Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013

Μεγάλη η επιτυχία της ημερίδας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, ενάντια στις ΕΟΖ στο Πωγώνι, που διοργανώθηκε το Σάββατο 25-05-2013 στο Καλπάκι. Δελτίο Τύπου της ΠΣΕ.

ΜΕΓΑΛΗ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
ΤΗΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ Ε.Ο.Ζ.


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας το Σάββατο 25 Μαΐου σε αίθουσα του Δήμου Πωγωνίου στο Καλπάκι. Η μαζική προσέλευση, η τεκμηρίωση των ομιλιών, το πλήθος των παρεμβάσεων, οι κοινοί τόποι που αναδείχθηκαν συνηγορούν με την θετικότατη αποτίμηση της Ημερίδας.

Ο Πρόεδρος της Π.Σ.Ε. Γιώργος Οικονόμου, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες και ανοίγοντας τις εργασίες, αφού ανέδειξε την επιλογή των ομιλητών στην κατεύθυνση ανάπτυξης ενός χρήσιμου και ουσιαστικού διαλόγου για την καλύτερη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, περιέγραψε τα διαδοχικά βήματα προλείανσης του εδάφους  για την επιβολή των Ε.Ο.Ζ., τη διεθνή εμπειρία των επαχθών όρων και των καταστροφικών αποτελεσμάτων από τη λειτουργία τους. Ο Πρόεδρος της Π.Σ.Ε. κωδικοποίησε την κατηγορηματική αντίθεση της Π.Σ.Ε. στην προοπτική δημιουργίας Ε.Ο.Ζ. στον τόπο και τη χώρα μας,  προβάλλοντας, σε αντιδιαστολή, την ανάγκη συστράτευσης όλων στον αγώνα για τη διαμόρφωση ενός προγράμματος παραγωγικής, αναπτυξιακής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης, στηριγμένου στις αρχές της αξιοβίωτης ανάπτυξης, με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας.


Ο πρώτος ομιλητής, ο επιστημονικός συνεργάτης της Γ.Σ.Ε.Ε. κ. Γιώργος Ρωμανιάς, παρουσιάζοντας στη διεθνή εμπειρία από τη μελέτη λειτουργίας 3.500 Ε.Ο.Ζ. στον κόσμο και τα σχετικά πορίσματα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ήταν κατηγορηματικός: οι Ε.Ο.Ζ. αποδείχθηκαν καταστροφή για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων των περιοχών τους. Ο κ. Ρωμανιάς ανέφερε ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει δημιουργήσει Ε.Ο.Ζ. και ότι το Ευρωπαϊκό Δίκαιο δεν επιτρέπει τη δημιουργία τους ενώ σημείωσε ότι καμία μελέτη δεν υπάρχει για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην προοπτική δημιουργίας Ε.Ο.Ζ.. Αίσθηση προκάλεσαν, ανάμεσα σε άλλα, τα στοιχεία που παρουσίασε ο ομιλητής για την εξέλιξη της ανεργίας στη χώρα μας, με την ανεργία των νέων από 23 % το 2009 να έχει εκτοξευτεί σήμερα στο 64,3 % και την Ήπειρο να κατέχει την έκτη θέση στην Ευρώπη στη σχετική κατάταξη των περιφερειών. Ο κ. Ρωμανιάς, τέλος, σημείωσε ότι η χώρα μας εγκαλείται σήμερα για παραβίαση της 102ης Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας μιας και οι πρόσφατες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό δεν αποτελούν βελτιωτικά αλλά καθαρά ταμειακά μέτρα.


Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και πρώην Υπουργός κ. Νίκος Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε εισαγωγικά στις εμπειρίες του από τη λειτουργία Ε.Ο.Ζ. σε Ισραήλ και Πολωνία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “Ε.Ο.Ζ. σημαίνει πούλμαν ξένων εργατών, συνιστώντας ένα είδος αντίστροφης μετανάστευσης”. Ο κ. Χριστοδουλάκης, αντιτιθέμενος στη δημιουργία αλλά και την ίδια τη χρήση του όρου Ε.Ο.Ζ. στην Ελλάδα, πρόβαλε την ανάγκη ανάπτυξης μιας άλλης αναπτυξιακής προοπτικής για τον τόπο μας, με τη δημιουργία Παραγωγικών Οικονομικών Ζωνών που θα λειτουργούν με μείωση του κόστους παραγωγής και όχι των μισθών, χωρίς να θίγουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς αθέμιτο ανταγωνισμό με τις υπάρχουσες Βιομηχανικές Περιοχές. Σημείωσε ότι η δημιουργία Ε.Ο.Ζ., λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού, θα οδηγήσει σε πίεση επέκτασής τους, προκαλώντας μια “όχι ευχάριστη κοινωνική δυναμική”. “Θα γίνονται μάχες”, είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην αναδιάταξη των αξόνων ανάπτυξης της χώρας, υπέβαλε καταληκτικά ως ερωτήματα αν χωράει άλλη μια ΒΙ.ΠΕ. στο Νομό, αν μπορεί να δημιουργηθεί ένα παράρτημα της ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων στο Πωγώνι, ποιος θα κάνει ένα στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό και πως θα ανοίξει ένας οργανωμένος διάλογος τεκμηρίωσης και σύνθεσης απόψεων.Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Καψάλης, ευχαριστώντας την Π.Σ.Ε. για την πρωτοβουλία της, περιέγραψε τη στάση του Δήμου απέναντι στο θέμα ως στάση κριτικής διερεύνησης, δεσμευόμενος ότι ο Δήμος δεν θα προχωρήσει σε καμία απόφαση αν δεν προηγηθεί ευρύτατη διαβούλευση.  Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε με απόφαση του Δήμου και ενίσχυση της Περιφέρειας Ηπείρου, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, παραγγέλθηκε για την καλύτερη ενημέρωση και γνώση και σε καμία περίπτωση ο Δήμος δεν θα ανεχθεί δημιουργία Ε.Ο.Ζ. στην περιοχή του με χαρακτηριστικά λειτουργίας όπως αυτά που περιέγραψαν οι ομιλητές της Ημερίδας και ο Πρόεδρος της Π.Σ.Ε.. Ο κ. Καψάλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα θέματα ασφάλειας και της ανεργίας στο Πωγώνι που μαστίζουν τη ζωή των κατοίκων.

            Ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ κ. Μαντάς πρόβαλε την ανάγκη να μετατοπιστεί η συζήτηση ένα βήμα μετά, από το Όχι στο μετά το Όχι στις Ε.Ο.Ζ., απορρίπτοντας κάθε συνέχεια στη διερεύνηση της προοπτικής λειτουργίας τους στο Πωγώνι αλλά και κάθε στόχευση μετατροπής της ίδιας της χώρας σε Ε.Ο.Ζ. με την αποδόμηση κάθε εργασιακού και ασφαλιστικού δικαιώματος.
Ο Περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου κ. Παπαδημητρίου κατήγγειλε την κατευθυνόμενη φημολογία ότι η συζήτηση για τις Ε.Ο.Ζ. σήμερα είναι πρόωρη ή ανεπίκαιρη, όταν είναι γνωστές οι διαδικασίες fast track διαβούλευσης που ακολουθούνται στην πράξη. Η χώρα μας έχει επιλεγεί εν είδη πειραματόζωου και η λειτουργία Ε.Ο.Ζ. θα προκαλέσει ντόμινο, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Πωγωνίου κ. Μεντής, αφού αναφέρθηκε σε διαγκωνισμό των δύο μεγάλων παρατάξεων του Δήμου για τη δημιουργία Ε.Ο.Ζ., σημείωσε ότι καμία ειδική παραγγελία Ε.Ο.Ζ. δεν μπορεί να γίνει, αφού αυτές λειτουργούν έτσι κι αλλιώς ως μηχανή κρούσης του μεγάλου κεφαλαίου. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις ανεπίσημες και ανομολόγητες Ε.Ο.Ζ. που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν στην Ελλάδα, από τη Μανωλάδα ως τη Βελλά, θέτοντας θέμα Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωλαγνείας που καλλιεργεί το έδαφος.
Ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου με λόγο τεκμηριωμένο τάχθηκε εναντίον της δημιουργίας ΕΟΖ  στην περιοχή λέγοντας ότι η Ήπειρος δεν έχει ανάγκη από τέτοιου είδους ανάπτυξη, ο δε πρώην Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Μάκης Χατζηεφραιμίδης είπε πως το θέμα Ε.Ο.Ζ. πρέπει να κλείσει σαν κεφάλαιο άμεσα.


Από μέρους της Π.Σ.Ε. παρεμβάσεις πραγματοποίησαν το μέλος του Δ.Σ. και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Άνω Δερόπολης  «ΟΙ ΣΕΛΛΟΙ» κα. Ηλέκτρα Κίκη και το μέλος του Προεδρείου του Δ.Σ. και Έφορος Πολιτισμού κ. Αλέξανδρος Λαμπρίδης. Η κα. Κίκη ανέπτυξε το θέμα της ετεροδικίας όπως ανακύπτει μέσα από την δημιουργία των Ε.Ο.Ζ. και στη δημιουργία όρων Κοσσυφοπεδίου σε μια εθνικά ευαίσθητη περιοχή , καθώς και στις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία που θα έχουν οι κάτοικοι  της ευρύτερης περιοχής και της περιοχής Αργυροκάστρου από τυχόν επενδύσεις τοξικών απορριμμάτων και ραδιενεργών αποβλήτων  ενώ ο κ. Λαμπρίδης αφού περιέγραψε τα μέχρι τώρα βήματα, αναδεικνύοντας τη συμβολή της Ημερίδας στη συλλογική γνώση, σύνθεση και συστράτευση, αναφέρθηκε στη μελλοντική κλιμάκωση των πρωτοβουλιών της Π.Σ.Ε για το θέμα, μέσα από τις “ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2013”, με διοργάνωση εκδήλωσης για τις Ε.Ο.Ζ. το καλοκαίρι στο Πωγώνι.
Η Πρόεδρος της Αδελφότητας Βασιλικιωτών Πωγωνίου κα. Αναστασία Χρήστου έθεσε, ανάμεσα σε άλλα, την εθνική διάσταση του ζητήματος, με το ερώτημα ποιοί και γιατί αποσποσκοπούν, μέσω των Ε.Ο.Ζ., στην Κοσσοβοποίηση του Πωγωνίου ενώ μετέφερε την εμπειρία από τις συναντήσεις με αρμοδίους φορείς που αποδεικνύουν ότι η προοπτική δημιουργίας Ε.Ο.Ζ. διόλου δεν εγκαταλείφθηκε.
Παρεμβάσεις κατηγορηματικής εναντίωσης στην δημιουργία Ε.Ο.Ζ. πραγματοποίησαν ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων κ. Μιλτιάδης Μπούκας καθώς και εκπρόσωποι του Ν.Α.Ρ. και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Το κατηγορηματικό Όχι στις Ε.Ο.Ζ. αποτέλεσε τον κοινό τόπο σε πλήθος παρεμβάσεων κατοίκων του Πωγωνίου και μελών της “Ομάδας Πρωτοβουλίας ενάντια στην Ε.Ο.Ζ. στο Πωγώνι” που εδώ και καιρό πρωτοστατεί στον κοινό αγώνα. Η συμβολή τους στην προβολή της διοργάνωσης, η ζωντανή και μαζική συμμετοχή τους, οι παρεμβάσεις τους διαμόρφωσαν και το καταληκτικό κλίμα της Ημερίδας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην επιτυχία της και δικαιώνοντας την επιλογή της Πανηπειρωτικής για την πραγματοποίησή της στο Πωγώνι. Έτσι κι αλλιώς, ο αγώνας ενάντια στις απεργαζόμενες Ε.Ο.Ζ. συνεχίζεται και η Π.Σ.Ε θα είναι πάντα παραστάτης σε όσους σηκώνουν αυτό τον αγώνα στον ίδιο τον τόπο τους.
Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν, ανάμεσα σε άλλους, εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα, Ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Αποστόλης Γαργάλας ο δημοτικός σύμβουλος  του Δήμου Κόνιτσας κ. Εξάρχου ο οποίος τάχθηκε εναντίον των ΕΟΖ, Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Πωγωνίου, ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων κ. Θανάσης Οικονόμου, καθώς και πλήθος κατοίκων της περιοχής οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα.
Στο κλιμάκιο της Πανηπειρωτικής που ταξίδεψε στο Καλπάκι για την Ημερίδα συμμετείχαν και ο Γενικός Γραμματέας της Π.Σ.Ε. κ. Γιώργος Δόσης που συντόνισε τις εργασίες της Ημερίδας, ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων κ. Κώστας Ζηκόπουλος, το μέλος του Δ.Σ. κα. Ελένη Ντάσιου και το μέλος του Προεδρείου του Γενικού Συμβουλίου κ. Κώστας Λιάγκος.
Ο Πρόεδρος της Π.Σ.Ε. κλείνοντας τις τετράωρες εργασίες της Ημερίδας, ευχαρίστησε το σύνολο των συμμετεχόντων για τον γόνιμο, εποικοδομητικό, χρήσιμο  και κατατοπιστικό διάλογο, λέγοντας ότι στην σημερινή Ημερίδα έγινε πλήρως κατανοητό, ότι οι Ε.Ο.Ζ. είναι ένα είδος οικονομικού πολέμου που γίνεται από μια ισχυρή χώρα, εναντίον μιας αδύναμης χώρας με στόχο την κατάκτηση και εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών. Τόνισε ότι η ανάπτυξη δεν περνάει μέσα από μνημόνια που έχουν φτάσει το λαό μας σε απόγνωση, ούτε από τις Ε.Ο.Ζ, ούτε από την καταστροφή του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα δεν είναι Μπανανία, οι κάτοικοί της έχουν δικαίωμα στη ζωή και στην περιβαλλοντική προστασία του τόπου μας, κάλεσε δε, το Δήμαρχο Πωγωνίου, μετά και από την πλήρως τεκμηριωμένη ανάλυση του θέματος από τους ομιλητές, να ταχθεί εναντίον των Ε.Ο.Ζ. το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου.

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Τον Ν. Χριστοδουλάκη επέλεξε η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ για να ενημερώσει τους κατοίκους του Πωγωνίου σχετικά με την Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) που τόσο καίγεται να εγκαθιδρύσει το δίδυμο Καχριμάνης –Καψάλης στη Κακαβιά μαζί με το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών;
Επί της υπουργίας στο Υπ. Οικονομικών του Ν. Χριστοδουλάκη (κυβέρνηση Σημίτη) θεσπίστηκε η «ενοικίαση εργατών». Να θυμίσω τους ενοικιαζόμενους εργάτες της ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ στο Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου.
Για το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στη Κακαβιά, που θα εξασφαλίζει «τσάμπα» χέρια στους μεγαλοκαρχαρίες, ντόπιους και ξένους, έχουν ξαναγίνει απόπειρες στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής κατ’ εντολή του υπουργού Υγείας Α. Λομβέρδου, ο διορισμένος απ’ αυτόν πρόεδρος του Κ.Π.Μ. Πωγωνιανής, Παναγιώτης Τσούνης, ετοιμαζόταν να υποδεχθεί 30 νεαρούς, ηλικιών από 15 έως 25, κυρίως Αφγανούς αλλά υπό την πίεση της τοπικής κοινωνίας και μετά την αντίδραση των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. του ιδρύματος, αυτό ματαιώθηκε. Για την ιστορία, τα μέλη που αντέδρασαν υποχρεώθηκαν, από το Υπουργείο, σε παραίτηση.
Ο Παναγιώτης Τσούνης σήμερα παρουσιάζεται σαν εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας κατά της Ε.ΟΖ. και του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών.
«Ουαί και αλλοίμονο Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές»!!!
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα για να αντιληφθεί κάποιος ότι η ενημέρωση του λαού του Πωγωνίου δεν μπορεί να γίνει από τους «πρασινιάρηδες» της ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ, τους Χριστοδουλάκηδες και τους Τσούνηδες. Το βαθύ ΠΑΣΟΚ στη προσπάθεια ανασύνταξής του με διάφορα προσωπεία σε ποικίλους χρωματισμούς από βαθύ πράσινο, μαρουλί ή ροζ, ακολουθώντας τυφλά την προσφιλή του μέθοδο του καπελώματος του αριστερού κινήματος, είναι παρόν για να προβοκάρει κάθε αυθόρμητη προσπάθεια των αγωνιστών.
Έτσι λοιπόν, σε μια χλιαρή, γεμάτη κοινοτυπίες και πράσινη προπαγάνδα συγκέντρωση στο Καλπάκι το Σάββατο 26 Μαϊου 2013, όπου η συμμετοχή των μονίμων κατοίκων ήταν αμελητέα, η προσπάθεια των πλασιέ της ΕΟΖ παρόλα αυτά έπεσε στο κενό.
Τέλος, έλαμψαν δια της απουσίας των οι:
-Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πωγωνίου Γιάννης Ντόντης και οι εκλεγμένοι με τον συνδυασμό του δημοτικοί σύμβουλοι
-Η πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης
-Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού του
-Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Βαγγέλης Αργύρης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού του
-Οι Γιαννιώτες βουλευτές πλην ενός που τον τακτοποίησαν οι παρευρισκόμενοι
-και το κυριότερο οι μόνιμοι κάτοικοι του Πωγωνίου, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, που κανείς δε φρόντισε να τους ενημερώσει για την εκδήλωση, από τον φόβο μην
ενημερωθούν για τα «περί Ε.Ο.Ζ.».

Ανώνυμος είπε...

μία απορία. Ο κ. γιάννης σιώκας, μόνιμος κάτοικος Αγίου Στεφάνου αττικής, που την ημέρα της εκδήλωσης τον συνάντησα στην πλατεία του Αγίου Στεφάνου,που τα ξέρει όλα αυτά που γράφει; Προφανώς θα είχε απευθείας δορυφορική σύνδεση με το Καλπάκι.

Θεμιτό να έχει κάποιος άλλη άποψη με αυτή των ομιλητών και της Πανηπειρωτικής, αθέμιτο να μπουρδολογεί και να φαντασιώνεται.

Και να γίνεται κρτής και τιμητής των πάντων, όπως ο σιώκας.

και τι νόημα έχει η πολιτική εμπάθεια του σιώκα για συφκεκριμμένους πολιτικούς φορείς με το αντικείμενο της ημερίδας;

Ανώνυμος είπε...http://trelogiannis.blogspot.gr/2012/04/blog-post_7021.html

Αυτό είναι το site τρελο-γιάννης του οποίου διαχειριστής είναι ο τρελογιάννης σιώκας.

Ειδικός επί παντού επιστητού ο τρελο-γιάννης φευ.