Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Guardian: Εμπορικό πεδίο μάχης ξένων επενδυτών η Ελλάδα.

Guardian: Εμπορικό πεδίο μάχης ξένων επενδυτών η Ελλάδα

      Εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο Greece becomes trade battleground as foreign investors swoop φιλοξένησε η βρετανική Guardian, για το τοπίο που διαμορφώνεται στο επενδυτικό πεδίο της Ελλάδας, το οποίο θυμίζει πεδίο μάχης.
«Τρία χρόνια μετά την απόφαση διάσωσης της Ελλάδας, Κίνα, Ρωσία και Κατάρ σπρώχνονται για μια θέση στη νέα εμπορική δίοδο προς την Ευρώπη». Με αυτά τα λόγια ξεκινάει το κείμενο της Helena Smith, ενώ συνεχίζει: «Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για αεροδρόμια, λιμάνια και σιδηροδρόμους. Οι Ρώσοι είναι αποφασισμένοι να διεισδύσουν στην αγορά ενέργειας και οι επενδυτές από το Κατάρ έχουν ξεκαθαρίσει ότι θέλουν να επενδύσουν σε ακίνητα».

«Καθώς συμπληρώνονται τρία χρόνια από το πακέτο διάσωσης προς τη χώρα, από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ η Ελλάδα, επιτέλους ξεκινά την καθυστερημένη της εκστρατεία για τις ιδιωτικοποιήσεις» σημειώνει η εφημερίδα.

Με αναφορά σε δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη η Guardian επαναλαμβάνει ότι «Πρέπει να διαδοθεί το μήνυμα ότι πρόκειται για μία διαφορετική Ελλάδα, η οποία εκπλήσσει με ένα θετικό τρόπο, πρέπει να σταλεί το μήνυμα μέσω των ιδιωτικοποιήσεων ότι πρόκειται για φιλική προς τις επιχειρήσεις, χώρα».

Το ίδιο μήνυμα, σημειώνει η εφημερίδα, μετέφερε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Πεκίνο, καλώντας την Κίνα να μετάσχει σε αυτό που ονόμασε «success story» (ιστορία επιτυχίας).

Για την Guardian, ο ασιατικός τίγρης επιθυμεί να γίνει η Ελλάδα η πύλη του προς την Ευρώπη και για αυτό, εξάλλου, έγινε η πρώτη επενδυτική κίνηση στον Πειραιά, το μεγαλύτερο επιβατικό λιμάνι της Ευρώπης, από την Cosco έναντι 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά την επίσκεψη Σαμαρά στο Πεκίνο υπογράφηκαν 11 διμερείς εμπορικές συμφωνίες, αναφέρει το ρεπορτάζ του Guardian, χωρίς να παραλείπει το κινεζικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας.

Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ήταν η σειρά της Μόσχας, με τον Αλεξέι Μίλερ της Gazprom να επισκέπτεται για τρίτη φορά μέσα σε ίσο αριθμό μηνών την Αθήνα για την αγορά της ΔΕΠΑ, το μοναδικό διανομέα λιανικής πώλησης φυσικού αερίου.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Guardian, ΗΠΑ και ΕΕ εγείρουν ενστάσεις για τη ρωσική επιρροή στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας και στον αντίποδα η πώληση της ΔΕΣΦΑ στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν επιθυμεί να εξισορροπήσει τα πράγματα, καθώς υποστηρίζεται από αμερικανικά συμφέροντα.

Αναφορά γίνεται, πάντως και στους διορθωμένους ανά έτος, οικονομικούς στόχους των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα με τα ποσά να ξεκινούν στα 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2019 και να διορθώνονται σταδιακά ώστε να φθάσουν σήμερα στα 11,1 δισ. μέχρι το 2016 από ένα σύνολο 25 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις έως το 2020.

Τέλος, η βρετανική εφημερίδα τονίζει την κριτική που ασκείται στην τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά από την αντιπολίτευση για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων με αιχμή του δόρατος τον ΟΠΑΠ, που δείχνει, αν και κερδοφόρος κρατικός οργανισμός, να πωλείται στην Emma Delta με 100 εκατομμύρια ευρώ λιγότερο από την τρέχουσα τιμή του στην αγορά.

Η ελληνική αντιπολίτευση κάνει λόγο για ξεπούλημα, αναφέρει ο Guardian κλείνοντας με τη δήλωση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι «Προσπαθούν να μας πείσουν ότι αλλάζει το κλίμα επειδή προχωρούν στη διάθεση του εθνικού μας πλούτου, την οποία αποκαλούν πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό που δεν λένε είναι ότι οι πωλήσεις, η αλλαγή ιδιοκτησίας από κερδοσκοπικούς οργανισμούς δεν αποτελούν επένδυση και δεν πρόκειται να φέρουν ανάπτυξη ή δουλειές».

www.ramnousia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: