Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

Προσοχή στον στρατηγό Πάνο...

Photo: Nikos Libertas / SOOC

Το υπουργείο Άμυνας σε ομαλές περιόδους είναι το πιο ανώδυνο -και συνάμα πιο αβανταδόρικο- υπουργείο για έναν πολιτικό. Όποιος το παίρνει πάει σε παρελάσεις, φωτογραφίζεται με στρατιωτικούς σε ασκήσεις, κάνει και ρουσφέτια με μεταθέσεις και τα παρόμοια.

Εκτός αν αυτός που θα το πάρει λέγεται Πάνος Καμμένος. Ο ανεξάρτητος αυτός Ελληνας μπορεί να γίνει ο πρώτος, από την Μεταπολίτευση, επικίνδυνος υπουργός Αμυνας, αν εννοεί αυτά που έχει πει κατά καιρούς. Τα υπενθυμίζουμε:
1. Ο κ. Καμμένος έχει ζητήσει πολλές φορές (ένα παράδειγμα εδώ) να ανακηρύξει η Ελλάδα αμέσως και μονομερώς την ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη). Κι αν για την περιοχή της Δυτικής ή της Νότιας Ελλάδας δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα (έχουμε να κάνουμε με την Αλβανία, την Ιταλία και την Αίγυπτο), δεν συμβαίνει το ίδιο και για το Αιγαίο, όπου έχουμε να κάνουμε με την Τουρκία. Και χωρίς συνεννόηση με την Τουρκία είναι δύσκολο έως αδύνατο να προχωρήσουμε. Γι' αυτό καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα. Ούτε καν ο Αντώνης Σαμαράς, που έλεγε τα ίδια με τον Καμένο παλιότερα, τόλμησε να κάνει μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ. Τι θα κάνει ο παλικαράς Καμμένος τώρα που θα έχει την εξουσία;
2. Ο κ. Καμμένος δεν είναι μόνο γνωστός «τουρκοφάγος». Έχει υπερβεί κάθε όριο πολιτικού και διπλωματικού τσαμπουκά, τασσόμενος εναντίον της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Αθήνα (εδώ). Εντάξει, ήταν ένα απλός αρχηγός κόμματος. Αλήθεια, τώρα που είναι υπουργός Αμυνας, τι θα κάνει αν ο Τσίπρας αποδεχθεί την πρόσκληση του Νταβούτογλου και πάει στην Αγκυρα; Θα πάει σε διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Αγιά Σοφιά;
3. Ο κ. Καμμένος δεν θέλει μόνο μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ. Αλλά και αύξηση των εξοπλισμών για να μπορεί να την επιβάλει στην Τουρκία (εδώ). Σε μια εποχή που η χώρα έχει γονατίσει οικονομικά και πρέπει από παντού να κόβει, ο μεγαλοϊδεατισμός του Καμμένου ικανοποιείται μόνο με αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών. Αλλά αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτό το θέμα.
Τα ήξερε όλα αυτά ο Τσίπρας, όταν αποδεχόταν το αίτημα Καμμένου να γίνει υπουργός Άμυνας; Δεν μπορεί να μην τα ήξερε. Προφανώς ελπίζει ότι μέχρι τώρα έλεγε μια ανοησία παραπάνω και ως υπουργός θα λογικευθεί.
Μακάρι. Αλλιώς, αν συμβεί κάτι απρόοπτο, θα τρέχει να τον μαζεύει. Ελπίζουμε να προλάβει. Αλλιώς, είθε ο θεός της ριζοσπαστικής αριστεράς να υπερισχύσει του θεού μιας ανερμάτιστης και εθνικόφρονος Δεξιάς.
ΥΓ1: Τι να λέει, άραγε, ο Παπαδημούλης, που έχει πει για τον Καμμένο τα ακόλουθα όχι και τόσο κολακευτικά (εδώ);
ΥΓ2: Το ότι και η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι «μικρή και ευέλικτη» (όπως είχε υποσχεθεί), αλλά αποτελείται απο 40 πρόσωπα, δεν έχει μεγάλη σημασία. Ας είχε και 50 κι ας μην είχε τον Καμμένο αρχιστράτηγο.


ένα άρθρο των πρωταγωνιστών


Δεν υπάρχουν σχόλια: