Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ





Ηγουμενίτσα 29-5-2013

Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τον  Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου .

Κοινοποίηση
1.      Βουλευτή Νομού Θεσπρωτίας
2.      Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη
3.      Δήμαρχο Ηγουμενίτσας
4.      Δήμαρχο Σουλίου
5.      Δήμαρχο Φιλιατών
6.      Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας
7.      Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου
8.      Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών
9.      Δημοτικούς Συμβούλους όλων των Δήμων του Νομού
10.  Περιφερειακούς Συμβούλους της Ηπείρου
11.  Μαζικούς Φορείς Θεσπρωτίας
12.  ΜΜΕ Ηπείρου.

Εμείς οι πρόεδροι των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων της παράκτιας περιοχής από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Πάργα , δηλαδή οι πρόεδροι των :
Δημοτικής Κοινότητας  Ηγουμενίτσας
Δημοτικής Κοινότητας  Πέρδικας
Δημοτικής Κοινότητας  Μαργαριτίου
Δημοτικής Κοινότητας  Συβότων
Δημοτικής Κοινότητας  Πλαταριάς
Δημοτικής Κοινότητας  Γραικοχωρίου και
Δημοτικής Κοινότητας  Λαδοχωρίου

εκπροσωπώντας τους κατοίκους της περιοχής και μεταφέροντας την δική τους αγωνία ,  εκφράζουμε την ανησυχία μας αλλά και την έντονη αγανάκτησή μας για τον τρόπο που χειρίζονται την υπόθεση «Γωνιά του Δήμου Ηγουμενίτσας» εκείνοι που εκπροσωπούν το θεσμό της αυτοδιοίκησης στον τόπο μας. 

Μετά από μια σειρά γεγονότων και πρωτοβουλιών του Γενικού Γραμματέα της Περιφερειακής Διοίκησης Ηπείρου,  έρχεται και ξαναέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της χωροθέτησης Βρώμικων Δραστηριοτήτων στην Θέση «Γωνιά» του Δήμου Ηγουμενίτσα παρά την συνεχή άρνηση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της περιοχής.

Η επιμονή τους και  η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην περιοχή συνεχίζεται και φαίνεται ότι ο άξονας  συνεργασίας για την επιτυχία των σχεδίων τους που είχαμε καταγγείλει ότι μεθοδεύεται να δημιουργηθεί , έχει πλέον ολοκληρωθεί και αυτό φαίνεται από το 10 θέμα της Ημερήσιας Διάταξης της συνεδρίασης του περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Μαΐου 2013 «Λήψη απόφασης για πρόταση επιλογής ως κατάλληλη θέση για την εγκατάσταση μονάδος φορτοεκφόρτωσης πετρελαιοειδών στην Π.Ε. Θεσπρωτίας τη θέση «γωνιά» του Δήμου Ηγουμενίτσας.» με εισηγητή τον ίδιο τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη.

Ο κ. Καχριμάνης με το αυξημένο κύρος και σιγουριά  της απόλυτης κυριαρχίας του,  «πήρε την υπόθεση στα χέρια του»,  πήρε την σκυτάλη από το Γενικό Γραμματέα  και θεωρεί ότι μπορεί να καταργήσει τους Θεσμοθετημένους φορείς του τόπου μας να βάλει στον «ΓΥΨΟ» τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας όσο και τους Περιφερειακούς Συμβούλους της δικής του παράταξης αλλά και αν είναι δυνατόν και των λοιπών παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου , αδιαφορώντας μάλιστα αν με τον τρόπο αυτό υποσκάπτει τα θεμέλια ενός θεσμού που υποτίθεται ότι ο ίδιος εξυπηρετεί.

Στην προσπάθειά τους  αυτή , θέλησαν στο παρελθόν και ίσως το επιχειρούν εκ νέου  να εντάξουν και τους Δημάρχους της Περιοχής του Νομού Θεσπρωτίας -  τον Αντιπεριφερειάρχη  Θεσπρωτίας  αλλά ακόμη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους της Θεσπρωτίας.
Για την ευόδωση των σχεδίων τους υπόσχονται εκ του προχείρου,ανάπτυξη για τον τόπο και δημιουργία νέων Θέσεων εργασίας.
Επενδύουν στην κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και εκμεταλλεύονται την δεινή θέση στην οποία έχει βρεθεί ο έλληνας πολίτης  (η ανεργία στους νέους στην Ήπειρο έχει ξεπεράσει το 60%) ώστε με απατηλές υποσχέσεις (που δεν προκύπτουν από μελέτες) να κάμψουν εκ των προτέρων κάθε διάθεση αντίστασης.

Απέναντι σε αυτήν την τακτική, εμείς τα τοπικά συμβούλια  της Ηγουμενίτσας του Γραικοχωρίου του Λαδοχωρίου της Πλαταριάς  των Συβότων  της Πέρδικας και του Μαργαριτίου αλλά και το σύνολο των  κατοίκων της περιοχής του Δήμου Ηγουμενίτσας, αποφασίσαμε,   όλοι μαζί, ενεργοποιώντας και τους φορείς του τόπου μας , να δώσουμε την δική μας απάντηση σε εκείνους που θέλουν να κάνουν τον Δήμο μας Ελευσίνα.
Στην προσπάθειά μας αυτή, έχουμε  την ενεργή συμμετοχή των απλών ανθρώπων της πόλης μας αλλά και θεσμοθετημένων φορέων του Δήμου και του Νομού.

Διαπιστώσαμε ότι παρά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας η προσπάθεια Χωροθέτησης  Βρώμικων δραστηριοτήτων στην θέση «γωνια» δηλαδή στο κέντρο του Νέου Καλλικρατικού Δήμου παίρνει πλέον «Σάρκα και Οστά» .
Με λίγα λόγια εκείνοι που θα έπρεπε να στηρίζουν τον θεσμό της αυτοδιοίκησης στην ουσία το υποσκάπτουν και δημιουργούν συνθήκες κατάργησής του.

Δηλώνουμε ότι δεν είμαστε κατά της ανάπτυξης το αντίθετο μάλιστα θα αγωνιστούμε για την «ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΠΛΕΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» αλλά με τρόπο που να διασφαλίζει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων , ιδιαίτερα όταν  η όποια χωροθέτηση γίνεται πρόχειρα και ευκαιριακά , όταν είναι μη φιλική προς το περιβάλλον, όταν από την εγκατάσταση και λειτουργία της θίγονται άλλοι βασικοί κλάδοι της οικονομικής  δραστηριότητας του Δήμου μας και του Νομού μας.

Προσπαθούμε να προλάβουμε την συντέλεση ενός εγκλήματος τώρα που είναι νωρίς για να μην κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας ένα πρόβλημα που συνεχώς θα μεγαλώνει και θα εξελίσσεται και που η θεραπεία του θα είναι αδύνατη.
Δεν θα αφήσουμε να γίνει η πόλη μας Ελευσίνα , αν σήμερα επιτραπεί η εγκατάσταση μιάς έστω και μικρής βρώμικης δραστηριότητας αύριο θα ξεπηδάνε σαν μανιτάρια χίλιες άλλες παραπλήσιες δράσεις.

Ο Χώρος της «γωνιάς» στο Γενικό Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ηπείρου έχει χαρακτηριστεί σαν Χώρος Δυναμικής Τουριστικής Ανάπτυξης (όλη η παράκτια ζώνη από Ηγουμενίτσα μέχρι και την Πρέβεζα)
Η επιχειρηματολογία ότι στην άκρη της «γωνιάς» υπάρχει και λειτουργεί  το εργοστάσιο Βιολογικού Καθαρισμού δεν σημαίνει ότι θα πρέπει και όλη η περιοχή να μετατραπεί σε βιομηχανική Ζώνη.
Επίσης το επιχείρημα ότι προβλέπεται από το ΓΠΣ η εγκατάσταση Δεξαμενών Καυσίμων είναι η μισή αλήθεια, η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι οι δράσεις αυτές σύμφωνα με το ψηφισμένο ΓΠΣ Ηγουμενίτσας ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΘΕΙ  σε συγκεκριμένη περιοχή αλλά θα μπορούσαν να επιτραπούν σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως του Δήμου Ηγουμενίτσας , δηλαδή παντού, με την σύμφωνη όμως γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας αλλά και την κατάρτιση ειδικής μελέτης η οποία σήμερα δεν υπάρχει .

Είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε δυναμικά και με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο κατά οποιασδήποτε απόφασης που δεν θα στηρίζεται σε νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες , που προσβάλει την ποιότητα της ζωής μας που τελικά στρέφεται κατά της  Ανάπτυξης της περιοχής μας.

Καλούμε τους Περιφερειακούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων να αντιδράσουν στον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται από τον κ. Καχριμάνη να τους υφαρπάξει την ψήφο τους.
Απευθύνουμε έκκληση σε όλους να μην πέσουν στην παγίδα που έχει στηθεί και η οποία θα χρησιμοποιηθεί κατά κόρον,  ότι δήθεν οι αντιδράσεις είναι τοπικιστικού χαρακτήρα  ενώ οι αποφάσεις πρέπει να είναι γενναίες και να αφορούν το σύνολο της Ηπείρου, είναι παγίδα.
Η αλήθεια είναι ότι η αντίδρασή μας αφορά το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας , η αλήθεια είναι ότι εμείς όταν λέμε τον τόπο μας εννοούμε την Ήπειρο και την Χώρα και όχι το «Συμφέρον» των λίγων και των ισχυρών.

Αγαπητοί περιφερειακοί Σύμβουλοι αν δεν είστε έτοιμοι να πείτε ΟΧΙ στις μεθοδεύσεις και του σχεδιασμούς από όπου και αν προέρχονται τότε μην πείτε ΝΑΙ πριν τουλάχιστον μας ακούσετε , ζητείστε αναβολή  και ελάτε στην Ηγουμενίτσα να μας ακούσετε – ελάτε στην Ηγουμενίτσα να μας πείσετε, σεβαστείτε τον θεσμό της αυτοδιοίκησης που με τόσο βάρβαρο και αυταρχικό τρόπο ξεπερνάει ο κ. Περιφεριάρχης.

Απευθυνόμενοι ιδιαίτερα στους Θεσπρωτούς Περιφερειακούς Συμβούλους ανεξαρτήτως πολιτικών παρατάξεων, ζητάμε εμπράκτως να αποδείξουν την αγάπη τους για τον τόπο τους εννοώντας ως τόπο την Θεσπρωτία αλλά και όλη την Ήπειρο,  αφού η παράκτια ζώνη από την Ηγουμενίτσα μέχρι και την Πρέβεζα δεν ανήκει μόνο στους Ηγουμενιτσιώτες  και τους Θεσπρωτούς αλλά σε όλους τους Ηπειρώτες και σε όλους τους Έλληνες,  είναι το ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ που πρέπει όλοι μαζί να προστατέψουμε.
Απευθυνόμενοι στους Δημάρχους της Περιοχής τους καλούμε αυτοί να αποτελέσουν την αιχμή του Δόρατος στους αγώνες που από σήμερα θα αρχίσουν , τους καλούμε να μπουν στην πρώτη γραμμή  και να το κάνουν αυτό γνωστό προς κάθε κατεύθυνση.
Καλούμε τον Βουλευτή του Νομού μας να πάρει Δημόσια θέση για να καθησυχάσει τις ανησυχίες μας αλλά και να προστατεύσει  την περιοχή από μεθοδεύσεις και παρασκηνιακές διαδικασίες που θα επιχειρηθούν.

Καλούμε τους Μαζικούς Φορείς σε ετοιμότητα  και τα Μαζικά Μέσα της Περιοχής να συνδράμουν τον Αγώνα μας που τώρα ξεκινάει.

Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων.

Ακολουθούν υπογραφές.

Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας  Ηγουμενίτσας

Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας  Πέρδικας

Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας  Μαργαριτίου

Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας  Συβότων

Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας  Πλαταριάς

Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας  Γραικοχωρίου και

Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας  Λαδοχωρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: