Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Oι 40άρηδες που κυβερνούν την Ευρώπη

oi-40arides-pou-kubernoun-tin-eurwpi

Δεν ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο, ούτε έχουν το ίδιο όραμα. Είναι όμως νέοι, ενθουσιώδεις και το κυριότερο... έτοιμοι για όλα. Είναι οι 40άρηδες της εξουσίας.


Αλλοι βρίσκονται ήδη στην εξουσία, άλλοι ετοιμάζονται να την διεκδικήσουν. Δεν ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο, ούτε έχουν το ίδιο όραμα. Είναι όμως νέοι, ενθουσιώδεις και το κυριότερο... δεν μυρίζουν ναφθαλίνη. Αυτό που τους ενώνει είναι η ρήξη με το παρελθόν και η διάθεση να συγκρουστούν. Αλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο. Είναι η γενιά Τσίπρα... στην Ευρώπη.

Πέδρο Σάντσες, ετών 42- Ισπανία  

Θυμίζει περισσότερο σταρ του σινεμά, παρά πολιτικό. Είναι νέος, μέχρι πρότεινος άγνωστος και ωραίος. «Πέδρο Σάντσες, ο ωραίος» («La Razón»), είναι το νέο πρόσωπο της πολιτικής στην Ισπανία και ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE). «Δεν μπαίνω στην πολιτική για να κάνω τον ωραίο. Μπαίνω για να υπερασπιστώ τις ιδέες του σοσιαλισμού που είναι αναγκαίες για να βγει η χώρα από την κρίση» είπε όταν ανέλαβε. 

Πάμπλο Ιγκλέσιας, ετών 36 - Ισπανία


Εγινε γνωστός μέσα από τις πλατείες των αγανακτισμένων και το κίνημα Podemos. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας όμως δεν ήταν χθεσινός... είναι λέκτορας Πολιτικών Επιστημών και εξελέγει ευρωβουλευτής με το Podemos το 2014, ένα κίνημα που εξελίχθηκε σε κόμμα, αφουγκράστηκε τον παλμό της κοινωνίας και έγινε υπέρμαχος ιδεών που κάποτε ανήκαν στην Σοσιαλδημοκρατία.

Ματέο Ρέντσι, ετών 40 - Ιταλία


Γεννημένος στην Φλωρεντία τον Ιανουάριο του 1975, αναδείχθηκε σύντομα στο τρομερό παιδί της ιταλικής σοσιαλδημοκρατίας. Επιτυχημένος ως δήμαρχος της Φλωρεντίας ο Ρέντσι αμφισβήτησε τις πολιτικές και την ηγεσία του Ενρίκε Λέτα και έγινε ο 56ος πρωθυπουργός της Ιταλίας από τον Φεβρουάριο του 2014.Προσπαθεί να ξορκίσει τον εφιάλτη της ύφεσης στην Ιταλία, δεν θέλησε να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με το Βερολίνο, πολλοί τον καλούν να το κάνει πριν είναι πολύ αργά για την Ευρώπη... και βέβαια την Ιταλία.

Αλεξάντερ Στουμπ, ετών 46 - Φινλανδία 


Ο Φινλανδός Αλεξάντερ Στουμπ, ανέλαβε χρέη πρωθυπουργού τον Ιούνιο του 2014. Πρόεδρος του Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού υπηρέτησε ως υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Διεθνούς Εμπορίου από το 2011 ως το 2014. Ο συντηρητικός Στουμπ θεωρείται ανερχόμενο αστέρι του ευρωπαϊκού βορά με μεγάλη δημοφιλία κυρίως μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων. Ο ίδιος έχει αποκλείσει κούρεμα του ελληνικού χρέους. Παντρεμένος με ένα παιδί.

Εντ Μίλιμπαντ, ετών 45 - Βρετανία


Ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία και ένας εκ των αδελφών Μίλιμπαντ. Ο Μίλιμπαντ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, έγινε πρώτα ερευνητής του Εργατικού Κόμματος και μετά ένας από τους έμπιστους του Υπουργείου Οικονομικών του Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος τον διόρισε Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Υπουργείου Οικονομικών. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2010 εξελέγη Αρχηγός του Εργατικού Κόμματος με την υποστήριξη του 50,654% του εκλογικού σώματος. Αν και αρχηγός των Εργατικών, δεν είναι από αυτούς που έσπευσαν να συγχαρούν τον Αλέξη Τσίπρα. Υπάρχει λόγος. Προετοιμάζεται για τις εκλογές του Μαίου και κάθε ψήφος μετράει...

Μανουέλ Βαλς, ετών 52 - Γαλλία


Ο Βαλς ενσαρκώνει τη συνοχή και τον επαγγελματισμό που έλειπαν από την κυβέρνηση Ολάντ είχε γράψει η Liberation για τον Μανουέλ Βαλς όταν ορίστηκε πρωθυπουργός από την κυβέρνηση Ολάντ. Ο Βαλς γεννήθηκε στη Βαρκελώνη και πήρε τη Γαλλική υπηκοότητα σε ηλικία 20 ετών, ανήκει στη δεξιά πτέρυγα των Σοσιαλιστών, δηλώνει ανανεωτικός και έχει ως πρότυπο τον Τόνι Μπλερ.

Ταάβι Ρόιβας, ετών 34 - Εσθονία


Ο «βενιαμίν» της γενιάς των 40άρηδων της Ευρώπης, ο Εσθονός Ταάβι Ρόιβας είναι μόλις 34 ετών. Ανέλαβε πρωθυπουργός στις 24 Μαρτίου του 2014 και αποτελεί τον νεότερο ηγέτη της ΕΕ. Είναι παντρεμένος με ποπ σταρ και ηγείται της πιο «ποπ» χώρας της Ενωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: