Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015

Γερμανικά ΜΜΕ: Τι πραγματικά ειπώθηκε μεταξύ Σουλτς-Τσίπρα πίσω από τις κάμερες

5aef082d2c1455b5b7311277285f785f_XL

Τα χαμόγελα και το κλίμα αρμονίας μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ακολούθησε μια σοβαρή συζήτηση κατά την οποία ο Μ. Σουλτς μετέφερε ξεκάθαρα μηνύματα στον Αλ. Τσίπρα, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Μπορεί οι κκ. Τσίπρας και Σουλτς να επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις περί συγκρουσιακού κλίματος μεταξύ ΕΕ και Αθήνας, ωστόσο στην κατ΄ ιδίαν συνάντησή τους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φέρεται να επανέλαβε στον Έλληνα πρωθυπουργό τις ευρωπαϊκές κόκκινες γραμμές.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Bild, ο Μάρτιν Σουλτς μετέφερε στον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα φέρεται να του επισήμανε ότι η κριτική που διατύπωσε η ελληνική πλευρά στο θέμα των επαπειλούμενων νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας δεν συνιστούν ένδειξη αλληλεγγύης. Επίσης, σύμφωνα πάντα με την γερμανική εφημερίδα, ο σοσιαλδημοκράτης γερμανός πολιτικός κάλεσε τον νέο πρωθυπουργό να ακολουθήσει μια συνετή πολιτική.

«Πώς ο Τσίπρας θέλει να τιθασεύσει την Ευρώπη»
Στη συνάντηση των δύο ανδρών αναφέρεται στην ηλεκτρονική του έκδοση και το περιοδικό Der Spiegel υπό τον τίτλο «Πώς ο Τσίπρας θέλει να τιθασεύσει την Ευρώπη». Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει την Ευρώπη και κανείς δεν το έχει αντιληφθεί αυτό περισσότερο από τον Μάρτιν Σουλτς.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γιορτάζει εδώ και χρόνια το ρόλο του 'καλού Γερμανού' ο οποίος σε αντίθεση με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ δείχνει κατανόηση για τα θύματα της πολιτικής των περικοπών, και για τους Έλληνες.
Αυτό όμως συνέβαινε όταν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση και όχι πρωθυπουργός και ο οποίος υποδέχθηκε την Πέμπτη τον Σουλτς στην Αθήνα με τον διακηρυγμένο στόχο να τερματίσει την 'ελληνική υποταγή'. Μπορεί ο Σουλτς να μην ήταν τόσο αυστηρός όσο στο προοίμιο της επίσκεψης, όταν δήλωνε στο ZDF:
'Δεν έχω όρεξη να διεξάγω ιδεολογικές συζητήσεις με μια κυβέρνηση που ανέλαβε μόλις πριν από δύο μέρες'. Στην Αθήνα όμως ο σοσιαλδημοκράτης δεν ήταν διατεθειμένος για μια μεγάλη επίθεση γοητείας».
Σύμφωνα με το Spiegel, τόσο ο Μάρτιν Σουλτς όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα, μεταφέρουν στη νέα κυβέρνηση το ίδιο μήνυμα: «Διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν, αλλά όχι ως συνέπεια ενός εκβιασμού».

Διχασμένοι οι Γερμανοί
Αρκετά διχασμένοι εμφανίζονται πάντως οι Γερμανοί πολίτες στο ερώτημα περί περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το δημοσκοπικό ινστιτούτο Emnid για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Ν24, μόλις το 16 % των ερωτηθέντων συμφωνεί με ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Την ίδια ώρα το 33 % τάσσεται υπέρ ενός «light» κουρέματος, και συγκεκριμένα υπέρ της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων. Τέλος, το 43 % υποστηρίζει ότι δεν θα έπρεπε να γίνουν παραχωρήσεις έναντι της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: