "κρυφές" παραλίες της περιοχής της Βαλανιδορράχης, νότια  της Αμμουδιάς. Αν και απέχει μόλις 4 χλμ από την εθνική οδό Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας, δεν πρόκειται να "σκοντάψετε" πάνω της εύκολα περιφερόμενοι στην τύχη. 


Ο δρόμος που οδηγεί εκεί είναι ασφαλτοστρωμένος εκτός από τα τελευταία 100 μέτρα που βρίσκονται ανάμεσα στα δέντρα και οδηγούν σε ένα ξέφωτο που χωράει να παρκάρουν αρκετά αυτοκίνητα. Από τη στιγμή που θα εγκαταλείψετε την εθνική οδό Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας στο σημείο που υπάρχει έξοδος προς Βαλανιδόραχη ακολουθήστε τις πινακίδες που δείχνουν "Όρμος του Οδυσσέα". Η έξοδος από την εθνική είναι αντίθετα από την μεριά της θάλασσας αλλά θα περάσετε στη συνέχεια από κάτω της και θα βγείτε προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η παραλία βρίσκεται αρκετά πιο χαμηλά από το χώρο στάθμευσης στο δασάκι που βρίσκεται από πάνω της. Για να κατεβείτε κάτω θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα σύντομο μονοπατάκι μερικών μέτρων και στη συνέχεια να κατεβείτε γύρω στα 35 απότομα σκαλιά που θα σας οδηγήσουν στο στόχο σας.


Πριν κατεβείτε όμως μπορείτε να θαυμάσετε την ομορφιά αυτού του απόμερου όρμου από την άκρη του ξέφωτου - πάρκινγκ. Το χρώμα των νερών θυμίζει πισίνα και τα βράχια με τα δέντρα στις πλάτες της χαρίζουν ένα πολύ όμορφο θέαμα. Σύνηθες θέαμα είναι και μερικά αγκυροβολημένα ιστιοφόρα λίγο πιο μέσα. Φαίνεται είναι αγαπημένος προορισμός για κολύμπι σε πολλούς ιδιοκτήτες μικρών σκαφών.
Στην παραλία λοιπόν: Η άμμος ψιλή και γκρίζα, αυτή που τρυπώνει παντού και κολλάει πάνω σου εύκολα. Αρκετά θρυμματισμένα φύκια (κατά τόπους στην παραλία) αλλά ο βυθός αμμώδης χωρίς να βουλιάζει (πατημένη άμμος) και πεντακάθαρος από όλες τις απόψεις. Ούτε φύκια ούτε πέτρες ούτε αχινοί. Τα νερά σχετικά ζεστά και πολύ ρηχά για αρκετή απόσταση από την παραλία. Υπό αυτές τις συνθήκες το κολύμπι είναι απολαυστικό και για μικρά παιδιά.
Η παραλία δέχεται κάθε είδους επισκέπτες (αν και όχι πάρα πολλούς) από οικογένειες με παιδάκια μέχρι νεαρές παρέες και ζευγαράκια. 
Καντίνα δεν υπάρχει ούτε στην παραλία ούτε στο πάρκινγκ από πάνω. Η πλησιέστερη βρίσκεται ένα χιλιόμετρο παραπέρα στην παραλία της Κερέντζας. Καλό είναι να το έχετε υπόψιν σας αυτό.

  Κερέντζα (Βαλανιδορράχη)
Ο κόλπος Κερέντζα (τοποδείκτης) βρίσκεται  στην Βαλανιδορράχη,λίγο πιο νότια από τον κόλπο-χωριό της Αμμουδιάς. Είναι μια παραλία αμμώδης, ρηχή με ένα ποταμάκι, στο ΝΑ άκρο της και ένα λιμανάκι για μικρά σκάφη στο ΒΔ. Γύρω της συγκεντρώνει πλήθος παραθεριστών που κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ με τροχόσπιτα αλλά και σκηνές.
Γενικά το περιβάλλον είναι... άναρχο. Όπου βρει ο καθένας στήνει τη σκηνή του ή το τροχόσπιτό του και ανάλογα με τον εξοπλισμό που έχει εξυπηρετεί τις ανάγκες του. Υπάρχει μια καντίνα ακριβώς εκεί που καταλήγει ο δρόμος όταν έρχεστε από τη μεριά που οδηγεί στον Όρμο του Οδυσσέα που αναφέραμε σε άλλο μήνυμα. Υπάρχει όμως και ακόμα ένα μαγαζί στη συστάδα των δέντρων που βλέπετε δεξιά στις παραπάνω εικόνες.Το ίδιο (ελεύθερη κατασκήνωση) συμβαίνει και στην απέναντι μεριά όπου υπάρχει και το λιμανάκι για μικρά σκάφη αλλά και γενικά σε όλη την περίμετρο του κόλπου. 

Για όσους συνηθίζουν αυτόν τον τρόπο διακοπών αποτελεί σίγουρα έναν καλό προορισμό. Απέχει μόνο 4 χλμ. από την εθνική Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας και έχει μόνο καμιά 300 μέτρα χωματόδρομο λίγο πριν την παραλία.


Δεν έκανα μπάνιο εδώ και μάλλον είναι απίθανο να ξανάρθω. Λέω να αφήσω τους ελεύθερους κατασκηνωτές στην ησυχία τους

Δεν υπάρχουν σχόλια: