Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015

Πρωτοσέλιδο η Ελλάδα: Σε τροχιά σύγκρουσης με τους εταίρους. Απορρίπτει το Βερολίνο πρόσθετη βοήθεια

Πρωτοσέλιδο η Ελλάδα: Σε τροχιά σύγκρουσης με τους εταίρους

Πρωτοσέλιδο έγινε η Ελλάδα στα περισσότερα ειδησεογραφικά μέσα στο διαδίκτυο, με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, ότι η νέα κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την τρόικα και δεν πρόκειται να συνεργαστεί για την αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης.

Στη Γερμανία, ορισμένα μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν τη θέση αυτή ως ένα βήμα πιο κοντά στη ρήξη της Ελλάδας με τους εταίρους της στην ευρωζώνη.

«Σύγκρουση στην Αθήνα: Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών δείχνει την πόρτα στην τρόικα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, που αναφέρεται στη συνάντηση του προέδρου του Eurogroup με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.


Το περιοδικό σχολιάζει ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα σκληραίνει τη στάση της έναντι των εταίρων και απορρίπτει την πολιτική λιτότητας.


Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε νωρίτερα δημοσίευμα του ίδιου περιοδικού , σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει στην Ελλάδα πακέτο στήριξης ύψους έως 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την προϋπόθεση της εκπλήρωσης συγκεκριμένων όρων.
«Κάτι τέτοιο δεν είναι καν στην ημερήσια διάταξη» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και χαρακτήρισε «καθαρή εικασία» το δημοσίευμα. Σύμφωνα με το Spiegel, η βοήθεια επρόκειτο να δοθεί επειδή τα φορολογικά έσοδα και οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα έχουν καταρρεύσει.
Το BBC, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, επισημαίνει ότι το κλίμα στη συνέντευξη Τύπου του κ.Βαρουφάκη με τον κ.Ντάισελμπλουμ ήταν ελάχιστα θερμό, με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ να εξέρχεται βιαστικά από την αίθουσα μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων.

Η ανταποκρίτρια της Guardian, Ελενα Σμιθ, σχολίασε ότι η επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ τέλειωσε με μια πρωτοφανή αντιπαράθεση όταν ο κ.Βαρουφάκης τον ξάφνιασε με τη δήλωσή του για την τρόικα.
«Ο Ολλανδός έμοιαζε εξοργισμένος, ενώ έσκυψε εμπρός και ψιθύρισε κάτι στο αυτί του Βαρουφάκη, στο οποίο ο Έλληνας υπουργός δεν απάντησε. Ένας υπάλληλος του υπουργείο Οικονομικών που στεκόταν πίσω μου μονολόγησε «Ω, Θεέ μου». Άλλος είπε «αναρωτιέμαι αν αυτή είναι η ώρα να μαζέψω τις βαλίτσες μου».

«Η Ελλάδα πάει για πρόβλημα ρευστότητας το Μάρτιο, λέγοντας ότι το πρόγραμμα της ΕΕ τελείωσε» αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg. Υποστηρίζει ότι η σημερινή άρνηση της νέας κυβέρνησης να ζητήσει παράταση του προγράμματος που επιβλέπεταια από την τρόικα, βάζει τη χώρα σε τροχιά σύγκρουσης με τους δανειστές και διακινδυνεύει τη διακοπή της ρευστότητας της ΕΚΤ προς τις τράπεζες, αλλά και τη διακοπή της χρηματοδότησης του κράτους που παραμένει αποκλεισμένο από τις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: